email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stagiu de cotizare necesar in cazul concediilor medicale. Care este modalitatea de calcul?

Stagiu de cotizare necesar in cazul concediilor medicale. Care este modalitatea de calcul?
stagiu de cotizareconcediu medicaldeclaratia 112

Aveti nelamuriri in ceea ce priveste stagiul de cotizare necesar in cazul concediilor medicale? Expertul nostru in legislatia muncii ne va ajuta sa le stergem pe toate de pe lista. Luam drept exemplu studiul de caz de mai jos.

In ceea ce priverste regulile legate de plata concediilor medicale incepand cu data de 01.07.2018, exista concedii medicale (cu ce cod de indemnizatie) pentru care trebuie sa le prindem pe stat si sa le platim chiar daca salariatii nu au stagiul de cotizare?

De asemenea, este important de aflat care este regula pentru restul concediilor medicale pentru a putea fi platite. Daca un salariat nu are stagiul de cotizare si nu are dreptul la plata medicalului, dar el aduce la angajator concediu medical, cum se trece acest concediu medical pe stat?

 

Iata raspunsul specialistului!


Conform art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) -d) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.


Exista doua situatii posibile cu privire stagiul de cotizare:



1. Exista 6 luni integrale de stagiu de cotizare. In acest caz conditia de stagiu de asigurare este realizata, intrucat se constata ca exista 6 luni integrale de stagiu de asigurare (lunile 1-6).

2. Nu exista 6 luni integrale de stagiu de cotizare. Astfel, in cazul in care nu au fost realizate venituri in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, stagiul de asigurare se considera realizat daca prin insumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezulta un numar de zile de stagiu de asigurare cel putin egal cu numarul total de zile lucratoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

Spre exemplu, numarul total de zile lucratoare din ultimele 6 luni este de 126. Numarul de zile de stagiu din aceste 6 luni este de 111 zile. Este necesar ca in lunile 7-12 sa regasim un stagiu de 15 zile pentru a avea un total de 126.  

In situatia in care un salariat nu indeplineste conditia stagiului de cotizare, acesta nu are dreptul la concediu medical si indemnizatie de incapacitate temporara de munca.

Astfel, potrivit dispozitiilor art. 8 alin. (1) din Norma din 2018 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratii beneficiaza de concedii si indemnizatii, in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementarilor in vigoare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) indeplinesc stagiul minim de asigurare prevazut la art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) prezinta adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 de luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.

Asadar, una dintre conditiile prevazute de lege pentru ca un salariat sa beneficieze de concediu medical si indemnizatie de incapacitate temporara de munca este ca acesta sa indeplineasca stagiu de cotizare. De aceea, nu este la alegerea angajatorului plata sau neplata concediului medical. In situatia in care angajatorul doreste sa-l plateasca pe salariat ii va acorda  o prima. Insa, in statul de salarii si in formularul 112 salariatul nu va fi inregistrat cu concediu medical. El va fi pontat absent motivat.
 



Raspuns oferit pe portalcodulmuncii.ro de Rodica Mantescu – Specialist in legislatia muncii.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stagiu de cotizareconcediu medicaldeclaratia 112


Data aparitiei: 17 Septembrie 2018

Votati articolul "Stagiu de cotizare necesar in cazul concediilor medicale. Care este modalitatea de calcul?":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 72 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X