email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fiscalizare casa de marcat. Cum se procedeaza si ce se intampla cu vechiul aparat fiscal?

Fiscalizare casa de marcat. Cum se procedeaza si ce se intampla cu vechiul aparat fiscal?
casa de marcat electronicafiscalizareformularul c801

Fiscalizarea casei de marcat reprezinta procesul de trecere al noului aparat in regim de lucru fiscal, prin care acesta memoreaza toate sumele batute in memoria fiscala. Definitia este usor de retinut, insa practica s-ar putea sa devina o problema, mai ales in contextul actual.
 

Noua generatie de case de marcat aduce in ecuatia fiscalizarii alte necunoscute. Vom afla in continuare de la expertul nostru fiscal cum se face in prezent fiscalizarea casei de marcat electronice si ce se va intampla cu cea veche.

Luam drept exemplu cazul unui SRL care are in momentul de fata o casa de marcat si nu mai desfasoara activitati care obliga la folosirea casei de marcat. Ce demersuri trebuie luate in acest sens? Exista obligatia de a comunica la Finante acest lucru si trebuie scoasa din evidenta?

 

Fiscalizare casa de marcat: raspunsul specialistului


Pentru noua casa de marcat cu jurnal electronic societatea utilizatoare trebuie sa transmita on-line formularul pdf inteligent C801 "Cerere de atribuire a numarului de ordine din Registrul de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judet/municipiul Bucuresti sau a numarului unic de identificare din aplicatia informatica a ANAF”. Cererea se poate depune si in format hartie la organul fiscal competent (directia generala regionala a finantelor publice), formatul cererii fiind cel prevazut in anexa 6 la Normele metodologice aprobate prin HG nr. 479/2003, republicata.
 
Indiferent de formatul in care este completata si de modalitatea de transmitere, cererea trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente, in copie certificata cu originalul:

- factura si documentul de plata care atesta achizitionarea aparatului de marcat electronic fiscal;


- contractul de vanzare-cumparare cu plata in rate sau dupa caz, contractul de leasing financiar incheiat cu clauza expresa privind asumarea obligatiei partilor ca, la expirarea contractului de leasing, se transfera utilizatorului dreptul de proprietate asupra aparatului;
- procesul-verbal de sigilare a memoriei fiscale si a aparatului de marcat electronic fiscal;
- actul de identitate a reprezentantului legal inscris in cerere, precum si a actul de identitate cu care se legitimeaza imputernicitul, daca este cazul;
- certificatul de garantie al aparatului de marcat electronic fiscal.
 
De asemenea, la cerere, se mai anexeaza declaratia pe propria raspundere a utilizatorului privind adresa de la locul unde va fi instalat aparatul de marcat electronic fiscal, precum si imputernicirea in original, daca cererea a fost depusa prin imputernicit.
In cazul cererii in format pdf inteligent C801 documentatia de mai sus, mai putin declaratia pe proprie raspundere (de imputernicire nu poate fi vorba) se scaneaza si se ataseaza fisierului in format zip. Cererea C801 este semnata cu certificat digital calificat si este transmisa prin intermediul contului de SPV al societatii utilizatoare.

Societatea poate opta intre depunerea cererii (anexa 6 la HG nr. 479/2003) in format hartie sau prin intermediul serviciului SPV (formularul C801). Daca cererea a fost depusa in format hartie, direct la organul fiscal competent, nu este necesar sa fie transmis si formularul C801.
 
Dupa depunerea cererii, numarul unic de identificare alocat aparatului de marcat este comunicat societatii utilizatoare prin „Certificatul de atribuire a numarului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale” si este inscris de catre tehnicianul de service in memoria fiscala a aparatului de marcat electronic fiscal la instalarea acestuia.

Vechea casa de marcat va fi defiscalizata, prin predarea memoriei fiscale la organul fiscal unde a fost inregistrata casa de marcat impreuna cu documentatia aferenta (preces-verbal de predare, cartea de interventii, registrul special, declaratia de instalare, adresa numar ordine etc.) si anularea numarului de ordine alocat de la directia generala regionala de finante publice.

Defiscalizarea trebuie realizata inclusiv in situatia in care societatea nu mai desfasoara activitati pentru care este obligatorie utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale.


 

Citeste si cine NU are obligatia sa utilizeze noile case de marcat cu jurnal electronic.

 

Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Constanta Popa – consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
casa de marcat electronicafiscalizareformularul c801


Data aparitiei: 03 Octombrie 2018

Votati articolul "Fiscalizare casa de marcat. Cum se procedeaza si ce se intampla cu vechiul aparat fiscal?":
Rating:

Nota: 3.85 din 5 din 44 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X