Autoritatile romane au decis ca angajatorii sa nu mai fie obligati sa ofere salariu mediu pe economie strainilor care doresc sa prelungeasca sederea in Romania. Prin aceasta masura se doreste reducerea deficitului fortei de munca si stimularea lucratorilor straini pe piata interna.
In ceea ce ii priveste pe lucratorii straini, de saptamana viitoare, angajatorii vor avea obligatia asigurarii doar a salariului minim si vor plati si taxe reduse la angajarea acestora.
Actul normativ recent publicat in Monitorul Oficial ii va stimula pe angajatori sa lucreze mai mult cu lucratori straini. Criza fortei de munca din Romania, care a luat amploare in ultimii ani, are la baza plecarea potentialilor muncitori romani in strainatate.
Potrivit legislatiei in vigoare, "Strainilor intrati in Romania in scopul incadrarii in munca li se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca daca prezinta contractul individual de munca cu norma intreaga, inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor, din care rezulta ca salariul este cel putin la nivelul castigului salarial mediu brut", se specifica pe legislatiamuncii.manager.ro.
Tot lipsa fortei de munca a impins Guvernul sa decida dublarea numarului maxim de angajari pana la 8.000 lucratori permanenti si de 4.000 lucratori detasati.
Asadar, incepand de saptamana urmatoare, obligatia platii la nivelul salariului mediu va fi inlocuita cu plata salariului minim brut pentru muncitorii straini care solicita prelungirea dreptului de sedere temporara:
- strainii intrati in tara iin scopul iincadrarii in munca;
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
- strainii care sunt numitti la conducerea unei filiale, reprezentantte sau sucursale de pe teritoriul Romaniei a unei companii care are sediul in strainatate, in baza unui contract de mandat ori altui document cu aceeasi valoare juridica;
- strainii intrati in tara in scopul detasarii;
- strainii angajati ai persoanelor juridice cu sediul pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European ori pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, detasati in Romania;
- strainii transferati in cadrul aceleiasi companii