Multe societati au nelamuriri in ceea de priveste decontarea transportului efectuat de salariati cu masina proprie pentru deplasarea la si de la locul de munca. Expertul nostru ne va ajuta sa aflam care sunt documentele justificative ce stau la baza decontului lunar si cat este deductibil din punct de vedere fiscal la calculul impozitului pe profit.
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Documentele justificative pentru decontarea transportului: raspunsul specialistului
Avand in vedere prevederile art. 25 alin. 3 lit. l si art. 298 alin. 1 din Codul fiscal, respectiv pct. 16 alin. 1 si pct. 68 din Normele metodologice de aplicare societatea va putea deconta salariatilor cheltuiala cu combustibilul in cazul transportului acestora la si de la locul de munca in masura in care incheie contracte de comodat cu salariatii intrucat numai in aceasta situatie se poate aprecia ca autoturismele sunt in ”folosinta” contribuabilului (adica a societatii) si se poate deconta combustibilul. In privinta limitei de deducere, deoarece orice utilizare a autoturismelor in interesul personal al salariatilor, chiar si ocazionala, se considera utilizare in afara scopului activitatii economice, deducerea este limitata la 50% din suma cheltuielilor si a TVA aferenta inscrisa in bonurile de combustibili prezentate de salariati si acceptate la decontare. In plus, nu va fi necesara nici intocmirea foilor de parcurs.
De asemenea, este necesar ca bonurile de combustibili sa indeplineasca conditiile unei facturi simplificate, respectiv ca pe bonurile fiscale sa fie mentionat cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al societatii conform pct. 69 alin. 6 din Normele metodologice date in aplicarea art. 299 din Codul fiscal. In contabilitate, din valoarea totala a bonurilor fiscale prezentate la decontare se va inregistra doar valoarea aprobata spre a fi decontata salariatului (poate fi si valoare partiala), iar din aceasta doar 50% va fi deductibila fiscal.
De mentionat este si faptul ca potrivit art. 76 alin. 4 lit. a din Codul fiscal sunt considerate venituri neimpozabile ”contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului (...) acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca”. In conditiile in care textul de lege citat nu distinge cu privire la modalitatea de efectuare de catre salariati a transportului dus-intors de la domiliu la locul de munca, se poate concluziona ca legiuitorul a dat angajatorilor posibilitatea de a hotari in legatura cu modalitatea de efectuare si de decontare a transportului la si de la locul de munca al salariatilor, regimul fiscal fiind conditionat doar de includerea drepturilor respective in contractul de munca si destinatia calatoriei, respectiv efectuarea transportului salariatului pe distanta pe care o parcurge fiecare de la domiciliu la locul de munca si retur.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.