Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Decontarea transportului. Care sunt documentele justificative?

Data aparitiei: 15 Noiembrie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Decontarea transportului. Care sunt documentele justificative?
decontare transportimpozit pe profitcheltuiala deductibila

Multe societati au nelamuriri in ceea de priveste decontarea transportului efectuat de salariati cu masina proprie pentru deplasarea la si de la locul de munca. Expertul nostru ne va ajuta sa aflam care sunt documentele justificative ce stau la baza decontului lunar si cat este deductibil din punct de vedere fiscal la calculul impozitului pe profit.

 

Documentele justificative pentru decontarea transportului: raspunsul specialistului


 
Avand in vedere prevederile art. 25 alin. 3 lit. l si art. 298 alin. 1 din Codul fiscal, respectiv pct. 16 alin. 1 si pct. 68 din Normele metodologice de aplicare societatea va putea deconta salariatilor cheltuiala cu combustibilul in cazul transportului acestora la si de la locul de munca in masura in care incheie contracte de comodat cu salariatii intrucat numai in aceasta situatie se poate aprecia ca autoturismele sunt in ”folosinta” contribuabilului (adica a societatii) si se poate deconta combustibilul. In privinta limitei de deducere, deoarece orice utilizare a autoturismelor in interesul personal al salariatilor, chiar si ocazionala, se considera utilizare in afara scopului activitatii economice,  deducerea este limitata la 50% din suma cheltuielilor si a TVA aferenta inscrisa in bonurile de combustibili prezentate de salariati si acceptate la decontare. In plus, nu va fi necesara nici intocmirea foilor de parcurs.

De asemenea, este necesar ca bonurile de combustibili sa  indeplineasca conditiile unei facturi simplificate, respectiv ca pe bonurile fiscale sa fie mentionat  cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al societatii conform pct. 69 alin. 6 din Normele metodologice date in aplicarea art. 299 din Codul fiscal. In contabilitate, din valoarea totala a bonurilor fiscale prezentate la decontare se va inregistra doar valoarea aprobata spre a fi decontata salariatului (poate fi si valoare partiala), iar din aceasta doar 50% va fi deductibila fiscal.
 
De mentionat este si faptul ca potrivit art. 76 alin. 4 lit. a din Codul fiscal sunt considerate venituri neimpozabile ”contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului (...) acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca”. In conditiile in care textul de lege citat nu distinge cu privire la modalitatea de efectuare de catre salariati a transportului dus-intors de la domiliu la locul de munca, se poate concluziona ca legiuitorul a dat angajatorilor posibilitatea de a hotari in legatura cu modalitatea de efectuare si de decontare a transportului la si de la locul de munca al salariatilor, regimul fiscal fiind conditionat doar de includerea drepturilor respective in contractul de munca si destinatia calatoriei, respectiv efectuarea transportului salariatului pe distanta pe care o parcurge fiecare de la domiciliu la locul de munca si retur.

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X