email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comert cu autovehicule second-hand. Cum se emite bonul fiscal?

Comert cu autovehicule second-hand. Cum se emite bonul fiscal?
casa de marcatbon fiscal

Prezentam astazi cazul unei societati care face comert cu autovehicule second-hand. Mai precis, scoate la vanzare, la piata organizata si targuri auto autoturisme  achizitionate din strainatate. Intrebarea este cum poate sa emita bon fiscal la vanzarea unei masini vandute la targ, in varianta in care nu este posibila incasarea contravalorii vehiculului prin banca fiind zi de sambata sau duminica (zi nebancara) sau poate fi emisa chitanta in loc de bon fiscal. Firma poseda casa de marcat mobila.
 

Iata raspunsul specialistului!


Potrivit art 1 alin (1) din Ordonanta de urgenta nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale:

,,Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale’’.
 
Conform art 4 din Hotararea nr. 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale:

,,In sensul art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta, prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent sau sezonier. Nu intra in aceasta categorie livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate ocazional, direct catre populatie, de catre operatorii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul. Prin comert ocazional se intelege actele de comert cu caracter intamplator, efectuate pe durata limitata de timp cu ocazia unor targuri, saloane, sarbatori cu caracter laic, expozitii cu vanzare, precum si livrarile de bunuri catre proprii angajati pentru uzul propriu’’.
 
Daca livreaza bunuri (autovehicule) direct catre persoane fizice (populatie) si intrucat nu desfasoara acte de comert cu caracter intamplator, ci repetitiv (reprezentand obiectul de activitate al societatii), firma are obligatia dotarii cu aparat de marcat electronic fiscal.

 Conform art 3 alin 1 lit a din Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, incasarile in numerar de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica, se fac in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana;


 
Conform art 4 alin (1) din Legea 70/2015, incasarile in numerar de la persoane fizice se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.

Valorile de incasat mai mari decat aceste plafoane nu pot fi incasate in numerar, nici cu bon fiscal si nici cu chitanta.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
casa de marcatbon fiscal


Data aparitiei: 16 Noiembrie 2018
Ultima actualizare: 28 Noiembrie 2018

Votati articolul "Comert cu autovehicule second-hand. Cum se emite bonul fiscal?":
Rating:

Nota: 3.72 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X