Multi angajatori ofera la finalul anului prime in bani salariatilor. Vom afla in randurile urmatoare care este tratamentul fiscal pentru aceste sume.
Tratamentul fiscal pentru primele acordate la final de an: raspunsul specialistului
Pentru a stabili tratamentul fiscal aplicat veniturilor primite de salariati, trebuie facuta diferentierea intre primele acordate salariatilor, supuse impozitului pe salarii, si cadourile in bani acordate pe destinatiile si pentru persoanele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, acestea din urma reprezentand venituri neimpozabile.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Astfel,daca sunt acordate salariatilor prime in bani, primele imbracand de regula forma recompenselor pentru activitatea desfasurata, acestea reprezinta venituri din salarii, in conformitate cu prevederile pct. 12 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 76 alin. (1) si (2) din Codul fiscal.
Venituri primite de salariati sub forma primelor de sarbatori se cumuleaza cu veniturile de natura salariala ale lunii in care sunt platite aceste prime. Astfel asa cum se prevede si la pct. 14 alin. (1) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 78 din Codul fiscal, venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 76 alin. (1)-(3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.
Clarificarea modului de impunere a primelor platite in cursul unei luni este efectuata prin dispozitiile pct. 16 alin. (3) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 80 din Codul fiscal.Acestea precizeaza ca in situatia in care in cursul unei luni se efectueaza plati de venituri cum sunt: premii, stimulente de orice fel, sume acordate potrivit legii pentru concediul de odihna neefectuat si altele asemenea, reprezentand plati intermediare, impozitul se calculeaza si se retine la fiecare plata, prin aplicarea cotei asupra platilor intermediare diminuate cu contributiile sociale obligatorii, dupa caz. La data ultimei plati a drepturilor salariale aferente unei luni impozitul se calculeaza potrivit art. 78 din Codul fiscal, asupra veniturilor totale din luna respectiva, prin cumularea drepturilor salariale respective cu platile intermediare. Impozitul de retinut la aceasta data reprezinta diferenta dintre impozitul calculat asupra veniturilor totale si suma impozitelor retinute la platile intermediare.
Pe cale de consecinta, primele vor fi incluse si in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii conform Titlului V din Codul fiscal, fiind totodata deductibile la calculul impozitului pe profit urmare potrivit art. 25 alin. (2) din Codul fiscal. Din punct de vedere contabil,evidentierea primelor in bani acordate salariatilor se va realiza prin intermediul contului 641 Cheltuieli cu salariile personalului in debitul caruia se inregistreaza valoarea salariilor si a altor drepturi cuvenite personalului, in corespondenta cu creditul contului 421 Personal - salarii datorate.
In concluzie, primele in bani acordate la sfarsit de an vor reprezenta pentru angajator o cheltuiala a lunii in care acestea sunt efectuate, urmand a fi incluse in veniturile realizate de salariat in aceasta luna.
In schimb, societatea are posibilitatea de a acorda cadouri in bani cu ocazia Craciunului, tratamentul fiscal din punct de vedere al impozitului pe salarii aplicat acestor venituri fiind reglementat de art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Potrivit acestui articol,veniturile cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte,cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
In includerea acordarii acestor cadouri in prevederile contractului individual/colectiv de munca, vor fi avute in vedere si prevederile Codului fiscal care vin sa sanctioneze din punct de vedere fiscal acele situatii in care anumite beneficii nu sunt incluse in contractul de munca aplicabil, respectiv in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca.Intocmirea unei decizii pentru acordarea sumelor respective si, dupa caz, a unei liste de plata, justifica acordarea cadourilor respective.Decizia nu trebuie sa respecte un cadru tipizat, insa va trebui semnata de conducatorul unitatii si sa cuprinda informatii precum, suma acordata, datele de identificare ale persoanelor beneficiare, evenimentul generator.
Pct. 12 alin. (11) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal precizeaza ca limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului,chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii potrivit art. 76 alin. (2) lit. s) si alin. (3) din Codul fiscal, fiind datorate si contributiile sociale obligatorii potrivit Titlului V din Codul fiscal.
In acest sens, potrivit art. 142 lit. b) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura oferite salariatilor, cele oferite pentru copiii minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, astfel cum este prevazut in contractul de munca.Cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor,cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou,cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
De asemenea, cadourile in bani sau in natura, inclusiv tichetele cadou, in limita sume de 150 lei nu se cuprind nici in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 157 alin. (2) din Codul fiscal si nici in baza de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca potrivit art. 220 4 alin.( 2 ) din Codul fiscal.
Pe cale de consecinta, asa cum se prevede si la pct. 5 alin. (1) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 142 lit. b) din Codul fiscal, doar partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.
Din punct de vedere contabil, se poate opta pentru utilizarea contului 6458 Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala, intrucat in cazul sumele acordate sub forma cadourilor acordate salariatilor cu ocazia Craciunului, in limita a 150 lei, acestea sunt tratate drept cheltuieli sociale.Inregistrarea contabila a cadourilor neimpozabile se va face astfel: 6458 Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala = 423 Personal - ajutoare materiale datorate.
In concluzie, primele acordate la sfarsit de an vor fi incluse in veniturile realizate de salariat in aceasta luna, fiind supuse impozitului pe salarii si contributiilor sociale obligatorii, in timp ce cadourile in bani oferite de angajator salariatilor cu ocazia Craciunului in limitele si conditiile analizate mai sus, nu supuse impozitului pe salarii, astfel cum este prevazut in contractul de munca, si sunt exceptate de la plata contributiilor sociale obligatorii.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale.