Cu privire la TVA, pentru bunurile degradate calitativ, constatate de catre comisia de inventariere, sunt incidente prevederile art. 305 alin. (4) lit. d) pct. 4. din Codul fiscal, respectiv art.304 alin. (1) lit. c) si normele metodologice date in aplicarea acestora, dupa cum bunurile sunt bunuri de capital sau nu.
Casarea bunurilor de capital nu implica ajustarea taxei pe valoarea adaugata dedusa daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
- mijloacele fixe sunt scoase din functiune in baza unui proces verbal de scoatere din functiune,
- casarea este urmata de dezmembrare, indiferent daca partile componente sunt sau nu valorificate.
Pentru bunurile de natura stocurilor (marfuri, materii prime si materiale, produse finite, obiecte de inventar s.a.) degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, nu se ajusteaza taxa dedusa daca se face dovada distrugerii. Distrugerea se poate efectua fie cu mijloace proprii, fie prin predarea catre unitati specializate.
In ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor la determinarea rezultatului fiscal, conform art. 25 alin. (4) lit.c) din Codul fiscal cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile degradate sunt cheltuieli deductibile daca au fost degradate calitativ si se face dovada distrugerii. Conditia referitoare la distrugerea stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile se considera indeplinita atat in situatia in care distrugerea se efectueaza prin mijloace proprii, cat si in cazul in care stocurile sau mijloacele fixe amortizabile sunt predate catre unitati specializate.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Avand in vedere obligatiile detinatorilor de deseuri cu privire la gestiunea deseurilor precum si sanctiunile foarte mari prevazute de Legea 211/2011 este recomandata predarea acestor bunuri casate care unitati specializate.
In ceea ce priveste bunurile constatate lipsa din gestiune, se ajusteaza deducerea initiala a TVA conform art. 304 din Codul fiscal, respectiv conform art. 305 din Codul fiscal, in cazul bunurilor de capital. Daca minusurile nu sunt imputabile chletuielile nu sunt deductibile conform art. 25 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal.
In ceea ce priveste diferentele constatate in plus o atentie deosebita se va acorda produselor energetice detinute în afara regimului suspensiv de accize, tratamentul din punctul de vedere al accizelor fiind stabilit in normele metodologice date in aplicarea art. 435 alin. (12) din Codul fiscal.