Vanzarile online catre persoane fizice au crescut considerabil in ultimii ani, depasind asteptarile multor firme. Fiind un domeniu in care inca se experimenteaza, dilemele contabile apar la orice pas. Una dintre acestea o reprezinta completarea declaratiei 394 in lipsa CNP-ului clientilor.
Subiectul il reprezinta o microintreprindere platitoare de TVA. Multi dintre clientii care fac comanda pe site nu trec CNP-ul in formularul de comanda. Expertul nostru ne va ajuta sa aflam cum se completeaza declaratia 394, avand in vedere ca, prin lege, trebuie sa fie declarat CNP-ul persoanei care face o achizitie si nu apar aceste informatii. Nu se poate valida formularul fara CNP, doar cu adresa.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Vanzari online catre persoane fizice: raspunsul specialistului
Informatiile obligatorii pe care trebuie sa le contina factura, sunt cele prevazute la art.319 alin (20) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Conform prevederilor de la art. 319 alin. (20) lit. f) din Codul fiscal, factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii: denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila. Persoana fizica nu este persoana impozabila.
Conform prevederilor din OPANAF nr. 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cu modificarile si completarile ulterioare, in declaratia 394 se vor completa informatiile persoanelor fizice detaliat (pentru fiecare persoana fizica):
CNP/NIF/Adresa furnizor/beneficiar, persoana fizica; completarea CNP/NIF este obligatorie in situatia in care persoana impozabila il colecteaza de la persoana fizica din facturi, contracte (de prestari servicii, de furnizare utilitati, vanzari de bunuri mobile si imobile etc.); in lipsa CNP-ului, se vor declara numele, prenumele si adresa persoanei fizice.
La adresa se vor completa informatiile, in urmatoarea ordine: datele din actul de identitate al persoanei fizice colectate de persoana impozabila sau, in lipsa acestuia, o alta adresa comunicata de beneficiar.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Informatiile vor cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele: tara, localitate, judet/sector, strada, nr., bloc, apartament, alte detalii adresa. Rubrica "alte detalii adresa" se va completa in situatia in care se vor inscrie alte elemente decat: cele existente in formularul pretiparit sau nu se detine o adresa din Romania.
Prin urmare, in lipsa CNP-ului fiecarei persoane fizice se vor completa numele, prenumele si adresa persoanei fizice.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.