Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Impozitul pe dividende. Cum se corecteaza greselile din Declaratia 205?

Data aparitiei: 27 Mai 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impozitul pe dividende. Cum se corecteaza greselile din Declaratia 205?
declaratia 205dividendeimpozit

Declaratia 105 -  Declaratie  informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit – joaca un rol important in ceea ce priveste impozitul pe dividende.


Detaliem mai jos un studiu de caz referitor la corectarea greselilor din declaratia 205. In luna decembrie 2016 a fost achitat impozitul pe dividende in suma de 5000 lei. Dividendele au fost incasate prin banca in anul 2018. In luna decembrie 2016 a fost declarat in D100 impozitul. In februarie 2019 au fost declarate in D205 dividendele ca apartinand de anul 2018. Cum trebuie sa corectata D205? A fost primita notificare de la ANAF.


Impozitul pe dividende si corectarea declaratiei 205: raspunsul specialistului


 Potrivit instructiunilor de completare ale formularului 205, declaratia se completeaza si se depune anual:

a) pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat;

b) ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior, acesta completeaza si depune o declaratie rectificativa, in conditiile art.105 si 170 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.

Declaratia rectificativa se intocmeste pe tipuri de venit si va cuprinde numai pozitiile corectate, declarate eronat in declaratia initiala, sau pozitiile care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in declaratia initiala.


In cazul in care declaratia se corecteaza prin eliminarea unei pozitii declarate eronat in declaratia initiala, se va proceda astfel:

a) in tabelul de la sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit, altele decat cele de la Cap.V", generat pe tipuri de venit, se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col.7 - 10 se va inscrie cifra "0" (zero).

b) in tabelul de la sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din dividende" se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col.3 - 6 se va inscrie cifra "0" (zero).

Deci trebuie sa depuneti declaratia 205 aferenta anului 2016 si o declaratie rectificativa pentru anularea sumelor declarate eronat pentru anul 2018 urmand procedura de mai sus.

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu – Economist.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X