Declaratia 105 - Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit – joaca un rol important in ceea ce priveste impozitul pe dividende.
Detaliem mai jos un studiu de caz referitor la corectarea greselilor din declaratia 205. In luna decembrie 2016 a fost achitat impozitul pe dividende in suma de 5000 lei. Dividendele au fost incasate prin banca in anul 2018. In luna decembrie 2016 a fost declarat in D100 impozitul. In februarie 2019 au fost declarate in D205 dividendele ca apartinand de anul 2018. Cum trebuie sa corectata D205? A fost primita notificare de la ANAF.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Impozitul pe dividende si corectarea declaratiei 205: raspunsul specialistului
Potrivit instructiunilor de completare ale formularului 205, declaratia se completeaza si se depune anual:
a) pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat;
b) ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior, acesta completeaza si depune o declaratie rectificativa, in conditiile art.105 si 170 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.
Declaratia rectificativa se intocmeste pe tipuri de venit si va cuprinde numai pozitiile corectate, declarate eronat in declaratia initiala, sau pozitiile care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in declaratia initiala.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In cazul in care declaratia se corecteaza prin eliminarea unei pozitii declarate eronat in declaratia initiala, se va proceda astfel:
a) in tabelul de la sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit, altele decat cele de la Cap.V", generat pe tipuri de venit, se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col.7 - 10 se va inscrie cifra "0" (zero).
b) in tabelul de la sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din dividende" se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col.3 - 6 se va inscrie cifra "0" (zero).
Deci trebuie sa depuneti declaratia 205 aferenta anului 2016 si o declaratie rectificativa pentru anularea sumelor declarate eronat pentru anul 2018 urmand procedura de mai sus.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu – Economist.