Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

Propunere: Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal ar putea fi modificata. Sunt vizate contributiile sociale

Data aparitiei: 03 Iunie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Propunere: Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal ar putea fi modificata. Sunt vizate contributiile sociale
contributii socialelegea 227/2015cod fiscal

Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal ar putea suferi o noua modificare in urmatoarea perioada daca se va aproba o propunere legislativa inregistrata la Senat in data de 31 mai 2019.

 

Initiatorul proiectului pune in prim plan contributiile sociale.

“1. La articolul 146, alineatele (5’1) - (5’5) se abroga si alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(8) Calculul contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele prevazute la alin. (2) se realizeaza de catre acestea conform prevederilor alin. (5) si (7), dupa caz. Contributia se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile.

2. La articolul 168, alineatul (5’1) se abroga.”
 

In expunerea de motive a initiativei legislative se vorbeste despre actele normative care au fost aprobate in ultima perioada fara o consultate prealabila a celor direct si indirect afectati. O astfel de propunere a fost si Ordonanta de Guvern nr. 4/2017, prin care a fost inclusa obligatia platii contributiilor de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate (CAS si CASS) la nivelul unui salariu minim brut pe tara pentru contractele individuale de munca cu norma partiala. Alte acte normative adoptate dupa acel moment, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.79/2017, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.3/2018, au produs o adevarata revolutie fiscala. Una dintre cele mai contestate modificari aduse de "revolutia fiscala”, atat de catre angajati, cat si de catre angajatori, ramane cresterea contributiilor de asigurari sociale si de sanatate pentru contractele cu norma partiala la nivelul unui salariu minim brut pe tara aplicabil unui contract cu norma intreaga de lucru. Prin cresterea acestor contributii este negata dorinta tuturor participantilor la piata muncii de a mai avea contracte cu fractie de norma. Masura adoptata in 2017 nu este nici corecta, nici echitabila. Exista categorii de angajati si potential angajati care pot lucra doar cu fractie de norma insa sunt obligati, nejustificat, la plata contributiilor de asigurari sociale si de sanatate la nivelul unui contract cu norma intreaga. Sunt domenii in economie in care aceste contracte sunt prevalente astfel ci aceste domenii au fost afectate negativ de masura adoptata in 2017.

Motivatia Guvernului de a emite acest act normativ a fost aceea ca astfel contractele de munca cu timp partial de lucru, dar unde in realitate oamenii lucreaza cu norma intreaga vor disparea, fiind astfel o masura de a combate evaziunea fiscala si "munca la gri”. Ori, din statisticile aceluiasi Guvern, nu rezulta o corelare directa intre masura propusa si efectele ei. Guvernul nu stie cate contracte cu timp de lucru partial au fost modificate pentru a ajunge la o norma intreaga, nici cate au fost desfacute in urma masurii adoptate.”

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X