Impozitarea bacsisului lasat de romani in restaurante si baruri se intoarce pe lista de actualitati. Grupul de Lucru pe Turism al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei a anuntat marti, 6 august, in cadrul unei conferinte de presa ca ajuns la un consens privind propunerea de reglementare a bacsisului si ca beneficiaza in acest sens de sprijinul Ministerului Finantelor Publice.
Propunerile prevad ca bacsisul sa fie evidentiat pe bonul fiscal, separat de contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate. Astfel va fi extras din sfera de TV, considerat venit din alte surse si impozitat la sursa prin aplicarea cotei de 10%.
Dragos Petrescu, liderul grupului de lucru pentru Antreprenoriat din cadrul Coalitiei Pentru Dezvoltarea Romaniei, a precizat ca aceasta initiativa de reglementare a bacsisului apartine mediului de afaceri si este o masura pe care industria ospitalitatii si-o doreste "foarte mult". Se considera ca va fi benefica atat pentru angajatii din hoteluri si restaurante, care vor avea venituri transparente mai mari, cat si pentru clienti, care vor putea plati bacsisul cu cardul. De pe urma impozitarii bacsisului vor mai avea de castigat si statul care va avea astfel o sursa de impozitare si venituri suplimentare. Dragos Petrescu a precizat ca bacsisul va ramane un act benevol, asa cum este in prezent, potrivit horeca.ro.
"Reglementarea tipsului/a bacsisului este o chestiune pe care industria si-o doreste foarte mult pentru ca o considera benefica, este venita ca o solicitare din partea noastra catre autoritatile statului. Ne gandim sa fie o masura voluntara, nu ne gandim sa existe bacsis obligatoriu in Romania, ne gandim ca banii respectivi sa ajunga la cei care presteaza serviciile, deci nicidecum la antreprenori, si credem ca exista foarte multe avantaje (aduse de reglementarea bacsisului, n.r.) pentru cei care presteaza serviciile in special, pentru ca vor avea venituri transparente mai mari. Sunt avantaje pe care le au si clientii si antreprenorii si statul roman”, a declarat Dragos Petrescu.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Pana acum s-a luat in calcul si faptul ca ospatarii ar putea fi considerate victime ale impozitarii bacsisului. Dar Dragos Petrescu incearca sa linisteasca apele precizand ca “Practic vom putea dubla capacitatea de plata a acestui bacsis intr-un oras sau intr-o zona in care 50% din plati se realizeaza cu cardul”.
Este posibil ca bacsisul sa fie trecut pe nota de plata incepand cu toamna acestui an.