Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Inchirierea apartamentelor pe platforme online – obligatii fiscale si schimbari preconizate

Data aparitiei: 30 Septembrie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inchirierea apartamentelor pe platforme online – obligatii fiscale si schimbari preconizate
cod fiscalregim hoteliernorma de venit

In ultimii ani tot mai multe persoane fizice inchiriaza apartamente in regim hotelier prin intermediul platformelor online de profil. Vom vedea in continuare ce obligatii fiscale au aceste persoane fizice si ce schimbari sunt preconizate in acest domeniu.


Astfel, daca aceste venituri sunt obtinute de catre proprietari persoane fizice, altele decat persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale proprietari de structuri de primire turistica cu functiune de cazare certificata de Ministerul Turismului, acestea sunt considerate venituri din cedarea folosintei bunurilor si se impoziteaza conform Titlului IV Capitolul IV din Codul fiscal, astfel:

Veniturile din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, se impoziteaza pe baza normei anuale de venit conform art. 85 din Codul fiscal.

Inchirierea in scop turistic de catre proprietari a camerelor situate in locuintele proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica, potrivit legislatiei specifice, reprezinta oferirea posibilitatii de sedere pentru o perioada de minimum 24 de ore si maximum 30 de zile intr-un an calendaristic oricarei persoane care calatoreste in scop turistic in afara mediului sau obisnuit de viata.

Norma anuala de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat se determina de directiile generale regionale ale finantelor publice, pe baza criteriilor stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, comertului si turismului si al ministrului finantelor publice si a propunerilor Ministerului Economiei, Comertului si Turismului privind nivelul normelor anuale de venit. Norma de venit si coeficientii de corectie pot fi vizualizate pe site-ul ANAF. Pentru anul 2019 pot fi consultate pe portalpfa.ro.


Proprietarii au obligatia de a depune declaratia unica pentru aceste venituri in termen de 30 de zile de la data la care incep sa realizeze aceste venituri iar in anii urmatori pana la data de 15 martie inclusiv a anului de realizare a venitului. In declaratie se completeaza sectiunea ”Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse pe baza de norme de venit”, categoria de venit - 3.Cedarea folosintei bunurilor, in scop turistic.

Cota de impozit este de 10% si se aplica la norma de venit pentru anul in curs.

Plata impozitului se efectueaza la bugetul de stat cel tarziu pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator anului de realizare a venitului.

In cazul incetarii activitatii declaratia se depune in termen de 30 de zile iar impozitul se recalculeaza corespunzator.

In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate, persoana fizica care obtine aceste venituri va adatora aceasta contributie in anul 2019 daca estimeaza/realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri:

    • venituri nete din activitati independente,
    • venituri din drepturi de proprietate intelectuale,
    • venituri din asocierea cu o persoana juridica,
    • venituri nete din cedarea folosintei bunurilor,
    • venituri din investitii,
    • venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
    • venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal.

Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.

Pentru anul 2019 plafonul este de 24.960 lei (2.080 lei/luna x 12 luni). CASS pentru anul 2019 este de 2.496 lei.

Contribuabilii pot opta pentru determinarea venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Optiunea se exercita pentru fiecare an fiscal, prin completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru anul in curs si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv a anului de realizare a veniturilor.

De asemenea, pentru contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea unui numar mai mare de 5 camere venitul net se stabileste in sistem real. In acest caz obligatiile declarative sunt cele specifice veniturilor din activitati independente impuse in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Schimbari preconizate

    1. Proiect pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal

Un Proiect pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice in luna august 2019 si aflat in dezbatere la Senat propune, printre altele, o serie de modificari si clarificari in domeniul veniturilor din inchirierea in scop turistic, respectiv:

    • definirea activitatii de ”inchiriere in scop turistic” : inchirierea in scop turistic de catre proprietari a camerelor situate in locuintele proprietate personala, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica, potrivit legislatiei specifice, reprezinta oferirea posibilitatii de sedere pentru o perioada de minimum 24 de ore si maximum 30 de zile intr-un an calendaristic oricarei persoane care calatoreste in scop turistic in afara mediului sau obisnuit de viata. In prezent o definitie o regasim in OMFP 28/2012 privind criteriile de stabilire a normei anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat in scop turistic situate in locuinta proprietate personala

    • modificarea prevederilor referitoare la regimul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din inchirierea in scop turistic, de catre proprietari a camerelor situate in locuintele proprietate personala, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica, potrivit legislatiei specifice, incepand cu 1 ianuarie 2020.

In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea, proiectul propune ca nivelul normelor anuale de venit sa se stabileasca pe categorii de localitati, in functie de amplasamentul locuintei si sa se ajusteze in functie de urmatoarele criterii:

    a) inexistenta mijloacelor de transport in comun rutiere sau feroviare;
    b) situarea locuintei in mediul rural;
    c) materialele de constructii din care sunt construite cladirile in care sunt situate camerele sunt altele decat beton sau caramida;
    d) lipsa cel putin a uneia dintre urmatoarele utilitati, de care beneficiaza imobilele din care fac parte camerele inchiriate prin racordare la reteaua publica: apa, canalizare, energie electrica, gaz;
    e) grupul sanitar aferent camerei inchiriate nu este pus in exclusivitate la dispozitia turistilor;
    f) suprafata camerei inchiriate in scop turistic nu depaseste 15 mp.

    • Reglementarea noilor reguli de stabilire a impozitului final pentru veniturile realizate din inchirierea in scop turistic, determinate pe baza normelor de venit precum si pentru veniturile realizate din inchirierea in scop turistic in cazul depasirii numarului de 5 camere in cursul anului fiscal
 

    2. Proiect de lege - LEGEA TURISMULUI

In data de 23-09-2019 Senatul a adoptat un Proiect de Lege in domeniul turismului. Acest proiect propune introducerea unor obligatii in sarcina persoanelor fizice care furnizeaza servicii de inchiriere in scop turistic in camere/apartamente proprietate personala. Una dintre aceste obligatii vizeaza obtinerea unui certificat de inregistrare ca operator de turism de la administratia publica locala, prealabil si obligatoriu in vederea functionarii. Doar in baza acestuia, titularul certificatului, persoana fizica, va putea furniza servicii de inchiriere in scop turistic in camere/apartamente proprietate personala.

Schimbarile preconizate se vor aplica doar daca cele doua initiative legislative vor fi publicate in Monitorul Oficial, dupa parcurgerea procesului legislativ.

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X