Cum se procedeaza cand o firma importa mostre pentru a le oferi clientilor? Specialistul nostru ofera explicatii despre inregistrarile contabile necesare si prevederi ale legii.
Inregistrari contabile pentru mostrele din import: raspunsul specialistului
In principiu, conform pct. 8 subpct. 6 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 in costul de achizitie al bunurilor sunt incluse si cheltuielile de transport, inclusiv in situatia in care functia de aprovizionare este externalizata.
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
In ceea ce priveste mostrele, acestea reprezinta bunuri cu valoare neglijabila care, datorita cantitatii si/sau a modului de prezentare, exclud posibilitatea utilizarii acestora in alte scopuri decat cele cu caracter promotional, prin punerea la dispozitie, cu titlu gratuit, potentialilor clienti in vederea obtinerii de comenzi, pentru incercarea produselor sau pentru demonstratii la punctele de vanzare.
De asemenea, la contabilizarea primirii mostrelor se va tine cont de prevederile pct. 75 alin. 1 lit. d si alin. 2 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aprobate prin OMFP 1802/2014 conform carora bunurile obtinute cu titlu gratuit se inregistreaza la intrare la valoarea justa, adica la o valoare de piata, determinata printr-o evaluare efectuata, de regula, de evaluatori autorizati, potrivit legii. In acest caz, daca mostrele sunt primite cu titlu gratuit, pentru a nu se inregistra cheltuieli nejustificate cu evaluarea, este recomandabil sa se aiba in vedere chiar valoarea la care bunurile respective au fost declarate in vederea vamuirii.
Inregistrarile contabile ar fi:
- inregistrarea primirii mostrelor de la partenerul non-UE
3028 “Alte materiale consumabile” = 401 “Furnizori” (daca mostrele au fost trimise contracost, chiar daca valoarea este neglijabila)
sau
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Manual de politici contabile - Stick USB
3028 “Alte materiale consumabile” = 7588 “Alte venituri din exploatare” (daca mostrele ar fi transmise cu titlu gratuit)
- inregistrarea cheltuielilor de transport in costul mostrelor
3028 “Alte materiale consumabile” = 401 “Furnizori”.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.