De-a lungul anilor au aparut numeroase instrumente pentru productivitate, de la notite, la calendare, agende si pana la aplicatii sau chiar softuri profesionale complicate. Toate, cu acelasi rol: sa te ajute sa iti urmaresti toate proiectele, obiectivele, sarcinile, angajamentele sau listele. Fiecare dintre aceste instrumente are avantajele si dezavantajele sale.
Am putea pleda pentru aplicatiile de mobil. De ce nu, pana la urma? Sunt eficiente, simple de folosit, au interfete atragatoare si intuitive. Si atunci care ar putea fi dezavantajul lor? In primul rand, astfel de aplicatii depind 100% de bateria telefonului tau. In al doilea rand, este foarte posibil ca tot ceea ce ai notat sau setat sa se piarda dintr-o simpla eroare sau nesincronizare a contului. Insa cel mai mare dezavantaj tine de faptul ca trebuie sa te opresti din lucru, sa scoti telefonul si sa lucrezi pe el. Iar telefoanele sau tabletele sunt cei mai mari inamici ai productivitatii.
O solutie mult mai buna este sa revii la un sistem dovedit ani la randul: hartia si pixul. Functioneaza mereu, nu te sustrage de la ceea ce ai de facut si, nu in ultimul rand, este o solutie eleganta si apreciata. Bineinteles, exista si aici dezavantaje, iar cel mai mare poate fi riscul pierderii. Insa o persoana organizata poate diminua acest risc. Cum noul an se apropie cu repeziciune, aceasta ar putea fi ocazia perfecta sa alegi un model potrivit de agenda pentru birou. Iar selectia de agende 2020 este, din fericire, foarte bogata.
De ce functioneaza sistemul clasic al agendei de birou?
Exista o multime de lucruri pe care hartia nu le are, comparativ cu instrumentele digitale. La o enumerare rapida putem gasi: cautarea, sistemul de copiere-lipire, organizarea dinamica a textelor si sarcinilor, schimbarea rapida a listelor, remindere si multe altele. Exista un grad de flexibilitate atat de mare incat am putea fi tentati sa oprim aici acest articol. Dar nu. Pentru ca, asa cum am spus, flexibilitatea enorma, optiunile nelimitate si toate avantajele instrumentelor digitale pot veni la pachet cu un aspect nedorit: lipsa de productivitate.
Si, chiar daca pare contrar bunului simt, putem afirma cu tarie ca aplicatiile digitale nu sunt cu mult mai rapide decat o agenda. Pentru a crea un proiect, o sarcina sau o lista, pe mobil sau laptop, s-ar putea sa fie nevoie sa activezi optiuni, sa creezi liste noi, sa atribui anumiti parametri si tot asa. In cazul unei agende, tot ce trebuie sa faci e sa o deschizi si sa notezi in ea ceea ce doresti. Si apoi poti scrie pe langa, poti incercui, poti taia, poti face rapid scheme si grafice (si nu, nu spuneti ca schemele se pot face la fel de rapid in aplicatii), poti chiar sa desenezi daca vrei.
Cum sa folosesti o agenda la potentialul ei maxim
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 - REDUCERE 40
Agendele sunt simplu de folosit, dar profesionistii adevarati le combina flexibilitatea cu avantajele unui sistem de productivitate, rezultand un instrument personalizat 100% si aproape imbatabil. De exemplu, o agenda pe care sa aplici sistemul GTD (Getting Things Done) sau o agenda de tip bullet journal sau chiar una de tipul full focus pot fi instrumente perfect pliate pe nevoile tale de organizare la birou. Iar hartia este nemaipomenita pentru ca te ajuta sa identifici exact ceea ce ai nevoie si sa te concentrezi mai mult pe organizare si verificarea itemilor din liste decat sa ai grija la cum salvezi un task intr-o aplicatie sau ce structura sa alegi pentru un proiect mai complex creat intr-un instrument digital.
Exista o multime de oameni mai productivi cu o agenda si un pix decat cu aplicatii precum OmniFocus, Trello, Asana, Todoist si multe altele, folosite pe mobil, laptop sau tablete. Ar mai fi util de spus ca scrisul clasic ajuta foarte mult si la sedimentarea informatiei, comparativ cu folosirea unei tastaturi.