Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
mail
Stiri Contabilul.ro | Stiri

Angajatorii ar putea primi vouchere de pana la 9.600 de lei pentru plata cursurilor salariatilor

Data aparitiei: 12 Aprilie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorii ar putea primi vouchere de pana la 9.600 de lei pentru plata cursurilor salariatilor
angajatorischema de ajutorvouchereantreprenori

O noua schema de ajutor de stat pentru angajatori ar putea intra in vigoare in viitorul apropiat daca proiectul legislativ anuntat de deputatul PNL Raluca Turcan va ajunge in Monitorul Oficial. Conform schemei de ajutor, angajatorii pot primi vouchere cu valori cuprinse intre 2.400 si 9.600 de lei, pe care sa le foloseasca pentru plata cursurilor si stagiilor de perfectionare ale angajatilor.

Conform propunerii PNL, angajatorii pot achizitiona servicii de formare profesionala cu recunoastere nationala (initiere/perfectionare/specializare/calificare sau recalificare de nivel 1, 2, 3 si respectiv 4) sau alte servicii de formare cu recunoastere la nivel de intreprindere.

Costurile maxime ale serviciilor de formare ce pot fi decontate prin utilizarea voucherelor / cupoanelor pentru formare sunt cuprinse intre 2.400 si 9.600 de lei, dupa cum urmeaza:

• Curs de calificare/recalificare nivel 1 – 2.420,19 lei
• Curs de calificare/recalificare nivel 2 – 3.006,71 lei
• Curs de calificare/recalificare nivel 3 – 4.952,30 lei
• Curs de calificare/recalificare nivel 4 – 9.617,62 lei
• Curs de formare initiere/specializare/perfectionare – 2.420,19 lei
• Curs de formare cu recunoastere la nivel de intreprindere – 2.420,19 lei.

Conform schemei de ajutor de stat, nivelul ajutorului poate ajunge pana la 50% din costul programului de formare. Exista insa conditii speciale in care nivelul ajutorului poate fi chiar mai mare de 50%. 



Sprijinul poate creste cu cate 10 puncte procentuale in cazul in care formarea se adreseaza:

• angajatilor cu handicap 
• angajatilor defavorizati SAU 
• daca ajutorul este acordat unor intreprinderi mijlocii. 

Mai mult, sprijinul poate creste cu 20 de puncte procentuale daca ajutorul este acordat unor intreprinderi mici sau microintreprinderi, iar in cazul in care ajutorul este acordat in sectorul transportului maritim, acesta poate ajunge pana la acoperirea integrala (100%) a costurilor eligibile.

Sprijinul financiar acordat firmelor va fi suportat de la bugetul de stat si din fonduri externe nerambursabile, iar mecanismul de finantare prevede ca Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca deconteaza furnizorilor de formare sumele aferente cursurilor efectuate, pe baza cupoanelor de formare remise acestora de catre angajatori.

Lista furnizorilor de formare agreati se va publica defalcat pe judete / localitati pe site-ul oficial al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. 

"In ultimii trei ani am avut intalniri cu sute de antreprenori care, in contextul schimbarilor tehnologice si al cererii de noi competente pe piata muncii, erau nemultumiti ca sunt nevoiti sa suporte singuri costurile formarii angajatilor. Impreuna cu dl. Ministru al Investitiilor si Fondurilor Europene, Marcel Bolos, am gasit o solutie si o sursa de finantare pentru a veni in sprijinul antreprenorilor si al fortei de munca autohtone. 

Piata muncii este intr-o continua schimbare. In anumite domenii scoala nu tine pasul cu nevoile si asteptarile de pe piata muncii, iar in alte domenii pregatirea suplimentara a fortei de munca aduce avantaje clare si rapide in materie de productivitate si profitabilitate. Pentru a raspunde eficient noilor provocari, angajatorii au nevoie de ajutor in efortul lor de a-si forma personalul
", potrivit postarii publice facute de Raluca Turcan pe Facebook.

"Asa cum a mai aratat si premierul Ciuca, daca vrem sa cresem calitatea vietii in Romania trebuie companiile romanesti sa-si permita si salarii mai bune dar si angajatilor mai bine pregatiti. Avem astazi 3,2 milioane de angajati in companii cu capital romanesc si aproape 1,2 milioane in companii cu capital strain. Exista un potential mare de dezvoltare, dar profesionalizarea va fi garantia cresterii calitatii si a muncii si a productiei si a vietii romanilor", a mai adaugat Raluca Turcan. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz"


X