Analizam, cu ajutorul specialistului nostru in domeniu, cazul unei societati care in 2019 nu a avut activitate in domeniul constructiilor, dar in 2020 functioneaza in acest domeniu. Avand in vedere ca cifra de afaceri din constructii este sub plafonul de 80% pe anul anterior, poate sa beneficieze de scutiri la plata salariilor in 2020, conform legii pentru acest domeniu?
Afla ce prevede Metodologia privind mecanismul de calcul al cifrei de afaceri stabilita prin Ordinul nr. 239/24.07.219 si care sunt conditiile de aplicare a facilitatilor fiscale in 2020.
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Cifra de afaceri din constructii sub plafon in 2019: raspunsul specialistului
Potrivit art. 2 alin. (3) din Metodologia privind mecanismul de calcul al cifrei de afaceri stabilita prin Ordinul nr. 239/24.07.219 al presedintelui Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza,“Pentru societatile existente la data de 1 ianuarie al fiecarui an se considera ca baza de calcul, cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) a art.60 pct.5 din Codul fiscal, precum si cifra de afaceri totala, realizate cumulat pe anul fiscal anterior. In cazul in care, limita minima a procentului de 80% nu este realizata, se aplica principiul societatilor nou-infiintate.”
Conform art. 8 alin. (2) “In vederea aplicarii facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor, societatile care au inregistrat in actul constitutiv si desfasoara activitatile aferente cel putin unuia din codurile CAEN mentionate la art.60 pct.5 lit.a) din Codul fiscal, procedeaza dupa cum urmeaza: (…) In cazul societatilor nou-infiintate:
a) indicatorii ”cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii” si ”cifra de afaceri totala” determinati conform art.3, se calculeaza cumulat de la inceputul anului sau incepand cu luna infiintarii, dupa caz, pana la luna in care se aplica scutirea, inclusiv;
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
b) pentru a beneficia de facilitatile fiscale, raportul intre ”cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii” si ”cifra de afaceri totala” determinate conform literei a), trebuie sa fie in procent de cel putin 80%.”.
Astfel, principiul societatilor nou infiintate prevede ca indicatorii „cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii” si „cifra de afaceri totala” determinati conform art. 3 din Ordin, se calculeaza cumulat de la inceputul anului (in acest caz anul 2020) pana la luna in care se aplica scutirea, inclusiv. Pentru a beneficia de facilitatile fiscale, raportul intre ”cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii” si ”cifra de afaceri totala” trebuie sa fie in procent de cel putin 80%, iar celelalte conditii referitoare la salarii, cod CAEN sa fie indeplinite simultan.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.