Specialistul nostru interpreteaza in randurile urmatoare ce prevede Codul fiscal referitor la aplicarea facilitatilor in domeniul constructiilor.
Codul CAEN si cifra de afaceri sunt doua criterii importante in legislatie. In ceea ce priveste scutirea de impozit si CASS, aceasta se aplica incepand cu luna in care sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.
Aplicarea facilitatilor in domeniul constructiilor: raspunsul specialistului
Pentru aplicarea facilitatilor din sectorul constructii care vizeaza impozitul pe salarii si contributiile sociale obligatorii, trebuie indeplinite cumulativ conditiile prevazute de art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, respectiv:
“a) angajatorii desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind:
(i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 - sectiunea F - Constructii; (…) Click AICI pentru toate domeniile. >>
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) si alte activitati specifice domeniului constructii in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala. Pentru societatile comerciale nou-infiintate, respectiv inregistrate la registrul comertului incepand cu luna ianuarie a anului 2019, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie a fiecarui an se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat pe anul fiscal anterior.
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a contabilitatii
Pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie al fiecarui an care au avut o cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) realizata cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% inclusiv, facilitatile fiscale se vor acorda pe toata durata anului in curs, iar pentru societatile comerciale existente la aceeasi data care nu realizeaza aceasta limita minima a cifrei de afaceri se va aplica principiul societatilor comerciale nou-infiintate.
Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate la lit. a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata;
c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale;
d) scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii si justitiei sociale si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii;
e) mecanismul de calcul al cifrei de afaceri prevazut la lit. b), in vederea aplicarii facilitatii fiscale, se va stabili prin ordin al presedintelui Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, care se va publica pe site-ul institutiei.”.
Din punct de vedere al codului CAEN 4321 “Lucrari de instalatii electrice”, acesta se afla printre codurile pentru care se pot aplica facilitatile fiscale. Pentru a beneficia de facilitatile fiscale trebuie indeplinite si celelalte doua conditii si anume:
1) realizarea unei cifre de afaceri din activitatile din domeniul constructiilor corespunzatoare codurilor CAEN mentionate la art. 60 pct (1) lit. a), in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala;
2) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sa fie cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sa fie realizate in baza contractului individual de munca.
Conform art. 2 alin. (3) din Ordinul 239/2019 pentru aprobarea metodologiei privind mecanismul de calcul al cifrei de afaceri, in vederea aplicarii facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor, pentru societatile existente la data de 1 ianuarie al fiecarui an se considera ca baza de calcul, cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) a art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, precum si cifra de afaceri totala, realizate cumulat pe anul fiscal anterior. In cazul in care, limita minima a procentului de 80% nu este realizata, se aplica principiul societatilor nou-infiintate.
Pentru anul 2020, in situatia in care societatea exista la data de 1 ianuarie 2020, procentul rezultat din calculul raportului intre „cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii” si „cifra de afaceri totala” determinate pentru anul 2019 este de cel putin 80%, facilitatile fiscale se acorda pe durata intregului an 2020 cu respectarea conditiei prevazute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal pe toata perioada aplicarii facilitatilor fiscale.
Aceasta conduce la acordarea facilitatilor pe intregul an 2020 fara a fi necesara o verificare lunara a indeplinirii acestei conditii in anul 2020.
In cazul in care, limita minima a procentului de 80% nu este realizata in anul 2019, se aplica principiul societatilor nou-infiintate care prevede ca indicatorii „cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii” si „cifra de afaceri totala” determinati conform art. 3 din Ordin, se calculeaza cumulat de la inceputul anului 2020 pana la luna in care se aplica scutirea, inclusiv. Pentru a beneficia de facilitatile fiscale, raportul intre ”cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii” si ”cifra de afaceri totala” determinate conform literei a), trebuie sa fie in procent de cel putin 80%.
Scutirea se aplica incepand cu luna in care sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.