email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scutiri acordate pentru firmele de constructii. Ce spune OUG 43/2019

Scutiri acordate pentru firmele de constructii. Ce spune OUG 43/2019
facilitati constructiioug 43/2019CAM

Facilitatile fiscale pentru domeniul constructiilor se numara printre cele mai intense subiecte ale anului 2019. Multi contribuabili care activeaza in acest sector inca se mai intreaba daca pot beneficia de acestea ori nu. 

Luam drept exemplu o societate care desfasoara activitati cu codul CAEN 4120. Are 2 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata cu 4 ore/zi, 1.500 lei.

Iata mai jos lista de nelamuriri care apar in acest caz:


1. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de scutiri?
2. Cum se aplica conditia cu cifra de afaceri? (CA din 2018 = 50.000 lei; CA pe 7 luni 2019 = 20.000 lei). Scutirea se aplica in functie de CA din 2018 sau CA din 2019? In cazul in care CA pe 2018 este 0, cum se aplica scutirile?
3. Se aplica scutirile pentru sectorul constructiilor? Care sunt acestea?
4. Daca unul din angajatii cu timp partial a avut concediu fara plata in luna iulie de 5 zile, beneficiaza de scutiri?
5. Care este monografia contabila de inregistrare in cazul in care se aplica scutirile?
6. Daca angajatul cu 4 ore/zi, 1.500 lei/luna este pensionar, beneficiaza de scutiri? Ce se intampla in cazul in care nu este pensionar? Daca un pensionar este angajat cu 8 ore/zi si salariul este de 3.000 lei?
 

Scutiri acordate pentru firmele de constructii: raspunsul specialistului


1. Potrivit prevederilor art. II din OUG nr. 43/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor masuri in domeniul investitiilor, privind modificarea art. 60 pct. 5 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, beneficiaza de facilitati fiscale:

"5. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) angajatorii desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind:
(i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 - sectiunea F - Constructii;
(ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:

2312 - Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
2331 - Fabricarea placilor si dalelor din ceramica;
2332 - Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
2361 - Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
2363 - Fabricarea betonului;
2364 - Fabricarea mortarului;
2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
2370 - Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
2512 - Fabricarea de usi si ferestre din metal;
2511 - Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
0811 - Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase,
ghipsului, cretei si a ardeziei;
0812 - Extractia pietrisului si nisipului;
2351 - Fabricarea cimentului;
2352 - Fabricarea varului si ipsosului;
2399 - Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.;

(iii) 711 - Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica;
b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) si alte activitati specifice domeniului constructii in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala.

Pentru societatile comerciale nou-infiintate, respectiv inregistrate la registrul comertului incepand cu luna ianuarie a anului 2019, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie a fiecarui an se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat pe anul fiscal anterior.

Pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie al fiecarui an care au avut o cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) realizata cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% inclusiv,facilitatile fiscale se vor acorda pe toata durata anului in curs, iar pentru societatile comerciale existente la aceeasi data care nu realizeaza aceasta limita minima a cifrei de afaceri se va aplica principiul societatilor comerciale nou-infiintate. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate la lit. a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata;
 
c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art.76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale;".
Astfel, pentru aplicarea facilitatilor privind impozitul pe salarii si contributiile sociale obligatorii, trebuie indeplinite concomitent conditiile sus-mentionate.
 
2.Cum se aplica conditia cu cifra de afaceri?( CA DIN 2018=50000 LEI; CA PE 7 luni 2019=20000 LEI). Scutirea se aplica in functie de CA din 2018 sau CA din 2019? In cazul in care CA pe 2018 este 0,cum se aplica scutirile?
Conform Ordinului 239/2019 pentru aprobarea metodologiei privind mecanismul de calcul al cifrei de afaceri, in vederea aplicarii facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor, in perioada iulie - decembrie 2019, inclusiv, se procedeaza dupa cum urmeaza:
 
• In cazul societatilor existente la data de 1 ianuarie 2019:

a) se calculeaza raportul intre ”cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii” si ”cifra de afaceri totala”, determinate conform art. 3 din aceasta metodologie, pentru anul 2018;

b) in situatia in care procentul rezultat din calculul raportului de la lit. a) este de cel putin 80%, facilitatile fiscale se acorda pe perioada iulie-decembrie 2019 cu respectarea conditiei prevazute la art. 60 pct.5 lit. a) din Codul fiscal pe toata perioada aplicarii facilitatilor fiscale;

c) in situatia in care procentul rezultat din calculul raportului de la lit. a) este de pana la 80%, se procedeaza la determinarea indicatorilor ”cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii” si ”cifra de afaceri totala”, pentru anul 2019, conform principiului societatilor nou-infiintate;

d) pentru a beneficia de facilitatile fiscale pe perioada iulie - decembrie 2019, in cazul prezentat la lit. c), raportul intre ”cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii” si ”cifra de afaceri totala”, trebuie sa fie in procent de cel putin 80%.
 
• In cazul societatilor infiintate in cursul anului 2019:

a) indicatorii ”cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii” si ”cifra de afaceri totala” determinati conform art.3, se calculeaza cumulat de la inceputul anului 2019 sau incepand cu luna infiintarii din cursul anului 2019, dupa caz, pana la luna in care se aplica scutirea, inclusiv;

b) pentru a beneficia de facilitatile fiscale, raportul intre ”cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii” si ”cifra de afaceri totala” determinate conform literei a), trebuie sa fie in procent de cel putin 80%.
 
Conform art. 3 din metodologie, in vederea determinarii procentului de 80% din cifra de afaceri totala, indicatorii ”Cifra de afaceri totala” si ”Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii” se calculeaza dupa cum urmeaza:
 
”Cifra de afaceri totala” realizata cumulat de la inceputul anului, inclusiv din luna de raportare, se completeaza cu suma veniturilor cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii de raportare, realizate din vanzarea de produse si prestarea de servicii, evidentiate potrivit O.M.F.P. nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, sau, dupa caz, O.M.F.P. nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, la care:

1. se adauga, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand:

a) veniturile din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete, inregistrate in contabilitate pe parcursul fiecarei luni de raportare;
b) soldurile lunare creditoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold creditor;
c) veniturile din productia de imobilizari corporale siproductia de investitii imobiliare, inregistrate in contabilitate pe parcursul fiecarei luni de raportare;

2. se scad, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand soldurile lunare debitoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold debitor.
 
”Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii” se completeaza de societatile care desfasoara una sau mai multe activitati printre care se regasesc si codurile CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, cu cifra de afaceri realizata efectiv din activitatile desfasurate corespunzator codurilor CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 lit. a), respectiv cu suma veniturilor cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii de raportare, realizate din vanzarea de produse si prestarea de servicii, dupa deducerea, cumulat de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii de raportare, a veniturilor realizate din redevente, locatii de gestiune si chirii, evidentiate potrivit O.M.F.P. nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, sau, dupa caz, O.M.F.P. nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, la care:

1. se adauga, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand:

a) veniturile din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete, inregistrate in contabilitate pe parcursul fiecarei luni de raportare;

b) soldurile lunare creditoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold creditor;

c) veniturile din productia de imobilizari corporale si productia de investitii imobiliare, inregistrate in contabilitate pe parcursul fiecarei luni de raportare;

2. se scad, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand soldurile lunare debitoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold debitor.

Art. 9 alin. (3) din Anexa Ordinului 239/2019 pentru aprobarea metodologiei privind mecanismul de calcul al cifrei de afaceri, clarifica faptul ca pentru acordarea facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor pentru perioada ianuarie - iunie 2019 se au in vedere reglementarile din OUG 114/2018, iar pentru perioada iulie – decembrie 2019, urmeaza a fi avute in vedere reglementarile OUG 43/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor masuri in domeniul investitiilor.

Prin urmare, se diferentiaza baza de calcul in functie de data infiintarii societatii, inainte de 01.01.2019, si dupa data de 01.01.2019, in sensul in care :
• pentru societatile existente 01.01.2019 si a caror cifra de afaceri din activitatile mentionate, realizata cumulat pe anul fiscal anterior este de peste 80% inclusiv, facilitatile se aplica pe toata durata anului in curs;
• pentru societatile existente 01.01.2019, care nu realizeaza aceasta limita minima a cifrei de afaceri, se  vor aplica principiile societatilor comerciale nou-infiintate;
• pentru societatile infiintate dupa data de 01.01.2019, baza de calcul este cifra de afaceri care se calculeaza cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care se aplica scutirea.
 
Astfel, in cazul mentionat de dumneavoastra, cum societatea a fost infiintata inainte de 01.01.2019 si a realizat o cifra de afaceri din activitatea de constructii pe anul 2018 peste 80% inclusiv, atunci aplica facilitatile fiscale pe toata durata anului 2019. Daca societatea a fost infiintata inainte de 01.01.2019 si nu a realizat cifra de afaceri din constructii peste limita de 80%, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care se aplica scutirea.
 
3. Referitor la impozitul pe venitul din salarii trebuie indeplinite concomitent conditiile de la art. 60 pct. 5, modificare prin OUG 43/2019.
 
Referitor la contributia de asigurari sociale, potrivit prevederilor art. 138^1 din aceeasi lege:
 
“(1) În perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de munca încheiate cu angajatori care desfasoara activitatii în sectorul constructii care se încadreaza în conditiile prevazute la art. 60 pct. 5, cota contributiei de asigurari sociale prevazuta la art. 138 lit. a) se reduce cu 3,75 puncte procentuale.

(2) Persoanele prevazute la alin. (1) care datoreaza contributia la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contributiei în limita cotei prevazute la alin. (1).

(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor vârstnice si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17).”
 
Referitor la contributia de asigurari sociale de sanatate, conform art. 154 alin. (1) lit. r), “sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate persoanele fizice pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor în baza contractelor individuale de munca încheiate cu angajatori care desfasoara activitati în sectorul constructii care se încadreaza în conditiile prevazute la art. 60 pct. 5, în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv.” 
 
Referitor la contributia asiguratorie pentru munca, potrivit pct. 16. Din OUG 43/2019 :“Articolul 91 se modificai va avea urmatorul cuprins: "ART. 91 Aplicarea prevederilor cap. I, art. 66 pct. 12 si 20, art. 68, 69, 81 se realizeaza cu respectarea
prevederilor în domeniul ajutorului de stat."
Intrucat pana la aceasta data schema de ajutor nu a fost publicata, reducerea CAM nu poate fi aplicata de catre niciunul dintre angajatorii din domeniul constructiilor care indeplinesc conditiile pentru acordarea facilitatilor.
 
Avand in vedere prevederile legale mentionate, beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe venit, reducerea cu 3,75 % a contributiei de asigurari sociale, exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, doar persoane fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractului individual de munca incheiat cu angajatori care desfasoara activitati in domeniul constructiilor si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. (5) din Codul fiscal, modificat prin OUG 43/2019.
Prin urmare, contributiile salariale in constructii in situatia aplicarii facilitatilor fiscale sunt:

- impozitul pe veniturile din salarii – 0%;
- contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) – 0%;
- contributia de asigurari sociale (CAS) – 21,25%;
- contributia asiguratorie pentru munca (CAM) – 2,25%.
 
4. Incepand cu luna iulie 2019, se aplica reglementarile OUG nr. 43/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor masuri in domeniul investitiilor, prin care s-au modificat conditiile de acordare a facilitatilor din sectorul constructii,stabilind ca veniturile brute lunare din salarii ai asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar.

Prin urmare, OUG 43/2019 a stabilit plafonul minim a veniturilor brute realizate prin raportarea la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar.

Astfel, limita minima a venitului nu mai este prevazuta prin raportare la venitul brut, ci la salariul de incadrare. Se mentioneaza in mod expres ca salariul de incadrare de 3.000 lei este pentru 8 ore/zi. 
 
In cazul persoanei aflate in concediu fara plata, in conditiile in care se respecta salariul de incadrare de 3.000 lei, se acorda facilitatile prevazute in domeniul constructiilor, chiar daca venitul salarial brut este mai mic de 3.000 lei.
 
5. Monografia contabila constructii in situatia aplicarii facilitatilor fiscale:
 
• salariati:
641=421 – cu suma salariilor brute (fondul de salarii din luna)
421=4315 – cu 21,25% aplicat la suma salariilor brute (CAS individual salariati)

• angajator:
646=436 – contributia asiguratorie pentru munca, suporta de angajator (2,25%)
 
6. Daca sunt indeplinite concomitent conditiile de la art. 60 pct. 5, modificare prin OUG 43/2019, atunci toti salariatii beneficiaza de facilitatile fiscale.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
facilitati constructiioug 43/2019CAM


Data aparitiei: 30 August 2019
Ultima actualizare: 21 Noiembrie 2019

Votati articolul "Scutiri acordate pentru firmele de constructii. Ce spune OUG 43/2019":
Rating:

Nota: 4.15 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X