Potrivit unui studiu Eurostat, peste 44% dintre romanii cu varste de pana la 34 de ani locuiesc cu parintii. In Uniunea Europeana, proportia este mai mare doar in Italia, Bulgaria si Grecia. Cu alte cuvinte, tinerii romani se complac si renunta greu la zona de confort.
Cu toate acestea, important e sa vrei sa fii independent, chiar daca nu dispui de o suma consistenta pentru a-ti achizitiona o casa cu banii jos. Inainte de aceasta schimbare, ar fi bine sa experimentezi si varianta unei chirii cu alti colocatari sau chiar de unul singur, pentru a te obisnui si a te invata cum sa te disciplinezi si sa iti organizezi bugetul. In orice caz, daca vrei o locuinta a ta, chiar și o garsoniera de 20 de metri patrati si nu ai toti banii, poti apela la un credit ipotecar. Inainte de a face un contract cu o banca, e important sa ai in vedere cateva aspecte:
Veniturile
Avand in vedere ca un credit ipotecar consta intr-un imprumut pentru cumpararea sau constructia unei locuinte si, odata accesat, vine la pachet cu obligativitatea achitarii unei rate lunare, trebuie sa iti propui sa ai un salariu net si brut cat mai mare. Este prima conditie pe care trebuie sa o indeplinesti atunci cand vrei sa apelezi la aceasta forma de imprumut.
Nu exista o limita salariala fixa, pentru ca toate aceste informatii le poti afla doar de la banca, in functie si de necesitati, de tipul locuintei pe care ti-ai dori-o, de zona vizata. Nu in ultimul rand, e necesar sa dispui de o suma de bani pentru avans, a carei valoare este calculata in functie de pretul final al locuintei si de conditiile impuse de banca. Este important sa ai vechime la locul de munca actual, macar de trei luni, iar contractul sa fie incheiat pe o perioada nedeterminata.
Analiza ofertei
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Daca vrei sa iti iei o garsoniera cu ajutorul unui credit ipotecar, nu te opri la prima banca de pe strada ta. Trebuie sa iei in calcul mai multi factori, sa compari ofertele, sa intrebi angajatorul daca firma sau institutia la care lucrezi are incheiat un contract cu o anumita banca, astfel incat angajatii sa dispuna de mai multe beneficii.
O solutie ar fi sa iti faci cat mai multe simulari, o optiune online, aflata la dispozitia oricui e interesat de un credit. Nu trebuie decat sa intri pe site-urile mai multor institutii bancare si sa iti introduci datele, valoarea imprumutului, perioada de creditare minima. In acelasi timp, sondeaza foarte bine si piata imobiliara, astfel incat sa ai in vedere o locuinta care sa iti placa, care sa poata fi cumparata cu ajutorul unui credit, situata, daca nu aproape de locul de munca, macar aproape de mijloacele de transport in comun. O alta varianta este sa te interesezi si pe grupurile specializate si sa incerci sa inveti si sa eviti greselle altora, inclusiv pe cele ale prietenilor tai.
Cu toate ca e un proces complicat, accesarea unui credit ipotecar este cea mai simpla forma de imprumut, in comparatie cu altele existente pe piata. Esential e sa te inarmezi cu multa rabdare, sa citesti atent toate clauzele contractului si sa ceri, de fiecare data, si o a doua parere din partea unui specialist, mai ales atunci cand ai de luat o decizie atat de importanta.