email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghid informativ pentru contabili. 5 pasi pe care sa ii urmezi ca sa ajuti firma pe perioada crizei

Ghid informativ pentru contabili. 5 pasi pe care sa ii urmezi ca sa ajuti firma pe perioada crizei
somaj tehnicimm-urideclaratii fiscalefurnizori

Accountancy Europe a realizat un ghid informativ pentru contabili, in care prezinta cativa pasi esentiali pe care ii pot urma specialistii in domeniu pentru a ajuta firmele/clientii sa traverseze criza provocata de coronavirus. 

 

IMM-urile sunt cele mai afectate in aceasta perioada. Rolul contabililor este unul extrem de important in gestionarea crizei provocate de noul tip de virus, motiv pentru care Accountancy Europe a prezentat cateva indrumari pretioase in aceasta perioada.
 

Simti ca toate provocarile fiscal-contabile ale acestei perioade sunt peste puterile tale? Te invatam cum sa le gestionezi eficient! Participa in data de 29 aprilie la webinarul COVID-19: Variante de sprijin financiar si aspecte fiscale. Este evenimentul de care aveti nevoie in aceasta perioada: va ajuta sa o traversati cu minimum de stres si fara erori.


Pasul 1: Informeaza-te in privinta tuturor optiunilor de ajutor

Contabilii trebuie sa cunoasca toate formele de ajutor financiar, dar si altele, furnizate de guvernele nationale sau la nivelul UE. Ar fi util ca organismul national de contabilitate sa cunoasca formele de ajutor pe care le furnizeaza alte state, astfel incat sa poata atrage atentia responsabililor de politici asupra celor mai bune practici identificate. 
 

Pasul 2: Aplica formele de ajutor disponibile pentru situatia clientului

Contabilul trebuie sa ajute clientii prin consultanta completa, sa prezinte toate variantele disponibile, sa identifice optiunile de diversificare a activitatii, sa acceseze finantarea de urgenta furnizata de guvern. 

Daca este posibil, contabilul trebuie sa ia in considerare si renegocierea onorariilor si a planificarii platilor impreuna cu clientii. 


Pasul 3: Asigura sprijin de supravietuire pe termen scurt a afacerii

Informeaza firma/clientii in privinta masurilor imediate care pot fi luate. Acestea vor face diferenta intre supravietuirea afacerii si colapsul ei. 
 

Citeste si: Contabilul aflat in somaj tehnic NU poate semna declaratii fiscale si alte acte


Vorbeste-le clientilor despre urmatoarele:

- accesarea mijloacelor de ajutorare puse la dispozitie de Guvern (cum ar fi la noi - somajul tehnic sau amanarea platii chiriei si a contributiilor) pentru a maximiza cat mai repede efectele acestora;

- revizuirea si ajustarea previziunilor privind fluxurile de trezorerie ale acestora pentru a determina ce efecte va avea scaderea vanzarilor asupra capacitatii lor de a-si plati furnizorii si datoriile. Firmele trebuie sa isi plateasca in continuare furnizorii daca pot sa ajute la evitarea unui colaps generalizat al sistemului financiar.

   - analizarea modelului de afaceri pentru a stabili daca firmele pot livra bunuri sau servicii intr-o maniera alternativa (online, home delivery), dar si daca pot fi reduse ori oprite anumite activitati (calatoriile, vanzarile si marketingul);

- intelegerea lantului de aprovizionare si distributie si planificarea preventiva pentru situatia in care livrarea de produse si servicii ar putea fi intrerupta. Trebuie luat in calcul faptul ca aceasta actiune poate implica reducerea productiei pentru anumite elemente si stocarea, precum si reconsiderarea furnizorilor si a clientilor din tarile grav afectate de virus.

- verificarea politelor de asigurare ale acestora si a masurii in care sunt eligibili pentru o despagubire pentru orice pierderi financiare.

- comunicarea cu personalul firmelor pentru a informa angajatii de posibilitatea unor taieri de salarii pe termen scurt.

- asigurarea faptului ca datele financiare ale firmei sunt actualizate astfel incat sa isi poata monitoriza profitabilitatea, stocurile si soldurile de tip debitor-creditor. Multe guverne propun amanarea declaratiilor fiscale si a depunerii informatiilor financiare, asa cum se intampla si in Romania. Contabilii trebuie sa ia in considerare ca aceste amanari nu sunt complet clare si ca, pe termen lung, vor fi resimtite anumite efecte. 

- renegocierea termenelor de plata cu furnizorii si sprijinirea firmelor in comunicarea cu banca in situatia in care se afla in imposibilitatea de a-si onora angajamentele de creditare.

- negocierea cu debitorii firmelor (pentru a oferi reduceri in schimbul unor plati anticipate).

- monitorizarea continua a situatiei si informarea clientilor referitor la initiative noi astfel incat atunci cand ridicarea restrictiilor devine iminenta, acestia sa fie pregatiti sa reinceapa activitatea comerciala.

-  Daca toate aceste variante nu functioneaza, contabilul trebuie sa ia in considerare optiunile de insolventa. Salvarea unor afaceri viabile ar putea fi posibila mai degraba prin intermediul reorganizarii datoriilor, decat prin fortarea unei lichidari depline, potrivit accountancyeurope.eu.

Pasul 4: Ia in considerare si ajutarea firmei pe termen mediu

Contabilii IMM-urilor trebuie sa ajute clientii sa evite masurile de urgenta care ar putea pune in pericol viabilitatea pe termen mediu a intreprinderii. 

Spre exemplu, acestia pot oferi sfaturi ca urmatoarele:

- firma sa reconsidere masura de concediere a angajatilor, care ar trebui sa fie ultima de pe lista. Reducerea fortei de munca constituie, de asemenea, o pierdere a unor aptitudini esentiale pentru afacere. De aceea este extrem de important ca contabilul sa isi informeze clientii in legatura cu toate optiunile de salvare pe care le are, asa cum este somajul tehnic.

- consolidarea rezervele financiare cat mai curand posibil, pentru ca firma sa fie pregatita pentru un nou varf al numarului de cazuri de infectare cu coronavirus chiar si dupa ce restrictiile actuale sunt ridicate.
 

Pasul 5: Ajuta firma/clientii sa beneficieze de expertiza intregului ecosistem al IMM-urilor 

Contabilul ar putea fi nevoit sa colaboreze si cu alti experti pentru a ajuta intreprinderea in executarea pasilor de mai sus. Spre exemplu, unele tari cer implicarea unui profesionist calificat pentru restructurarea afacerilor si insolventa. De asemenea, ar putea fi indicat sa se obtina consiliere juridica pentru a examina clauzele de forta majora din contractele de afaceri si asigurari.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somaj tehnicimm-urideclaratii fiscalefurnizori


Data aparitiei: 13 Aprilie 2020

Votati articolul "Ghid informativ pentru contabili. 5 pasi pe care sa ii urmezi ca sa ajuti firma pe perioada crizei":
Rating:

Nota: 4.27 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X