In cazul in care au contabil a fost trimis in somaj tehnic pe perioada starii de urgenta, acesta nu mai poate semna declaratiile fiscale si nici nu se poate ocupa de alte documente contabile.
Expertul nostru in domeniu ne va explica in continuare ce se intampla daca un contabil intrat in somaj tehnic nu isi intrerupe activitatea la locul de munca.
- Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Citeste si: Ghid complet pentru utilizarea platformei aici.gov.ro (somaj tehnic)
Falsul in declaratii in cazul somajului tehnic: raspunsul specialiastului
Intrarea unui contabil in somaj tehnic presupune ca angajatul nu mai deruleaza niciun fel de activitate pentru societate – deci este total interzis sa semneze declaratii, bilantul sau sa faca orice activitate.
Prin natura muncii sale, este foarte greu sa se justifice trimiterea in somaj tehnic a contabilului. Pentru contabil se poate alege varianta de telemunca sau de diminuare a timpului de lucru – in niciun caz somajul tehnic si cu atat mai mult cel pentru care se solicita banii de la somaj.
Daca un contabil ar semna declaratiile si bilantul ar insemna ca a lucrat in timp ce contractul era suspendat – lucru total interzis.
In cazul in care contabilul a lucrat pentru firma in conditiile in care administratorul a declarat ca este in somaj tehnic, acesta ar fi pasibil de un dosar penal deoarece art. 326 din Codul penal (de prevederile caruia administratorul a semnat ca are cunostinta in Declaratia pe proprie raspundere depusa la Somaj) prevede:
“Falsul in declaratii
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.’
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil.