UPDATE in 15 iulie 2020 CCR (Curtea Constitutionala a Romaniei) a hotarat ca legea care ar fi obligat firmele sa isi plateasca angajatii in functie de studiile absolvite este neconstitutionala. Aceasta initiativa urma sa introduca in legislatia tarii coeficientii minimali de ierarhizare.
La inceputul lunii iunie, Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel national. Insa, in 14 iulie 2020, Plenul Curtii Constitutionale, in cadrul controlului anterior promulgarii, a luat in dezbatere si acest proiect.
"Obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind stabilirea coeficientilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel national, obiectie formulata de deputati apartinand Grupurilor parlamentare ale Partidului National Liberal si Uniunii Salvati Romania.
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind stabilirea coeficientilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel national este neconstitutionala, fiind incalcate prevederile art.111 alin.(1) si art.138 alin.(5) din Constitutie.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.", potrivit datelor comunicate de CCR.
Motivul este ca nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare, care nu a fost indicata in acest caz.
Scopul proiectului este de a garanta dreptul tuturor salariatilor la plata unui salariu brut lunar, diferentiat pe criteriul nivelului de studii in cadrul unui program normal de lucru.
"Cuantumul salariului brut lunar se stabileste prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin hotarare a Guvernului, potrivit legii.", se arata in document.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Legea stabileste coeficientii minimali de ierarhizare salariala pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca aplicabile la nivelul intregului sector de activitate si pentru care nu exista legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de munca la nivel de unitate in vigoare. Coeficientii minimali de ierarhizare sunt aplicabili pentru toate categoriile de salariati incadrati pe functii pentru care este obligatoriu un nivel de calificare potrivit anexei la prezenta lege.
Iata mai jos coeficientii prevazuti cu caracter minimal:
Coeficientul de ierarhizare pentru personalul cu studii superioare incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare incepe de la 1,7.