Legea nr. 131/2020, publicata in M.O nr. 623 din 15 iulie 2020, este ultimul act normativ care a completat Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Noutatile vizeaza articolul 270 care se refera la livrarea de bunuri.
Noua lege a mai adus modificari si Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Schimbarile legislative au intrat in vigoare de la 18 iulie 2020.
Iata mai jos ce modificari au fost aduse prin Legea 131/2020!
Legea 131/2020: continutul actului normativ
Denumirea completa: Legea nr. 131/2020 pentru completarea alin. (8) al art. 270 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si pentru modificarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Art. I. -
La articolul 270 alineatul (8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa litera c) se introduce o noua litera, litera d), cu urmatorul cuprins:
d) transferul alimentelor destinate consumului uman, aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale, in situatia in care acesta este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare."
Art. II. -
Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 103 din 11 februarie 2019, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4. -
Operatorii economici care transfera alimente prin donare, potrivit prevederilor prezentei legi, beneficiaza de facilitatile fiscale prevazute la art. 25 alin. (4) lit. c) pct. 4-6 si la art. 270 alin. (8) lit. d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare."
2. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6. -
(1) Transferul alimentelor catre operatorii receptori se face in baza unui contract incheiat cu respectarea prezentei legi.
(2) Alimentele transferate se considera a face obiectul darului manual in sensul art. 1.011 alin. (4) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, indiferent de valoare."
3. La anexa, punctul 6 va avea urmatorul cuprins:
"6. Operatorii receptori (organizatii beneficiare) - operatorii din sectorul agroalimentar care desfasoara activitati inregistrate/autorizate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, ce raspund de respectarea legislatiei din domeniul igienei alimentelor dupa preluarea acestora de la operatorii donatori;".
Art. III. -
In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Guvernul modifica si completeaza in mod corespunzator Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 51/2019, precum si Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, la propunerea Ministerului Finantelor Publice, a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.