Incepand cu 1 ianuarie 2021, au aparut modificari privind dividendele primite de la o persoana juridica romana, potrivit Legii nr. 296/2020.
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Vom afla de la specialistul nostru daca, in cazul dividendelor incasate in luna decembrie de o persoana juridica romana (microintrepridenre) de la o alta persoana juridica romana, acestea intra in baza de calcul a impozitului pe micro.
Dividende primite de la o persoana juridica romana: raspunsul specialistului
Microintreprinderea este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ conditiile prevazute expres la art. 47 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare.
Persoanele juridice care au statut fiscal de microintreprindere aplica sistemul de impozitare prevazut de Titlul III din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare. Impozitul aplicat veniturilor obtinute de microintreprinderi se calculeaza prin inmultirea bazei impozabile prevazuta la art. 53, respectiv toate veniturile realizate din orice sursa, din care se scad veniturile prevazute expres la alin. (1) si la care se adauga veniturile mentionate la alin. (2) al aceluiasi articol. Cota de impozitare este cuprinsa intre 1% si 3%, dupa caz, in functie de faptul ca are sau nu persoane angajate in conditiile Codului muncii.
Veniturile realizate sunt sumele inregistrate potrivit prevederilor Omfnr. 1802/2014 pentru aprobarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile ulterioare.
Veniturile din dividendele obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare la persoane juridice romane, se inregistreaza cu ajutorul contului 761 "Venituri din imobilizari financiare" (pct. 448 din Omfp nr. 1802/2014).
Incasarea dividendelor de catre microintreprindere se inregistreaza prin nota contabila 5121 ”Conturi la banci in lei” = 761 "Venituri din imobilizari financiare".
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Potrivit dispozitiilor art. 43 alin. (4) din Codul fiscal, dividendele distribuite de o persoana juridica romana catre o alta persoana juridica romana (in speta microintreprindere), pot fi sau nu, impozitate prin retinere la sursa, in functie de procentul de detinere si de perioada implinita pana la data platii (minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv).
Fata de prevederile enumerate, rezulta ca, pana la data de 31 decembrie 2020 veniturile incasate din dividendele platite de o persoana juridica romana, intra in baza de impunere a microintreprinderilor.
Incepand cu 1 ianuarie 2021, potrivit prevederilor Legii nr. 296/2020, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care modifica dispozitiile art. 53, alin. (1) prin introducerea lit. n) care prevede ca nu sunt cuprinse in baza de impozitare ... ”n) dividendele primite de la o persoana juridica romana" aceste venituri nu mai intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor.