email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividende primite de la o persoana juridica romana. Modificari aparute de la 1 ianuarie 2021

Dividende primite de la o persoana juridica romana. Modificari aparute de la 1 ianuarie 2021
dividendecod fiscallegea 296/2020

 

Incepand cu 1 ianuarie 2021, au aparut modificari privind dividendele primite de la o persoana juridica romana, potrivit Legii nr. 296/2020.

Vom afla de la specialistul nostru daca, in cazul dividendelor incasate in luna decembrie de o persoana juridica romana (microintrepridenre) de la o alta persoana juridica romana, acestea intra in baza de calcul a impozitului pe micro. 
 

Dividende primite de la o persoana juridica romana: raspunsul specialistului

Microintreprinderea este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ conditiile prevazute expres la art. 47 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare.

Persoanele juridice care au statut fiscal de microintreprindere aplica sistemul de impozitare prevazut de Titlul III din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare. Impozitul aplicat veniturilor obtinute de microintreprinderi se calculeaza prin inmultirea bazei impozabile prevazuta la art. 53, respectiv toate veniturile realizate din orice sursa, din care se scad veniturile prevazute expres la alin. (1) si la care se adauga veniturile mentionate la alin. (2) al aceluiasi articol. Cota de impozitare este cuprinsa intre 1% si 3%, dupa caz, in functie de faptul ca are sau nu persoane angajate in conditiile Codului muncii.

Veniturile realizate sunt sumele inregistrate potrivit prevederilor Omfnr. 1802/2014 pentru aprobarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile ulterioare.

Veniturile din dividendele obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare la persoane juridice romane, se inregistreaza cu ajutorul contului 761 "Venituri din imobilizari financiare" (pct. 448 din Omfp nr. 1802/2014).

Incasarea dividendelor de catre microintreprindere se inregistreaza prin nota contabila 5121 ”Conturi la banci in lei” = 761 "Venituri din imobilizari financiare".


          
Potrivit dispozitiilor art. 43 alin. (4) din Codul fiscal, dividendele distribuite de o persoana juridica romana catre o alta persoana juridica romana (in speta microintreprindere), pot fi sau nu, impozitate prin retinere la sursa, in functie de procentul de detinere si de perioada implinita pana la data platii (minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv).

Fata de prevederile enumerate, rezulta ca, pana la data de 31 decembrie 2020 veniturile incasate din dividendele platite de o persoana juridica romana, intra in baza de impunere a microintreprinderilor.

Incepand cu 1 ianuarie 2021, potrivit prevederilor Legii nr. 296/2020, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care modifica dispozitiile art. 53, alin. (1) prin introducerea lit. n) care prevede ca nu sunt cuprinse in baza de impozitare ... ”n) dividendele primite de la o persoana juridica romana" aceste venituri nu mai intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor. 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendecod fiscallegea 296/2020


Data aparitiei: 19 Ianuarie 2021

Votati articolul "Dividende primite de la o persoana juridica romana. Modificari aparute de la 1 ianuarie 2021":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X