email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducere TVA pentru import bunuri de la furnizori din state necooperante (Legea 296/2020)

Deducere TVA pentru import bunuri de la furnizori din state necooperante (Legea 296/2020)
cod fiscaltvajurisdictii necooperante

 

Amintim ca Legea nr. 296/2020 care modifica Codul fiscal a fost introdusa o noua categorie de cheltuieli nedeductibile si anume cheltuielile generate cu achizitii de la furnizori inregistrati fiscal in jurisdictii necooperante fiscal.


In contextul noilor prevederi fiscale, TVA achitata in vama este deductibila? 
 

Citeste si: Codul fiscal, modificat din NOU. Masura va clarifica situatia jurisdictiilor necooperante
 

Deducere TVA pentru import bunuri de la furnizori din state necooperante: raspunsul specialistului

Exercitarea dreptului de deducere a sumei TVA datorate si platite in vama de catre un importator din Romania nu este afectata in anul 2021 de  incadrarea Turciei in cadrul statelor necooperante. In acest context, de retinut este faptul ca prin Legea nr. 296  din 18 decembrie 2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la ART. 1 pct. 10, s-a introdus doar lit. f^1) la art.  25 "Cheltuieli " alin. (4), fara a fi afectate si articolele din Titlul VII din Codul fiscal cu privire la taxa pe valoarea adaugata. In acest caz,  incepand cu data de 1 ianuarie 2021, suma TVA datorata in vama poate fi dedusa de catre importatorul din Romania, dar nu poate fi dedusa cheltuiala aferenta bunurilor importate datorita includerii Turciei in categoria  jurisdictiilor  necooperante in scopuri fiscale
  
" (4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
....................


"f^1) cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzactii cu o persoana situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I si/sau anexa II din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene;"
 
Aceasta modificare a tratatmentului fiscal aplicabil in Romania doar pentru cheltuielile inregistrate a intervenit ca urmare a deciziei Consiliului European pentru  aprobarea  masurilor de protectie in domeniul fiscal prevazute in anexa 4  din  Raportul grupului de lucru al Codului de conduita (Documentul nr. 14114/19). Prin aceasta decizie, Consiliul European a stabilit importanta introducerii in legislatia nationala a fiecarui stat membru a  mecanismelor  de protectie  impotriva erodarii bazelor fiscale ale statelor membre prin frauda, evaziune si abuzuri fiscale. Deci, Romania a inteles sa se protejeze doar in ceea ce priveste cheltuielile, nicidecum si in ceea ce priveste TVA deductibila care poate fi dedusa, daca se respecta regulile generale privind deducere.
 
In ceea ce priveste importul de bunuri, de retinut este faptul ca acelasi tratament fiscal d.p.d.v. al impozitului pe profit se extinde si asupra celorlalte componente ale costului de achizitie al marfurilor importate care se au in vedere  la determinarea valorii in vama a bunurilor, de exemplu, serviciile prestate de catre persoane impozabile din Turcia, constand in transport, incarcare-descarcare, asigurare pe parcurs extern, etc.
 
Deci, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, in cazul tranzactiilor efectuate cu  furnizori si/sau prestatori  din  Turcia, este afectat doar rezultatul fiscal (profit sau pierdere) in cazul platitorilor de impozit pe profit, dar nu este afectat sistemul taxei pe valoarea adaugata deoarece nu au intervenit modificari si/sau completari ale legislatiei fiscale privind TVA, fiind aplicabile aceleasi cerinte si conditii de deducere reglementate prin art. 297  "Sfera de aplicare a dreptului de deducere" si 299  "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" din Codul fiscal aplicate anterior anului 2021.   Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2023

Cum va asigurati ca declaratia 406 nu contine erori?


Solutia o constituie lucrarea Declaratia 406 SAF-T. Cazuri practice care va prezinta 50 de situatii dificile intalnite frecvent de contribuabili in momentul raportarii SAF-T, insotite de raspunsuri clare, complete, excelent argumentate de specialisti.

Lucrarea are un caracter 100% practic si elimina din start o multime de neclaritati, oferindu-va siguranta si o mare economie de timp

Nu uitati! Practica este intotdeauna cel mai bun profesor.

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscaltvajurisdictii necooperante


Data aparitiei: 02 Februarie 2021

Votati articolul "Deducere TVA pentru import bunuri de la furnizori din state necooperante (Legea 296/2020)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X