Amintim ca Legea nr. 296/2020 care modifica Codul fiscal a fost introdusa o noua categorie de cheltuieli nedeductibile si anume cheltuielile generate cu achizitii de la furnizori inregistrati fiscal in jurisdictii necooperante fiscal.
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
In contextul noilor prevederi fiscale, TVA achitata in vama este deductibila?
Citeste si: Codul fiscal, modificat din NOU. Masura va clarifica situatia jurisdictiilor necooperante
Deducere TVA pentru import bunuri de la furnizori din state necooperante: raspunsul specialistului
Exercitarea dreptului de deducere a sumei TVA datorate si platite in vama de catre un importator din Romania nu este afectata in anul 2021 de incadrarea Turciei in cadrul statelor necooperante. In acest context, de retinut este faptul ca prin Legea nr. 296 din 18 decembrie 2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la ART. 1 pct. 10, s-a introdus doar lit. f^1) la art. 25 "Cheltuieli " alin. (4), fara a fi afectate si articolele din Titlul VII din Codul fiscal cu privire la taxa pe valoarea adaugata. In acest caz, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, suma TVA datorata in vama poate fi dedusa de catre importatorul din Romania, dar nu poate fi dedusa cheltuiala aferenta bunurilor importate datorita includerii Turciei in categoria jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale
" (4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
....................
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
"f^1) cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzactii cu o persoana situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I si/sau anexa II din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene;"
Aceasta modificare a tratatmentului fiscal aplicabil in Romania doar pentru cheltuielile inregistrate a intervenit ca urmare a deciziei Consiliului European pentru aprobarea masurilor de protectie in domeniul fiscal prevazute in anexa 4 din Raportul grupului de lucru al Codului de conduita (Documentul nr. 14114/19). Prin aceasta decizie, Consiliul European a stabilit importanta introducerii in legislatia nationala a fiecarui stat membru a mecanismelor de protectie impotriva erodarii bazelor fiscale ale statelor membre prin frauda, evaziune si abuzuri fiscale. Deci, Romania a inteles sa se protejeze doar in ceea ce priveste cheltuielile, nicidecum si in ceea ce priveste TVA deductibila care poate fi dedusa, daca se respecta regulile generale privind deducere.
In ceea ce priveste importul de bunuri, de retinut este faptul ca acelasi tratament fiscal d.p.d.v. al impozitului pe profit se extinde si asupra celorlalte componente ale costului de achizitie al marfurilor importate care se au in vedere la determinarea valorii in vama a bunurilor, de exemplu, serviciile prestate de catre persoane impozabile din Turcia, constand in transport, incarcare-descarcare, asigurare pe parcurs extern, etc.
Deci, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, in cazul tranzactiilor efectuate cu furnizori si/sau prestatori din Turcia, este afectat doar rezultatul fiscal (profit sau pierdere) in cazul platitorilor de impozit pe profit, dar nu este afectat sistemul taxei pe valoarea adaugata deoarece nu au intervenit modificari si/sau completari ale legislatiei fiscale privind TVA, fiind aplicabile aceleasi cerinte si conditii de deducere reglementate prin art. 297 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere" si 299 "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" din Codul fiscal aplicate anterior anului 2021.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.