In analiza urmatoare, un client achizitioneaza cherestea de la o firma. La inceputul lunii martie i s-a anulat codul de TVA. In continuare firma a emis facturile cu taxare inversa. In luna iunie a intrat in insolventa. Conform legii, emite facturile de cherestea pentru neplatitori cu TVA, dar clientul nu a anuntat modificarile. Care este procedura de urmat?
Iata raspunsul specialistului:
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Mecanismul taxarii inverse presupune ca taxa este calculata de beneficiar si inregistrata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila.
Persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. c) - e) si lit. h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VII, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.
Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul Fiscal. Furnizorul este cel care trebuie sa se asigure ca este indeplinita conditia la momentul facturarii.
Furnizorul poate storna facturile emise fara tva si emite facturi in regimul normal de taxare pentru a colecta taxa, avand in vedere ca nu a fost indeplinita principala conditie pentru aplicarea mecanismului de taxare inversa.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Raspuns oferit pentru