Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Firma inactiva cu cod de TVA anulat si reflectare TVA nedeductibil. Ce ne sfatuieste specialistul?

Data aparitiei: 25 Octombrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
firma inactivacod tva anulatanulare cod tvacodul fiscalfaliment

In analiza noastra am ales o firma cu cod de TVA anulat, in faliment si cu sediul expirat, fapt care a dus la inactivarea ei din data de 07.07.2016. Cheltuielile si TVA-ul deductibil reprezinta cheltuieli nedeductibile si TVA-ul care nu se poate deduce in aceasta perioada cat are codul de TVA anulat. Vom vedea in ce declaratie se mentioneaza aceste sume (cheltuieli si TVA deductibila) si cum anume/

Daca firma are codul de TVA anulat ca urmare a inactivarii ei, nu se poate vorbi de TVA deductibil, avand in vedere TVA inscrisa in facturile de achizitii de bunuri si servicii de la furnizori nu poate fi dedusa conform prevederilor art. 11 alin. 6 din Codul fiscal.

Numai in eventualitatea in care firma ar reusi sa se activeze si sa se reinregistreze in scop de TVA, va putea ajusta in favoarea sa TVA initial nededusa pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care nu are cod valabil de TVA, dar doar pentru bunurile aflate in stoc, bunurile de capital cu perioada de ajustare neexpirata, activele corporale in curs de executie si serviciile neutilizate la momentul reinregistrarii. Intr-o asemenea ipoteza, TVA ajustata in favoarea firmei se inscrie in primul decont de TVA depus dupa reinregistrarea in scopuri de TVA sau, dupa caz,  intr-un decont ulterior.
 
Pe perioada inactivarii fiscale, TVA care nu poate fi dedusa devine element de cost/cheltuiala conform regementarilor contabile si impreuna cu restul cheltuielilor este nedeductibila la calculul rezultatului fiscal/profitului impozabil. Aceste cheltuieli nedeductibile in ansamblul lor se vor reflecta in declaratia anuala privind impozitul pe profit (la rd. 36 – alte cheltuieli nedeductibile din formularul 101).
 
Daca in aceasta perioada de inactivare si cu cod de TVA anulat firma desfasoara operatiuni economice (adica livrari de bunuri ori prestari de servicii) pentru care se datoreaza/colecteaza TVA, atunci TVA aferenta se declara cu ajutorul formularului 311, care este declaratia speciala de TVA pe perioada cat firma are codul de TVA anulat. De mentionat este si faptul ca, deoarece firma se afla in faliment, beneficiarii sai isi vor putea deduce TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de firma in cadrul procedurii de faliment, in baza exceptiei de la rt. 11 alin. 7 teza finala din Codul fiscal.
 

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X