email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitiile de bunuri si servicii efectuate din Marea Britanie. Obligatii declarative in contextul Brexit

Achizitiile de bunuri si servicii efectuate din Marea Britanie. Obligatii declarative in contextul Brexit
brexittranzactii intracomunitaretva

Incepand cu data de 01.01.2021, Marea Britanie nu mai face parte din Uniunea Europeana. Pe cale de consecinta, achizitiile de bunuri si servicii efectuate din Marea Britanie nu mai indeplinesc, de regula, conditiile pentru tranzactii intracomunitare.
 
Exceptiile de la regula mai sus mentionata pot interveni in doua situatii:

1) au fost aprobate masuri tranzitorii pentru achizitiile de bunuri din Marea Britanie (cu exceptia Irlandei de Nord) al caror transport din Marea Britanie a inceput anterior datei de 31 decembrie 2020 (inclusiv) si a fost incheiat dupa data de 1 ianuarie 2021: strict pentru acest caz, dovedit cu documente, tranzactiile sunt considerate achizitii intracomunitare de bunuri. Va fi aplicat mecanismul taxarii inverse si se va declara achizitia in Declaratia recapitulativa VIES formular 390 ;

2) achizitiile de bunuri efectuate din provincia Irlanda de Nord (nu sunt incluse achizitiile de servicii si ne referim doar la provincia Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si nu la Republica Irlanda) sunt considerate in continuare achizitii intracomunitare de bunuri, ca urmare a Protocolului convenit privind Irlanda si Irlanda de Nord. Perioada initiala de aplicare a protocolului este de patru ani dupa incheierea perioadei de tranzitie (perioada de tranzitie s-a incheiat la 31.12.2020). Pentru aceste achizitii va fi aplicat mecanismul taxarii inverse si se vor declara in Declaratia recapitulativa VIES formular 390.
 
Pentru achizitiile de bunuri mai sus mentionate, exceptii de la regula generala potrivit careia Marea Britanie a devenit tara terta incepand cu 01.01.2021, sunt aplicabile normele reglementate de art. 273 alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

„(1) Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.”

Avem in vedere conditiile ce trebuie indeplinite pentru achizitiile intracomunitare de bunuri, la momentul prezentului raspuns:

- existenta unei facturi intocmite in mod corect pentru tranzactiile intracomunitare;


- dovada transportului bunurilor pe teritoriul UE, potrivit normelor regasite in Regulamentul 2018/1912, sau OMFP 103/2016 modificat prin OMFP 2148/2020 sa poata fi prezentata;
- codul de TVA al participantilor la tranzactie sa fie valabil emis;
- sa fie declarata livrarea intracomunitara de bunuri, de catre toti participantii la tranzactie, in declaratia recapitulativa  VIES, formular 390.
 
Din punct de vedere declarativ, se intocmeste si se depune o Declaratie recapitulativa VIES formular 390 pentru bunurile achizitionate din provincia Irlanda de Nord, sau pentru bunurile achizitionate din Marea Britanie pentru care au fost aplicabile masurile tranzitorii, potrivit art. 325 alin. (1) lit. d), alin. (1^2) , art. 325 alin. (2), alin. (2^1) si alin.(4) din Codul fiscal:

“325.(1) Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, o declaratie recapitulativa in care mentioneaza:
d) achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva”

„325.(1^2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in declaratia recapitulativa nu se mentioneaza operatiunile intracomunitare realizate de persoane impozabile din Romania cu persoane impozabile din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, cu exceptia operatiunilor intracomunitare care implica transporturi de bunuri in/din Irlanda de Nord.”
 
„325.(2)Declaratia recapitulativa se intocmeste conform modelului stabilit prin ordin al presedintelui A.N.A.F., pentru fiecare luna calendaristica in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru operatiunile prevazute la alin. (1), respectiv pentru fiecare luna calendaristica in care sunt expediate sau transportate bunuri in cadrul regimului de stocuri la dispozitia clientului.”
 
„325.(2^1) Prevederile alin. (1^1) si (2) nu se aplica operatiunilor realizate de persoane impozabile din Romania cu persoane impozabile din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, cu exceptia operatiunilor care implica transporturi de bunuri in/din Irlanda de Nord.”
 
„325.(4) Declaratiile recapitulative se depun numai pentru perioadele in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru operatiunile mentionate la alin. (1).”
 
Nota: Pentru Irlanda de Nord codul de TVA va fi precedat de prefixul „XI“
 
Depunerea declaratiilor rectificative VIES formular 390, daca se impune intocmirea acestora, nu se sanctioneaza, conform normelor prevazute de art. 337 alin. (3) lit. a) si b) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala:

„ART. 337 (3) Nu se sanctioneaza contraventional:
a) persoanele care corecteaza declaratia recapitulativa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative, daca fapta prevazuta la alin. (1) lit. b) nu a fost constatata de organul fiscal anterior corectarii;
b) persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.”
 
Pentru achizitiile de servicii efectuate din Marea Britanie dupa data de 01.01.2021 nu sunt aplicabile nici un fel de exceptii, acestea nu mai reprezinta achizitii intracomunitare in nici o situatie. In ce priveste mecanismul taxarii inverse, acesta va fi aplicat si pentru achizitiile de servicii din Marea Britanie, in mod similar achizitiilor din teritorii terte, chiar daca operatiunile nu se vor declara in formularul D390 VIES. 

Decontul de TVA formular 300 se completeaza potrivit  instructiunilor de completare aprobate prin Ordinul nr. 632/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" astfel:

- livrarile intracomunitare de bunuri vor fi declarate la rd. 1;
- prestarile intracomunitare de servicii vor fi declarate la rd. 3 si 3.1;
- achizitiile intracomunitare de bunuri vor fi declarate la rd. 5,  5.1, 20, 20.1;
- achizitiile intracomunitare de servicii vor fi declarate la rd. 7, 7.1, 22, 22.1;
- achizitiile de servicii din teritorii terte vor fi declarate la rd. 7 si 22, fara a fi preluate si la rd. 7.1 si 22.1.
 
Referitor la tranzactiile efectuate cu Republica Irlanda, acestea nu sunt afectate de Brexit, urmeaza in continuare regimul operatiunilor intracomunitare de bunuri si servicii.Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Diana Popescu - Consultant fiscal. 

 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
brexittranzactii intracomunitaretva

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 13 Mai 2021


Votati articolul "Achizitiile de bunuri si servicii efectuate din Marea Britanie. Obligatii declarative in contextul Brexit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 13 Mai 2021 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X