email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce planuri are ANAF pentru 2018? Cum vor decurge controalele

Ce planuri are ANAF pentru 2018? Cum vor decurge controalele
anafantifraudaevaziune fiscalaaparate marcat electronice

Pe site-ul MFP (Ministerul Finantelor Publice) a fost publicat Programul de convergenta pentru perioada 2018 – 2020, dupa cum va anuntam intr-un articol anterior. Din acest document aflam cateva dintre masurile pe care intentioneaza ANAF sa le ia in 2018, dar si in urmatorii ani.

Pentru inceput, dupa cum s-a putut observa si in ultima perioada, ANAF “urmareste cresterea ponderii controalelor dedicate destructurarii lanturilor evazioniste si eliminarea  din sistem a firmelor „fantoma” si intensificarea utilizarii instrumentelor de cooperare administrativa in materie de TVA inclusiv a controalelor multilaterale."


In plus, vor fi revizuite procedurile antifrauda in conformitate cu modelul european de management al riscurilor.

“Introducerea facturarii electronice, a caselor de marcat electronice cu raportare on-line si a informarii electronice a contribuabililor vor duce la o debirocratizare accelerata dar si la o reducere a evaziunii, in special din domeniul comertului”, se anunta in documentul Programului de convergenta.


Totodata, s-a mai discutat despre urmatoarele:

Acestea sunt principalele masuri pentru reducerea evaziuni fiscale si cresterea colectarii veniturilor bugetare, aceste masuri vor aduce in anul 2018 (impact de +2mld lei):

  • Introducerea pana la sfarsitul anului 2018 a unor echipamente de scanare functionale in toate punctele de trecere a frontierei pentru detectarea marfurilor de contrabanda si fiscalizarea marfurilor in vami.
     
  • Realizarea la nivelul tuturor structurilor din DGAFa unor evaluari suplimentare care sa vizeze posibilele practici utilizate cu scopul de a ingreuna activitatile de recuperare a sumelor datorate.
     
  • Elaborarea procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic national de supraveghere. Desfasurarea de controale inopinate in zone si domenii cu risc ridicat de neconformare, in scopul stimularii emiterii bonurilor fiscale de catre contribuabili.
  • Eficientizarea monitorizarii si controlului antifrauda in domeniul comertului electronic prin dezvoltarea unui cadru legal si procedural, crearea unei structuri cu personal specializat in cadrul DGAF si dezvoltarea unor instrumente specifice necesare monitorizarii.
  • Monitorizarea in colaborare cu organele vamale a importurilor marfurilor cu risc fiscal ridicat, activitate destinata in principal identificarii schemelor de punere in libera circulatie a marfurilor in Romania cu nerespectarea obligatiilor fiscale aferente.
  • Imbunatatirea analizei de risc si a selectarii contribuabililor pentru inspectie fiscala prin diversificarea criteriilor de risc folosite in vederea identificarii unui grup tinta de contribuabili, respectiv o ramura economica, un sector de activitate sau de servicii in cadrul caruia au fost identificate diminuari de obligatii fiscale.
  • Imbunatatirea executarii silite la debitorii semnificativi ai bugetului general consolidat, prin investigarea societatilor afiliate acestora, deconturile de TVA, tranzactii bancare in trezorerie, in corelatie cu patrimoniul persoanelor fizice care pot avea calitatea de persoana asupra careia poate fi atrasa raspunderea solidara sau patrimoniala.


In program se mai arata ca “Se estimeaza ca veniturile din impozite si taxe pe bunuri si servicii vor inregistra o crestere de 0,5 pp (la 10,8% in PIB) in 2018 fata de 2017, in principal, ca urmare a evolutiei veniturilor din TVA care vor fi influentate pozitiv de mecanismul de plata defalcata a TVA si de masurile privind imbunatatirea colectarii implementate de ANAF in perioada 2017-2018. Pe termen mediu, incasarile din aceste impozite se vor mentine ca pondere in PIB la aproximativ 10,3% pana in 2021.”
 

Cum se va face Imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare


In vederea imbunatatii conformarii voluntare, a simplificarii accesului contribuabililor la
serviciile de administrare fiscala si reducerea timpului alocat de contribuabili in vederea
indeplinirii obligatiilor fiscale, in anul 2017, au fost implementate actiuni asumate in
Programul de Convergenta 2017-2020:

• extinderea serviciului „Spatiul privat virtual” si la persoane juridice;

• implementarea conceptului de ghiseu unic in cadrul unui numar de 54 de unitati fiscale, pentru celelalte unitati aceasta actiune fiind in curs de implementare


De asemenea, a fost dezvoltat Call-center-ul Agentiei, prin reorganizarea structurii
centrale si infiintarea a 8 compartimente teritoriale, dedicate acestei activitati, actiuni
necesare in vederea crearii unui serviciu care sa corespunda nevoilor contribuabililor.

Implementarea conceptului ”self-service” a fost implementat in 42 de sedii ale unitatilor fiscale, reprezentand aprox. 78% la nivel national.


In anul 2017, principalele activitati desfasurate in domeniul inspectiei fiscale au avut in
vedere identificarea domeniilor cu risc fiscal ridicat si imbunatatirea analizei de risc. Astfel,
s-au facut eforturi pentru imbunatatirea si eficientizarea procesului de selectare si
programare a actiunilor de inspectie fiscala in sensul intaririi, pe de o parte a rolului
organelor fiscale teritoriale in ce priveste selectarea contribuabililor pentru inspectie
fiscala si standardizarea criteriilor de selectie si, pe de alta parte, intarirea capacitatii de
monitorizare de la nivel central. De asemenea, s-a avut in vedere sporirea transparentei
procesului de inspectie fiscala si imbunatatirea comunicarii cu mediul de afaceri, fiind de
asemenea creata si o noua sectiune in cadrul site-ului web al ANAF cu informatii dedicate.


Tot in anul 2017, structurile antifrauda au actionat pe linia prevenirii, descoperirii, combaterii evaziunii fiscale, directiile de actiune fiind analiza, investigarea si instrumentarea, precum si cooperarea cu organele de urmarire penala a cazurilor de frauda fiscala organizata si sistematica, cu impact semnificativ asupra realizarii veniturilor bugetului general consolidat. Mai mult, antifrauda fiscala a avut o contributie determinanta in monitorizarea achizitiilor intracom
unitare, avand ca principala consecinta cresterea gradului de conformare voluntara a contri
buabililor care realizeaza tranzactii intracomunitare.
 

Documentul poate fi consultat in intregime aici. >>

 

Sursa: MFP


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU: Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, Editia 139


Tehnici de supravietuire masurilor legislative din OUG care zguduie din temelii sistemul fiscal romanesc

PRECIZARE IMPORTANTA!
 
Rezervati acum participarea dvs. la eveniment si aflati:
    • care sunt masurile fiscale nou preconizate, cand intra in vigoare
    • cum va afecteaza
    • ce impact au asupra activitatii / afacerii dvs.
    • ce masuri luati dvs. pentru implementarea corect a legii in vigoare
    • cum va protejati impotriva amenzilor generate de erorile de aplicarea legii.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anafantifraudaevaziune fiscalaaparate marcat electronice


Data aparitiei: 15 Mai 2018

Votati articolul "Ce planuri are ANAF pentru 2018? Cum vor decurge controalele":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

    • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile...» citeste mai departe aici

  • Cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi in 2024

    • Anul 2024 vine cu o modificare importanta privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la final...» citeste mai departe aici

  • Amenzi de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru bunuri fara documente de provenienta

    • Documentele de provenienta, precum factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative, sunt esentiale pentru a stabili legalitatea si autenticitatea bunurilor. Acestea ofera informatii despre provenienta, proprietarul si traseul bunurilor, ceea ce este crucial pentru a asigura conformitatea cu legile vamale, fiscale si comerciale. In plus, sunt esentiale pentru a preveni evaziunea fiscala. In acest context, in c...» citeste mai departe aici

  • Ce cote de TVA se vor modifica de la 1 ianuarie 2024

    • Anul 2024 aduce noi modificari privind cotele de TVA. Iata o sinteza a celor mai importante masuri care vizeaza TVA, asa cum arata proiectul cu care Guvernul va merge in Parlament pentru asumarea raspunderii. Modificari fiscale 2024: noile cote de TVA anuntate de Guvern Astfel, va creste TVA de la 5% la 9% pentru: - livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, incl...» citeste mai departe aici

  • Cum se completeaza Ordinul de plata multiplu electronic (OPME): instructiuni pas cu pas

    • Reamintim ca Ordinul de plata multiplu electronic (Formularul F1129) poate fi utilizat pentru a efectua plati online. Acesta se foloseste de catre institutiile publice care sunt inregistrate in Registrul entitatilor publice si de catre operatorii economici si alte entitati decat institutii publice pentru efectuarea de plati din conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului prin care isi desfasoara activitatea proprie. Administratia Judeteana a Finan...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X