email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Orice ajutor de stat incasat trebuie declarat. Raspunsuri oficiale de la Ministerul Economiei

Orice ajutor de stat incasat trebuie declarat. Raspunsuri oficiale de la Ministerul Economiei
schema horecacod caenraport de expertiza contabila

Ministerul Economiei a publicat lista Q&A (intrebari si raspunsuri) adunate de la sesiunea organziata recent pe pagina de Facebook a institutiei. Tema a fost schema HoReca - ajutor de stat de 20% din diferenta cifrelor de afaceri din 2019 si 2020. 


O parte dintre firmele care au incercat sa aplice au intampinat dificultati in identificarea expertului contabil sau a auditorului care a certificat diferenta de cifra de afaceri pentru CAEN-uri. 

Ministerul a descoperit, imprena cu conducerea Corpului expertilor contabili, ca baza de date cu experti contabili pusa la dispozitie initial de CECCAR omitea un numar de aproximativ 2.500 de experti contabili. Acestia vor fi introdusi treptat in baza de date a platformei de inscriere. 

O alta eroare, cauzata de un separator in baza de date a auditorilor, furnizata de CAFR, a fost corectata recent.

Institutia informeaza aplicantii ca, chiar daca au contract cu o firma de contabilitate sau de audit, nu pot selecta in aplicatie firme de audit sau de contabilitate din baza de date. Trebuie sa selecteze numele expertului contabil sau al auditorului financiar care semnat digital raportul aferent aplicarii la masura.

"Toate cererile de adaugare in baza de date sunt centralizate de operatorii call-center si sunt verificate cu CECCAR si ASPAAS - CAFR pentru a ne asigura ca cei care nu se regasesc in platforma sunt autorizati.


Perioada in care firmele pot aplica se incheie in data de 20 iulie. Firmele pot aplica oricand in aceasta perioada, pentru ca la finantare nu conteaza numarul de ordine. Schema este pro-ratata, iar numarul de ordine la inscriere nu confera niciun avantaj
.", a mai specificat institutia. 
 

Schema Horeca: intrebari si raspunsurile oficiale ale Ministerului Economiei

1. Intrebare: Daca in trecut am aplicat pentru o alta masura de ajutor de stat, pot folosi declaratiile emise atunci?

Raspuns Ministerul Economiei
Nu, toate declaratiile trebuie regenerate si semnate electronic, apoi urcate in platforma.
 

2. Intrebare: Cum aflu daca o firma se incadreaza in cazul intreprinderilor legate sau nu?

Raspuns Ministerul Economiei
Pentru a se determina daca o firma se incadreaza in categoria intreprinderilor partenere sau legate, folositi „Manualul utilizatorului pentru definitia IMM-urilor”, pe care il puteti descarca aici.


3. Intrebare: Pot aplica daca la calculul ajutorului de stat am primit eroarea “Societatea nu este eligibila in cadrul programului deoarece cifra de afaceri raportata pe 2020 nu corespunde cu cifra de afaceri declarata la ANAF (0 RON).”?

Raspuns Ministerul Economiei
Da, puteti aplica. Aceasta este doar o avertizare din partea sistemului care apare atunci cand informatia din baza de date ANAF nu este actualizata integral, dar veti putea transmite formularul de inscriere, iar situatia va fi clarificata in perioada de evaluare, prin solicitarea de clarificari.
 

4. Intrebare: Este obligatoriu ca raportul de expertiza sa fie semnat atat de expert/auditor cat si de reprezentantul care incarca raportul in aplicatie (administrator sau imputernicit)? Acesta trebuie semnat doar electronic sau trebuie semnat inclusiv olograf si parafat?

Raspuns Ministerul Economiei
Raportul de expertiza trebuie semnat doar electronic, atat de catre expert/auditor, cat si de catre persoana care incarca raportul in aplicatie, fie ca aceasta este reprezentantul legal sau imputernicitul societatii.
 

 5. Intrebare: La incarcarea raportului de expertiza/audit s-a constatat ca nu se poate incarca decat numarul de carnet al expertului contabil sau al auditorului. Pot fi selectate si societatile de contabilitate/audit?

Raspuns Ministerul Economiei
In cazul in care raportul de expertiza/audit este intocmit de catre o firma, trebuie introdus in aplicatie numarul de carnet al expertului contabil/auditorului, care semneaza din partea firmei.

 
6. Intrebare: In cazul restaurantelor, ce introducem in platforma ca documente de autorizare in cazul societatilor care nu au avut nevoie de autorizatie de functionare de la primarie?

Raspuns Ministerul Economiei
Pentru intreprinderile cu coduri CAEN restaurant, trebuie incarcate urmatoarele documente, dupa fiecare caz:


- daca au certificate de clasificare emise de MEAT, vor fi verificate automat de catre sistem.
- daca au autorizatie de functionare, trebuie incarcata autorizatia de functionare.
- daca autorizatia de functionare nu a fost emisa inca de autoritatea locala, este suficienta incarcarea dovezii de plata a acesteia (acordul tacit).
- daca intreprinderea a fost autorizata la terti, trebuie incarcata autorizatia de la DSV.

 

7. Intrebare: In „Declaratia de ajutoare de stat” se vor trece si ajutoarele obtinute prin Grantul de la Masura 1 sau Grantul de la Masura 2?

Raspuns Ministerul Economiei
Da, orice ajutor de stat incasat trebuie declarat.


8. Intrebare: Se vor putea introduce in aplicatie activitati neeligibile aferente unor CAEN-uri eligibile?

Raspuns Ministerul Economiei
Se introduce toata suma corespunzatoare CAEN-ului respectiv. In momentul evaluarii, se vor cere clarificari acolo unde exista diferente asupra sumei eligibile intre raportul de audit/expertiza si sumele declarate in aplicatie. Evaluatorul va putea modifica suma ulteriror, conform clarificarilor.

 

9. Intrebare: In situatia in care pentru anumite puncte de lucru au lipsit autorizatiile ISU si implicit autorizatia de functionare pentru anul 2020, se pot utiliza alte documente justificative pentru aceste locatii?

Raspuns Ministerul Economiei
Este nevoie de autorizatia de functionare sau, pentru situatia in care nu a fost inca emisa de autoritatile publice locale, se incarca dovada platii acesteia.


10. Intrebare: Ce documente se incarca in platforma pentru ghizi de turism?

Raspuns Ministerul Economiei
Pentru ghizi de turism nu se incarca nicio autorizatie/atestat, acestia fiind atestati de catre MEAT si verificarea se face automat.


11. Intrebare: Cum se incadreaza in platforma si in raportul de expertiza contabila/audit pe coduri CAEN incasari la PFA-uri din subventii, despagubiri sau vanzari de imobilizari, avand in vedere ca nu sunt incasari aferente activitatilor curente?

Raspuns Ministerul Economiei 
Daca activitatea este neeligibila, trebuie incadrata pe un COD CAEN neeligibil. Daca nu exista unul, valoarea neeligibila va fi trecuta pe CAEN-ul eligibil, dar la evaluare se va solicita o clarificare in baza raportului de expertiza contabila sau audit.

 
12. Intrebare: Intreprinderile care au cereri depuse pentru masura 2, dar nu au semnat contractul inca, trebuie sa treaca suma respectiva in declaratia privind ajutoarele de Stat? Decontarea contributiilor din Bugetul Asigurarilor de Somaj este considerata Ajutor de Stat si trebuie inscrisa in declaratia privind ajutoarele de Stat?

Raspuns Ministerul Economiei
Nu, daca o intreprindere a solicitat ajutor pentru masura 2 dar nu a semnat contractul, nu trebuie sa declare valoarea solicitata ca fiind ajutor de stat. De asemenea, nici decontarea contributiilor din Bugetul Asigurarilor de Somaj nu trebuie declarata, deoarece nu este considerata ajutor de stat.

 

13. Intrebare: Raportul de expertiza/audit si Anexa 7 sunt in doua pdf-uri separate. Cum se incarca acestea?

Raspuns Ministerul Economiei
Cele doua documente .pdf trebuie unite intr-un singur .pdf apoi incarcat in platforma.


14. Intrebare: Conteaza ordinea depunerii pentru ajutorul de stat HoReCa atunci cand se vor face platile?

Raspuns Ministerul Economiei
Nu. Plata se va face in ordinea semnarii contractelor, iar acestea se vor trimite in masa tuturor, la momentul finalizarii evaluarilor.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
schema horecacod caenraport de expertiza contabila


Data aparitiei: 05 Iulie 2021

Votati articolul "Orice ajutor de stat incasat trebuie declarat. Raspunsuri oficiale de la Ministerul Economiei":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X