email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF modifica formularul 085 pentru optiune TVA la servicii electronice

ANAF modifica formularul 085 pentru optiune TVA la servicii electronice
tvaformularul 085servicii electronice

Pe lista de activitati recente a ANAF se numara si modificarea formularului 085 pentru optiune TVA la servicii electronice, potrivit Ordinului 1254/2021.


Formularul reprezinta optiunea privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (OPANAF 1783/2019). Se completeaza si se depune de persoanele impozabile stabilite sau care isi au domiciliul stabil sau resedinta in Romania care presteaza servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si servicii furnizate pe cale electronica catre persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru, a caror valoare totala nu depaseste in anul calendaristic curent si nu a depasit nici in cursul anului calendaristic precedent 10.000 euro (46.337 lei). 

Formularul 085 a fost introdus in vara 2019, ca urmare a modificarilor aduse reglementarilor privind stabilirea locului prestarii serviciilor furnizate pe cale electronica, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune, efectuate catre persoane neimpozabile din alte state membre U.E., sub plafonul de 10.000 euro/46.337 lei.

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2021, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 630 din 28 iunie 2021, au fost aduse modificari si completari Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal in domeniul taxei pe valoarea adaugata. Printre modificarile aduse se numara abrogarea art. 278 alin. (8)-(12) din Codul fiscal si preluarea acestor dispozitii in cuprinsul unui nou articol, art. 278^1 ”Pragul pentru persoanele impozabile care efectueaza operatiunile prevazute la art.275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h)”.

Potrivit dispozitiilor acestui nou articol, regulile anterioare aplicabile pentru stabilirea locului prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica (prevazute la art.278 alin.(5) lit.h) din Codul fiscal) au fost extinse si pentru stabilirea locului livrarii in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta (prevazute la art.275 alin.(2) din Codul fiscal).

Astfel, potrivit prevederilor art. 278^1 alin.(3), persoanele impozabile stabilite in Romania care presteaza servicii catre persoane neimpozabile stabilite in alt stat membru sau care expediaza ori transporta bunuri catre un alt stat membru, iar valoarea totala, fara TVA, a operatiunilor nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro (46.337 lei) si nici nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent, au dreptul de a opta ca locul livrarii sau prestarii sa fie stabilit in conformitate cu prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h), respectiv locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client sau locul unde beneficiarul este stabilit (in cazul serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica). Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici.

In prezent, pentru exercitarea optiunii ca locul prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica sa fie stabilit potrivit art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, se utilizeaza formularul (085) ”Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1783/2019.

ANAF a extins formularul 085 pentru a putea fi folosit si de catre persoanele impozabile stabilite in Romania care opteaza pentru stabilirea locului livrarii in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta si adaptarea acestuia la noile dispozitii legale.

Formularul 085 - instructiuni de completare

Formularul (085) „Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal“ se completeaza si se depune de persoanele impozabile stabilite sau care isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in Romania care efectueaza vanzari intracomunitare de bunuri la distanta, cu locul de incepere a expedierii sau transportului in Romania, care sunt expediate sau transportate catre un alt stat membru si/sau care presteaza servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si servicii furnizate pe cale electronica catre persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru, a caror valoare totala nu depaseste in anul calendaristic curent si nu a depasit nici in cursul anului calendaristic precedent 10.000 euro (46.337 lei).


Formularul se completeaza inscriindu-se cu majuscule, citet, corect si complet, toate datele prevazute de acesta. Formularul se intocmeste in doua exemplare, din care:

– un exemplar, semnat conform legii, se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunica prin posta, cu confirmare de primire;
– un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.

Formularul se poate depune si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.


Completarea formularului se face astfel:


Sectiunea I „Date de identificare a persoanei impozabile“


Caseta „Denumire/Nume, prenume“ se completeaza cu denumirea persoanei impozabile care indeplineste conditiile prevazute la art. 278^1 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), dar care opteaza pentru aplicarea prevederilor art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal.


Caseta „Cod de inregistrare in scopuri de TVA“ se completeaza cu codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit potrivit art. 316 din Codul fiscal, inscris in certificatul de inregistrare in scopuri de TVA.


Inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.


Caseta „Domiciliul fiscal“ se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al persoanei impozabile.


Sectiunea II „Reprezentare prin imputernicit“ se completeaza de catre imputernicitul desemnat potrivit art. 18 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, inscriindu-se numarul si data cu care imputernicitul a inregistrat actul de imputernicire, in original sau in copie legalizata, la organul fiscal.


Randul „Nume, prenume/Denumire“ se completeaza cu datele privind numele si prenumele sau denumirea imputernicitului.
Randul „Cod de identificare fiscala“ se completeaza cu codul de identificare fiscala atribuit imputernicitului.


Sectiunea III „Optiune privind aplicarea prevederilor art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal“ se bifeaza de catre persoanele impozabile care opteaza, in conformitate cu prevederile art. 278^1 alin. (3) din Codul fiscal, ca locul livrarii in cazul vanzarilor la distanta si/sau locul prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica sa fie stabilit in conformitate cu prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, respectiv la beneficiar.


Se bifeaza casuta corespunzatoare situatiei in care se afla persoana impozabila, respectiv efectueaza vanzari intracomunitare de bunuri la distanta sau presteaza servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune sau servicii furnizate pe cale electronica.


Sectiunea IV „Incetarea optiunii privind aplicarea prevederilor art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal“ se bifeaza de catre persoanele impozabile care au aplicat cel putin 2 ani calendaristici prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal si care urmeaza sa aplice prevederile art. 278^1 alin. (1) din Codul fiscal.


Se bifeaza casuta corespunzatoare situatiei in care se afla persoana impozabila, respectiv opteaza pentru incetarea aplicarii prevederilor art. 275 alin. (2) (vanzari intracomunitare de bunuri la distanta) sau opteaza pentru incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal (prestari servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune sau servicii furnizate pe cale electronica).

Consulta noul formular 085. ►


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvaformularul 085servicii electronice


Data aparitiei: 28 Iulie 2021
Ultima actualizare: 18 August 2021

Votati articolul "ANAF modifica formularul 085 pentru optiune TVA la servicii electronice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X