Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Ce planuri de dezvoltare exista pentru SPV. Raspunsul ANAF pentru CCF

Data aparitiei: 29 Mai 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce planuri de dezvoltare exista pentru SPV. Raspunsul ANAF pentru CCF
ccfspvanafservicii electronice

CCF (Camera Consultantilor Fiscali) a trimis recent catre ANAF mai multe propuneri pentru imbunatatirea SPV-ului. Reprezentantii institutiei au scos in evidenta faptul ca, in prezent, nu pot fi acordate drepturi diferentiate diferitelor persoane care acceseaza un cont de SPV al unei societati (spre exemplu, administratorii, angajatii unei societati). 

In acest sens, in masura in care contul de SPV este asociat administratorului, ca persoana imputernicita sa acceseze contul de SPV, acesta poate vizualiza atat informatiile fiscale referitoare la societatea respectiva, cat si informatiile fiscale personale aferente persoanei imputernicite (administratorul), iar aceasta functionalitate o apreciem ca fiind fireasca si corecta. 

In cazul in care si alte persoane din cadrul unei societati (spre exemplu, angajatii) utilizeaza SPV-ul strict pentru realizarea unor anumite atributii, cum ar fi transmiterea de facturi electronice prin sistemul RO e-Factura, depunerea declaratiilor fiscale, analiza fisei de evidenta pe platitor etc., consideram ca, intr-o astfel de situatie, ar trebui oferita posibilitatea din punct vedere tehnic ca acestia sa poata avea acces strict la sectiunile aferente sistemului RO e-Factura, depunerea declaratiilor etc., fara a putea accesa celelalte sectiunile ale SPV-ului. 

Astfel, din punctul nostru de vedere, ar trebui oferita posibilitatea acordarii unor drepturi diferentiate pentru diferitele persoane care acceseaza un cont de SPV, pentru a putea restrange, in anumite cazuri, informatiile fiscale la care persoanele respective au acces (spre exemplu, ca persoanele in cauza sa aiba acces strict la informatiile aferente societatii asociate contului de SPV si nu la informatiile aferente imputernicitului – persoana fizica sau, mai mult, la informatiile aferente unui alt imputernicit)”, au transmis reprezentantii CCF catre Fisc. 

Iata mai jos raspunsul oferit de Lucian Heius, seful ANAF: 

Urmare adresei dumneavoastra nr. 2424/10.05.2023, inregistrata la Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu nr. 2409/10.05.2023, prin care transmiteti propunerea ca in serviciul Spatiul Privat Virtual sa poata fi acordate drepturi diferentiate persoanelor care acceseaza un cont, va aducem la cunostinta ca Ministerul Finantelor, in colaborare cu institutia noastra, deruleaza proiectul »Cresterea capacitatii administrative a MFP si a institutiilor subordonate in vederea imbunatatirii interactiunii cetatenilor si mediului de afaceri pentru obtinerea de servicii electronice extinse prin portalul ANAF.

Scopul proiectului este de a creste capacitatea administrativa a Ministerului Finantelor si a institutiilor subordonate in vederea imbunatatirii interactiunii cetatenilor si mediului de afaceri cu administratia publica si de a oferi servicii electronice extinse prin portalul ANAF, urmarindu-se o disponibilitate crescuta a serviciilor electronice catre beneficiari, cresterea eficientei in procesarea documentelor si extinderea gamei de servicii oferite in sistem electronic prin SPV.

Prin acest proiect se urmareste modernizarea portalului ANAF si a serviciului spatiul Privat Virtual pentru asigurarea unei inalte disponibilitati a serviciilor electronice disponibile in SPV, extinderea gamei de servicii oferite in sistem electronic prin SPV, extinderea disponibilitatii serviciilor electronice catre beneficiari prin realizarea variantelor portalului ANAF adaptate la dispozitive de tip smartphone si tableta, dezvoltarea de aplicatii pentru platformele Android si (OS prin care sa fie accesibile anumite servicii furnizate prin SPV, dar si introducerea de modalitati noi de autentificare in sistem prin dispozitive mobile.

Odata cu implementarea noilor modalitati de autentificare, este prevazuta si introducerea posibilitatii de acordare de drepturi limitate de acces la SPV, pe diferite functionalitati, pentru persoanele care utilizeaza acelasi cont pentru operatiuni diferite. In acest sens, va exista un utilizator SPV cu drepturi de administrator al contului care va putea atribui, In mod granular, drepturi de acces si altor persoane, in functie de atributiile acestora”, potrivit raspunsului ANAF.

In cadrul unui eveniment fiscal organizat recent, seful ANAF a declarat ca SPV se afla pe lista de modernizari a institutiei.

"Am repus pe PNRR un proiect prin care poti sa intri de pe telefon in SPV. SPV-ul sa aiba o interfata mult mai atractiva, mai moderna, mai dinamica, sa poti foarte usor sa iti obtii orice informatie la orice ora din zi si din noapte", a precizat seful Fiscului. 


 

Citeste si: 4 noutati privind digitalizarea ANAF. Marile proiecte care vor intra in curand in vigoare!






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X