email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

8 prevederi importante din Codul Muncii pe care orice firma trebuie sa le stie

8 prevederi importante din Codul Muncii pe care orice firma trebuie sa le stie
codul munciiangajatifirme

Inspectia Muncii atrage atentia asupra unor dispozitii din Codul Muncii, referitoare in special la programul de munca si la plata anumitor zile lucrate.

Asadar, iata mai jos 8 prevederi importante din Codul Muncii pe care atat angajatii, cat si angajatorii trebuie sa le stie. Fiecare parte implicata trebuie sa isi cunoasca bine atat drepturile, cat si obligatiile. 

1. Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi (timp de 5 zile) si de 40 de ore pe saptamana. Se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

2. Munca suplimentara necesita acordul salariatului (cu exceptia cazului de forta majora). Efectuarea muncii suplimentare peste durata maxima este interzisa (cu exceptia cazului de forta majora). Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia sau cu un spor la salariu de cel putin 75% din salariul de baza, corespunzator duratei acesteia.

3. Munca prestata intre orele 22.00 - 6.00 este considerata munca de noapte, iar salariatul de noapte este cel care  lucreaza de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru sau cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru.

4. Salariatii de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza.

5. Lucratorii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus zilnic care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.  Prin exceptie, in cazul muncii in schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi.

6. Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula, sambata si duminica. Pentru repausul saptamanal acordat in alte zile, angajatorul stabileste si acorda un spor la salariu.

7. Pentru zilele de sarbatoare legala in care se lucreaza  se acorda fie zile libere, fie se va plati un spor la salariul de baza de minim 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.


 

8. Incadrarea in munca a tinerilor cu varsta sub 15 ani este interzisa. Persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani. Tinerii care au implinit varsta de 15 ani, pot fi angajati in baza contractului individual de munca cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, numai daca munca prestata nu le pune in pericol sanatatea si pregatirea profesionala.
 

Citeste si: Amenda de la 1500 la 2500 de lei pentru firmele care nu respecta prevederile OUG nr. 99/2000


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciiangajatifirme


Data aparitiei: 05 August 2021

Votati articolul "8 prevederi importante din Codul Muncii pe care orice firma trebuie sa le stie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X