Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Cererea 173 privind grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit: instructiuni de completare

Ultima actualizare: 13 Martie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cererea 173 privind grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit: instructiuni de completare
cererea 173grup fiscalimpozit pe profit

Prin Ordinul nr. 1191/2021 au fost aprobate modelul si continutul unor formulare, printre care se afla si Cererea 173 privind grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit.

Consulta formularul 173 AICI - publicat in 2 noiembrie 2022. 
 

Formularul 173 - cerere grup fiscal: instructiuni de completare

Formularul 173 „Cerere privind grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit“ se completeaza de catre persoanele juridice care opteaza sa fie tratate drept grup fiscal in domeniul impozitului pe profit, potrivit art. 42^3 din Codul fiscal.

Formularul de cerere se completeaza si pentru notificarea, potrivit legii, a organului fiscal cu privire la evenimentele aparute ulterior implementarii grupului fiscal.

Cererea se completeaza, de catre persoana juridica responsabila a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, cu ajutorul aplicatiei informatice afisata pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Completarea formularului se face astfel:



Se marcheaza cu „X“ caseta „Cerere de implementare“ daca formularul reprezinta cerere de implementare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, caseta „Cerere de modificare“ daca reprezinta o cerere de modificare, datorata evenimentelor aparute ulterior implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, caseta „Cerere de desfiintare“ daca formularul reprezinta o cerere de desfiintare a grupului fiscal sau caseta „Cerere de continuare a aplicarii sistemului“ daca se doreste reinnoirea optiunii dupa incheierea perioadei de consolidare de 5 ani fiscali.

I. Sectiunea „date de identificare a membrilor grupului in domeniul impozitului pe profit“

Se inscriu datele de identificare ale persoanei juridice responsabile a grupului fiscal si ale membrilor acestui grup: codul de identificare fiscala, denumirea, adresa domiciliului fiscal si obiectul de activitate.

In cazul in care, in relatiile cu organul fiscal, contribuabilul in calitate de persoana responsabila a grupului sau de membru este reprezentat printr-un reprezentant legal/imputernicit, se inscriu datele de identificare ale acestuia, precum si numarul si data cu care imputernicitul a inregistrat actul de imputernicire, in conditiile prevazute de lege, la organul fiscal.

II. Sectiunea privind „Implementarea grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit“ se completeaza in situatia in care cererea reprezinta o cerere de implementare.

Se bifeaza cu „X“, in mod corespunzator, entitatile care formeaza grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit, potrivit art. 42^2 pct. 1.

De asemenea, prin bifarea cu „X“ a casutei corespunzatoare, se declara pe propria raspundere ca fiecare membru al grupului indeplineste cumulativ conditiile prevazute la art. 42^3 alin. (2) din Codul fiscal.

La „Cererea privind grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit“ se anexeaza certificatul constatator eliberat de catre oficiul registrului comertului si/sau alte documentele justificative din care sa rezulte indeplinirea conditiei de detinere prevazuta la art. 42^2 pct. 1 din Codul fiscal.

Perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscala a impozitului pe profit este de 5 ani fiscali, calculati incepand cu primul an al aplicarii sistemului de consolidare fiscala si pana la desfiintarea grupului fiscal.

Cererea se depune cu cel putin 60 de zile inainte de inceperea perioadei pentru care se solicita aplicarea consolidarii fiscale.

III. Sectiunea privind modificarile survenite ulterior implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit se completeaza in situatia in care cererea reprezinta o cerere de modificare.

Se bifeaza cu „X“ evenimentul survenit ulterior implementarii grupului, pentru care persoana responsabila a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit are obligatia sa notifice organul fiscal competent, in conditiile prevazute de art. 42^3 si art. 42^4 din Codul fiscal.

Astfel, in situatia in care in cadrul grupului fiscal intra un nou/noi membru/membri, conform dispozitiilor art. 42^4 alin. (1) si (3) din Codul fiscal, la pct. A se bifeaza cu „X“ casuta corespunzatoare.

Se inscriu datele de identificare ale noului/noilor membru/membri: codul de identificare fiscala, denumirea, adresa domiciliului fiscal si obiectul de activitate.

In cazul in care, in relatiile cu organul fiscal, contribuabilul in calitate de nou membru al grupului fiscal este reprezentat printrun reprezentant legal/imputernicit, se inscriu datele de identificare ale acestuia, precum si numarul si data cu care imputernicitul a inregistrat actul de imputernicire, in conditiile prevazute de lege, la organul fiscal.

De asemenea, prin bifarea cu „X“ a casutei corespunzatoare, se declara pe propria raspundere ca membrul nou al grupului indeplineste cumulativ conditiile prevazute la art. 42^3 alin. (2) din Codul fiscal.

In situatia in care din grupul fiscal are loc iesirea unui/unor membru/membri, la pct. B se bifeaza cu „X“ casuta corespunzatoare iesirii din grup conform art. 42^4 alin. (2) si (3).

Se inscriu datele de identificare ale membrului/ membrilor care iese/ies din grupul fiscal: codul de identificare fiscala, denumirea, adresa domiciliului fiscal si obiectul de activitate.

In cazul in care, in relatiile cu organul fiscal, contribuabilul este reprezentat printr-un reprezentant legal/imputernicit, se inscriu datele de identificare ale acestuia, precum si numarul si data cu care imputernicitul a inregistrat actul de imputernicire, in conditiile prevazute de lege, la organul fiscal.

In cazul iesirii unui/unor membru/membri din cadrul grupului conform art. 42^4 alin. (2) si (3) se bifeaza corespunzator conditia/conditiile care nu mai este/sunt indeplinita/indeplinite, de la art. 42^2 pct. 1, de la art. 42^3 alin. (2) lit. b)-g), respectiv de la art. 42^8 alin. (3).

Atunci cand grupul fiscal se desfiinteaza, la pct. C se bifeaza cu „X“ casuta corespunzatoare situatiei care a condus la desfiintare: decizia voluntara a membrilor grupului, respectiv neindeplinirea conditiilor prevazute la art. 42^2 pct. 1 si art. 42^3 alin. (2) lit. b)-g).
In situatia in care grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit se desfiinteaza ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute la art. 42^3 alin. (2) lit. b)-g), se bifeaza, in mod corespunzator, si conditia/conditiile prevazuta/prevazute la articolul anterior mentionat, care nu mai este/sunt indeplinita/indeplinite.

IV. Sectiunea privind „Continuarea aplicarii sistemului“ se completeaza in situatia in care se doreste mentinerea grupului fiscal si continuarea sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit, dupa incheierea perioadei de consolidare de 5 ani fiscali.

De asemenea se bifeaza si perioada pentru care se doreste continuarea aplicarii sistemului de consolidare fiscala.

Cererea se semneaza de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului fiscal.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X