email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit. ANAF a publicat in Monitor procedura de implementare

Grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit. ANAF a publicat in Monitor procedura de implementare
grup fiscalanafimpozit pe profit

ANAF a publicat, in Monitorul Oficial, Procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.

Procedura a fost aprobata prin Ordinul nr. 1191/2021, publicat in Monitorul Oficial nr. 766 din 6 august 2021.
 

Prin Legea nr.296/2020 au fost aduse modificari si completari Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, fiind stabilite reguli privind consolidarea fiscala in domeniul impozitului pe profit.

Noile reglementari stabilesc conditii privind constituirea, modificarea si desfiintarea grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, precum si reguli privind impozitarea grupului fiscal.


Grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit se constituie din cel putin doua dintre urmatoarele entitati, denumite membri:

- o persoana juridica romana/persoana juridica cu sediul social in Romania infiintata potrivit legislatiei europene si una sau mai multe persoane juridice romane/persoane juridice cu sediul social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene la care aceasta detine, in mod direct sau indirect, cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot al acestora;

- cel putin doua persoane juridice romane la care o persoana fizica romana detine, in mod direct sau indirect, cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot;

- cel putin doua persoane juridice romane detinute, in mod direct sau indirect, in proportie de cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoana juridica/fizica, rezidenta intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri sau intr-un stat cu care s-a incheiat un acord privind schimbul de informatii;

- cel putin o persoana juridica romana detinuta, in mod direct sau indirect, in proportie de cel putin 75% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoana juridica rezidenta intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri sau intr-un stat cu care s-a incheiat un acord privind schimbul de informatii si sediul permanent/sediul permanent desemnat din Romania al acestei persoane juridice straine.

Grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit este reprezentat, in relatia cu organul fiscal, de persoana juridica responsabila, care este persoana juridica romana/persoana juridica cu sediul social in Romania infiintata potrivit legislatiei europene, membra a unui grup fiscal in domeniul impozitului pe profit, desemnata pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal, depunerea declaratiei de impozit pe profit si efectuarea platii impozitului pe profit in numele grupului.

Potrivit art.42^3 alin.(6) din Codul fiscal, procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal, precum si modelul si continutul cererii comune si a unor formulare se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. 

Prin orzinul pentru aprobarea Procedurii de implementare si de administrare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, se stabilesc:

- fluxuri privind solutionarea cererilor privind constituirea, modificarea si desfiintarea grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit;

- obligatiile declarative care revin membrilor grupului fiscal;

- obligatiile care revin, in administrarea grupului fiscal, precum si a fiecarui membru/fost membru al grupului, organelor fiscale competente.


Totodata, au fost stabilite modelul si continutul unor formulare, cum sunt:


- Formularul 173 “Cerere privind grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit”;

- Formularul 174 “Decizie privind aprobarea/respingerea implementarii/mentinerea grupului fiscal si continuarea sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit”;

- Formularul 175 “Decizie privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit”, precum si unele formulare utilizate de organele fiscale in aplicarea procedurii.


Procedura din 26 iulie 2021 de implementare si de administrare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare


Capitolul I Dispozitii generale

1. Implementarea si administrarea grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, potrivit art. 42^1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, se fac potrivit prezentei proceduri.

2. Prin organ fiscal competent, in sensul prezentei proceduri, se intelege organul fiscal competent pentru administrarea fiscala a persoanei juridice responsabile desemnata pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, denumita in continuare persoana juridica responsabila.

3. Compartiment de specialitate, in sensul prezentei proceduri, este compartimentul cu atributii in domeniul inregistrarii fiscale, din cadrul organului fiscal competent.

Capitolul II Procedura de implementare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit

4. Optiunea de constituire a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit se comunica prin depunerea, de catre reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile a grupului, la organul fiscal competent, a unei cereri comune semnate de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului. Cererea privind grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit, prevazuta in anexa nr. 2 la ordin, se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, cu cel putin 60 de zile inainte de inceperea perioadei pentru care se solicita aplicarea consolidarii fiscale.

5. La cerere se anexeaza certificatul constatator eliberat de catre oficiul registrului comertului si/sau alte documentele justificative din care sa rezulte indeplinirea conditiei de detinere prevazute la art. 42^2 pct. 1 din Codul fiscal.

6. Cererea se solutioneaza in termen de 45 de zile de la data primirii cererii, conform art. 77 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala.

7. Cererea insotita de documentele depuse se repartizeaza compartimentului de specialitate, care inregistreaza cererile intro evidenta speciala, organizata potrivit anexei nr. 1, care face parte integranta din prezenta procedura.

8. Compartimentul de specialitate analizeaza informatiile cuprinse in cerere si in documentatia depusa, verificand completitudinea si corectitudinea acestora.

9.
(1) Daca cererea si/sau documentatia anexata sunt/este incomplete/incompleta, organul fiscal notifica persoana juridica responsabila a grupului, in vederea completarii acestora. Notificarea se intocmeste in doua exemplare, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 2 care face parte integranta din prezenta procedura. Un exemplar se comunica reprezentantului persoanei juridice responsabile desemnata a grupului, in conditiile art. 47 din Codul de procedura fiscala, iar al doilea exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal.

(2) Termenul de solutionare se prelungeste conform art. 77 alin. (2) din Codul de procedura fiscala.

10.
(1) Compartimentul de specialitate verifica daca contribuabilii care doresc sa constituie grupul fiscal indeplinesc conditiile prevazute la art. 42^3 alin. (2) din Codul fiscal.

(2) Verificarea se realizeaza atat pe baza documentelor depuse de contribuabili, pentru conditiile de la art. 42^3 alin. (2) lit. a), f) si g) din Codul fiscal, cat si pe baza informatiilor existente in evidentele fiscale, pentru conditiile de la art. 42^3 alin. (2) lit. b)-f) din Codul fiscal.

11.
(1) Daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 42^2 pct. 1 si art. 42^3 alin. (2) din Codul fiscal ori daca persoana juridica responsabila a grupului nu completeaza documentatia in termen de 15 zile de la primirea notificarii transmise potrivit pct. 9, compartimentul de specialitate, inaintea luarii deciziei de respingere a cererii, va asigura exercitarea de catre contribuabil a dreptului de a fi ascultat, conform prevederilor art. 9 din Codul de procedura fiscala.

(2) Compartimentul de specialitate instiinteaza in scris persoana juridica responsabila cu privire la solutia care urmeaza sa fie adoptata, faptele si imprejurarile relevante care au dus la luarea acestei decizii, precum si asupra termenului la care reprezentantul legal al persoanei impozabile trebuie sa se prezinte in vederea audierii.

(3) Audierea se considera indeplinita si in cazul in care contribuabilul refuza explicit sa se prezinte la termenul stabilit de organul fiscal in vederea audierii sau nu se prezinta, din orice motiv, la doua termene consecutive stabilite de organul fiscal in vederea audierii.

12. In cazul in care si in urma audierii sunt indeplinite conditiile de respingere a cererii, precum si daca audierea este considerata indeplinita, potrivit pct. 11 alin. (3), compartimentul de specialitate intocmeste un referat prin care propune respingerea cererii de implementare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit. Referatul se intocmeste potrivit modelului prevazut in anexa nr. 3, care face parte integranta din prezenta procedura.

13.
(1) In baza referatului se intocmeste Decizia privind respingerea implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 3 la ordin, care va contine in mod obligatoriu si motivatia respingerii.

(2) Referatul se verifica si se avizeaza de conducatorul compartimentului de specialitate si de adjunctul conducatorului organului fiscal competent in situatia in care in structura unitatii fiscale este aprobat postul de conducator adjunct si se inainteaza, spre aprobare, conducatorului organului fiscal competent.

(3) Decizia privind respingerea implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit se intocmeste in doua exemplare si se semneaza de conducatorul organului fiscal competent.

14. Dupa aprobarea deciziei de respingere de catre conducatorul organului fiscal competent, un exemplar se comunica persoanei juridice responsabile a grupului, conform art. 47 din Codul de procedura fiscala, iar al doilea se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei juridice responsabile a grupului.

15. Impotriva deciziei de respingere a implementarii grupului fiscal se poate formula contestatie la organul fiscal emitent, in termen de 45 de zile de la data comunicarii, in conformitate cu dispozitiile art. 270 alin. (1) si art. 272 alin. (1) din Codul de procedura fiscala.

16. Daca din informatiile cuprinse in documentatia depusa de contribuabil/persoana juridica responsabila, precum si din cele detinute de organul fiscal rezulta ca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 42^2 pct. 1 si art. 42^3 alin. (2) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate intocmeste un referat prin care propune aprobarea cererii de implementare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 3 care face parte integranta din prezenta procedura.

17.
(1) In baza referatului se intocmeste Decizia privind aprobarea implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 3 la ordin.

(2) Referatul se verifica si se avizeaza de conducatorul compartimentului de specialitate si de adjunctul conducatorului organului fiscal competent in situatia in care in structura unitatii fiscale este aprobat postul de conducator adjunct si se inainteaza, spre aprobare, conducatorului organului fiscal competent.

(3) Decizia privind aprobarea implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit se intocmeste in doua exemplare si se semneaza de conducatorul organului fiscal competent.

18. Dupa aprobarea deciziei de catre conducatorul organului fiscal competent, un exemplar se comunica persoanei juridice responsabile a grupului, conform art. 47 din Codul de procedura fiscala, iar al doilea se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei juridice responsabile a grupului.

19. In cazul in care membrii grupului fiscal nu sunt administrati de organul fiscal competent, compartimentul de specialitate transmite, cu adresa semnata de conducatorul organului fiscal competent, cate o copie a deciziei privind aprobarea implementarii grupului fiscal fiecarui organ fiscal in administrarea caruia se afla fiecare membru al grupului fiscal.

20.
(1) Pe baza deciziei privind aprobarea implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit se marcheaza, in vectorul fiscal, la rubrica „impozit pe profit“ atat pentru persoana juridica responsabila, cat si pentru ceilalti membri calitatea dobandita in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit aprobat de organul fiscal.

(2) Marcajul in vectorul fiscal se face informatic si contine data de la care contribuabilul a devenit membru al unui grup fiscal in domeniul impozitului pe profit potrivit prevederilor art. 42^1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

(3) De la data implementarii grupului fiscal se inactiveaza, in vectorul fiscal al fiecarui membru al grupului, cu exceptia celui al persoanei juridice responsabile a grupului fiscal, obligatia de declarare privind impozitul pe profit.

(4) Obligatiile de declarare si competenta de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor datorate de fiecare membru al grupului, cu exceptia impozitului pe profit, raman neschimbate.

21.
(1) De la data implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, obligatiile declarative si de plata reglementate de titlul II Impozit pe profit din Codul fiscal revin persoanei juridice responsabile.

(2) Declaratia anuala privind impozitul pe profit se depune la organul fiscal competent, impreuna cu declaratia anuala privind impozitul pe profit a fiecarui membru, pana la termenele prevazute de lege.

(3) Persoana juridica responsabila are obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/ mecenatului/burselor private efectuate/efectuat de membrii grupului.

22.
(1) In situatia in care se decide mentinerea grupului fiscal si continuarea sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit, dupa incheierea perioadei de consolidare de 5 ani fiscali, persoana juridica responsabila reinnoieste optiunea.

(2) Optiunea se comunica organului fiscal competent prin completarea formularului 173 „Cerere privind grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit“, depus de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile si semnat de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului, in care se precizeaza si perioada pentru care grupul decide continuarea aplicarii sistemului de consolidare fiscala.

(3) Cererea, avand bifata caseta corespunzatoare, se depune cu cel putin 60 de zile inainte de inceperea perioadei pentru care se solicita continuarea aplicarii sistemului de consolidare fiscala.

(4) Dispozitiile pct. 10-21 se aplica in mod corespunzator.

Capitolul III Procedura de modificare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit

A. Intrarea in grup a unui nou membru

23.
(1) In cazul in care o entitate indeplineste conditia de detinere prevazuta la art. 42^2 pct. 1 din Codul fiscal si conditiile prevazute la art. 42^3 alin. (2) din aceeasi lege, aceasta poate intra ca membru al unui grup fiscal incepand cu anul fiscal urmator indeplinirii conditiilor.

(2) Intrarea in grup se efectueaza pe baza unei cereri de modificare. Reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile a grupului depune, la organul fiscal competent, Cererea privind grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit, prevazuta in anexa nr. 2 la ordin, avand bifata caseta corespunzatoare, cu cel putin 60 de zile inainte de inceperea anului fiscal pentru care se solicita intrarea noului membru.

(3) Prevederile pct. 5-21 se aplica in mod corespunzator.

B. Iesirea din grup a unui membru

24.
(1) In cazul in care un membru al grupului fiscal nu mai indeplineste conditia de detinere prevazuta la art. 42^2 pct. 1 din Codul fiscal, conditiile prevazute la art. 42^3 alin. (2) sau se afla in una din situatiile de la art. 42^8 alin. (3) din aceeasi lege, acesta iese din grupul fiscal si nu mai aplica sistemul de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit incepand cu trimestrul urmator celui in care conditiile nu mai sunt indeplinite.

(2) Reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile a grupului depune, la organul fiscal competent, Cererea privind grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit, prevazuta in anexa nr. 2 la ordin, avand bifata caseta „Cerere de modificare“, in termen de 15 zile de la sfarsitul trimestrului in care are loc producerea evenimentului care a generat situatia iesirii din grup.

25.
(1) In baza cererii, organul fiscal competent intocmeste Referatul privind modificarile ulterioare implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, notificate de catre persoana juridica responsabila a grupului, prevazut in anexa nr. 4 care face parte integranta din prezenta procedura.

(2) In baza referatului se intocmeste Decizia privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 4 la ordin, care va contine in mod obligatoriu si motivatia modificarii.

(3) Referatul se verifica si se avizeaza de conducatorul compartimentului de specialitate si de adjunctul conducatorului organului fiscal competent in situatia in care in structura unitatii fiscale este aprobat postul de conducator adjunct si se inainteaza, spre aprobare, conducatorului organului fiscal competent.

(4) Decizia privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit se intocmeste in doua exemplare si se semneaza de conducatorul organului fiscal competent.

26.
(1) Dupa aprobarea deciziei privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal, de catre conducatorul organului fiscal competent, un exemplar se comunica persoanei juridice responsabile a grupului, conform art. 47 din Codul de procedura fiscala, iar al doilea se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei juridice responsabile a grupului.

(2) Impotriva deciziei privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal se poate formula contestatie la organul fiscal emitent, in termen de 45 de zile de la data comunicarii, in conformitate cu dispozitiile art. 270 alin. (1) si art. 272 alin. (1) din Codul de procedura fiscala.

27.
(1) In cazul in care entitatea care nu mai face parte din grupul fiscal nu este inregistrata ca platitoare de impozite si taxe in evidenta organului fiscal competent, compartimentul de specialitate transmite, cu adresa semnata de conducatorul unitatii fiscale, o copie a Deciziei privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal organului fiscal in evidenta caruia entitatea figureaza ca platitoare de impozite si taxe.

(2) Pe baza Deciziei privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrata entitatea care nu mai face parte din grupul fiscal marcheaza in vectorul fiscal, la rubrica „impozit pe profit“, obligatia declarativa, inclusiv pentru toata perioada cat entitatea a facut parte din grupul fiscal.

28.
(1) In urma recalcularii impozitului pe profit potrivit art. 42^8 alin. (1) din Codul fiscal, entitatea care nu mai face parte din grupul fiscal isi indeplineste obligatiile declarative si de plata, prevazute de titlul II Impozit pe profit din Codul fiscal, in mod individual, pentru toata perioada cat a facut parte din grupul fiscal.

(2) Incepand cu trimestrul urmator celui in care nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a face parte din grupul fiscal, persoana juridica indeplineste obligatiile declarative si de plata, in nume propriu.

29. In urma recalcularii impozitului pe profit potrivit art. 42^8 alin. (1) din Codul fiscal, persoana juridica responsabila a grupului fiscal depune declaratii fiscale rectificative, de la data aplicarii sistemului si pana la sfarsitul trimestrului in care nu mai sunt indeplinite conditiile de catre membrul grupului.

30.
(1) Recalcularea impozitului pe profit, la iesirea din grup a unui membru, nu se aplica in urmatoarele situatii:

a) vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la unul dintre membrii grupului, cu conditia ca, drept urmare a acestei operatiuni, detinerea sa scada sub 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot;
b) dizolvarea, potrivit legii, a unui membru al grupului;
c) iesirea unui membru al grupului ca urmare a operatiunilor de reorganizare prevazute la art. 32 alin. (1) si art. 33 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) se au in vedere urmatoarele:

a) prevederile pct. 25-27 alin. (1) se aplica in mod corespunzator;
b) pe baza Deciziei privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal, organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrata entitatea care nu mai face parte din grupul fiscal marcheaza in vectorul fiscal, la rubrica „impozit pe profit“, obligatia declarativa, incepand cu trimestrul urmator celui in care entitatea nu a mai indeplinit conditiile de a face parte din grupul fiscal;
c) incepand cu trimestrul urmator celui in care nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a face parte din grupul fiscal, persoana juridica indeplineste obligatiile declarative si de plata, in nume propriu;
d) compartimentul cu atributii in domeniul inregistrarii fiscale din cadrul organului fiscal care are in evidenta fiscala entitatea care nu mai face parte din grupul fiscal comunica o copie a Deciziei privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit organului cu atributii de inspectie fiscala competent, in vederea efectuarii inspectiei fiscale potrivit art. 42^8 alin. (4) din Codul fiscal.

Capitolul IV Desfiintarea grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit

A. Desfiintarea voluntara a grupului fiscal potrivit art. 42^8 alin. (5) din Codul fiscal
31.
(1) In cazul in care in mod voluntar toti membrii grupului fiscal solicita desfiintarea grupului in cursul unui an fiscal, inainte de expirarea perioadei de 5 ani fiscali, grupul fiscal se desfiinteaza incepand cu anul fiscal urmator.

(2) Optiunea de desfiintare a grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit se comunica prin depunerea, de catre reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile a grupului, la organul fiscal competent, a unei cereri semnate de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului. Cererea privind grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit, prevazuta in anexa nr. 2 la ordin, avand bifata caseta corespunzatoare, se depune cu cel putin 60 de zile inainte de inceperea anului fiscal cu care se desfiinteaza grupul fiscal.

32.
(1) In baza cererii, organul fiscal competent intocmeste Referatul privind modificarile ulterioare implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, notificate de catre persoana juridica responsabila a grupului, prevazut in anexa nr. 4 la prezenta procedura.

(2) In baza referatului se intocmeste Decizia privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 4 la ordin.

(3) Referatul se verifica si se avizeaza de conducatorul compartimentului de specialitate si de adjunctul conducatorului organului fiscal competent in situatia in care in structura unitatii fiscale este aprobat postul de conducator adjunct si se inainteaza, spre aprobare, conducatorului organului fiscal competent.
(4) Decizia privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit se intocmeste in doua exemplare si se semneaza de conducatorul organului fiscal competent.

33.
(1) Dupa aprobarea Deciziei privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal de catre conducatorul organului fiscal competent, un exemplar se comunica persoanei juridice responsabile a grupului, conform art. 47 din Codul de procedura fiscala, iar al doilea se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei juridice responsabile a grupului.
(2) Impotriva deciziei privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit se poate formula contestatie la organul fiscal emitent, in termen de 45 de zile de la data comunicarii, in conformitate cu dispozitiile art. 270 alin. (1) si art. 272 alin. (1) din Codul de procedura fiscala.

34.
(1) In cazul in care membrii grupului fiscal nu sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe in evidenta organului fiscal competent, compartimentul de specialitate transmite, cu adresa semnata de conducatorul unitatii fiscale, cate o copie a deciziei privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit fiecarui organ fiscal in evidenta caruia figureaza fiecare membru al grupului fiscal.
(2) Pe baza deciziei privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, compartimentul cu atributii in domeniul inregistrarii fiscale din cadrul fiecarui organ fiscal care administreaza membrii grupului marcheaza in vectorul fiscal, la rubrica „impozit pe profit“, obligatia declarativa, inclusiv pentru toata perioada cat respectiva persoana juridica a facut parte din grupul fiscal.
(3) In urma recalcularii impozitului pe profit potrivit art. 42^8 alin. (5) din Codul fiscal, fiecare entitate care a facut parte din grupul fiscal desfiintat isi indeplineste obligatiile declarative si de plata, prevazute de titlul II Impozit pe profit din Codul fiscal, pentru toata perioada cat a facut parte din grupul fiscal.

35.
(1) In urma recalcularii impozitului pe profit potrivit art. 42^8 alin. (5) din Codul fiscal, persoana juridica responsabila a grupului fiscal depune declaratii fiscale rectificative de la data aplicarii sistemului si pana la sfarsitul anului in care grupul a functionat.
(2) Incepand cu anul fiscal urmator, fiecare persoana juridica isi indeplineste obligatiile declarative si de plata, in nume propriu, potrivit regimului fiscal care ii este aplicabil.
B. Desfiintarea grupului fiscal potrivit art. 42^8 alin. (1) din Codul fiscal

36.
(1) In situatia in care grupul fiscal se desfiinteaza inainte de expirarea perioadei de 5 ani fiscali ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute la art. 42^2 pct. 1 din Codul fiscal sau a conditiilor de la art. 42^3 alin. (2) lit. b)-f) din aceeasi lege, precum si in situatia in care drept urmare a neindeplinirii conditiilor privind numarul de cel putin doi membri nu este indeplinit, grupul fiscal se desfiinteaza incepand cu trimestrul urmator celui in care nu mai indeplineste conditiile.
(2) Prevederile pct. 31 alin. (2)-34 se aplica in mod corespunzator.

37.
(1) In urma recalcularii impozitului pe profit, persoana juridica responsabila a grupului fiscal depune declaratii fiscale rectificative de la data aplicarii sistemului si pana la sfarsitul trimestrului in care functioneaza grupul.
(2) Incepand cu trimestrul urmator desfiintarii grupului, fiecare persoana juridica isi indeplineste obligatiile declarative si de plata, in nume propriu, potrivit regimului fiscal care ii este aplicabil.

C. Desfiintarea grupului fiscal dupa expirarea perioadei de consolidare de 5 ani

38.
(1) In situatia in care, dupa expirarea perioadei de consolidare de 5 ani, membrii grupului fiscal nu doresc sa mai aplice consolidarea fiscala, grupul fiscal se desfiinteaza incepand cu anul fiscal urmator.
(2) Organul fiscal competent intocmeste Referatul privind modificarile ulterioare implementarii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, notificate de catre persoana juridica responsabila a grupului, prevazut in anexa nr. 4 la prezenta procedura.
(3) Dispozitiile pct. 32-34 alin. (1) se aplica in mod corespunzator.
(4) Pe baza deciziei privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, compartimentul cu atributii in domeniul inregistrarii fiscale din cadrul fiecarui organ fiscal care administreaza membrii grupului marcheaza in vectorul fiscal, la rubrica „impozit pe profit“, obligatia declarativa, incepand cu anul fiscal urmator.
(5) Incepand cu anul urmator celui in care se desfiinteaza grupul fiscal, fiecare persoana juridica indeplineste obligatiile declarative si de plata, in nume propriu, potrivit regimului fiscal care ii este aplicabil.

Consulta Evidenta grupurilor fiscale in domeniul impozitului pe profit

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
grup fiscalanafimpozit pe profit


Data aparitiei: 05 Iulie 2021
Ultima actualizare: 09 August 2021

Votati articolul "Grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit. ANAF a publicat in Monitor procedura de implementare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X