Avocatul Poporului atentioneaza ca salariul minim net ar trebuie sa fie cel putin egal cu valoarea cosului minim pentru un trai decent, ceea ce se nu se intampla in prezent, se precizeaza intr-un raport intocmit de institutie.
Prin urmare, Avocatul Poporului cere ca salariul minim net sa fie cel putin egal cu valoarea cosului minim pentru un trai decent.
Incepand cu 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in cuantum de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 15,239 lei/ora. Potrivit informatiilor publicate de INS in trimestrul III al anului 2021, veniturile totale ale populatiei medii lunare pe o gospodarie au fost de 5.704 lei, iar cheltuielile totale au fost, in medie, de 4.939 lunar pe o gospodarie.
Conform unor studii de specialitate, valorea cosului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulti si doi copii pentru luna septembrie 2021 este de 7.234 lei pe luna. Valoarea cosului pentru o familie de doi adulti si un copil este de 5.993 lei pe luna, pentru o familie de doi adulti fara copii este de 4.417 lei pe luna, iar pentru o persoana adulta singura este de 2.708 lei pe luna.
In lipsa unor date oficiale despre cosul minim, Avocatul Poporului a folosit datele dintr-un studiu elaborat de catre Fundatiei Friedrich Ebert Romania si Syndex Romania (din noiembrie 2021).
Concluzia este ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata - 2550 lei - este mai mic decat cosul minim de consum pentru o persoana adulta singura - 2708 lei.
De altfel, in prezent exista o initiativa legislativa la Camera Deputatilor prin care se propune ca valoarea cosului minim pentru un trai decent in Romania, pentru o persoana adulta, calculat de INS, sa devina salariul minim brut pe economie, garantat in plata.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Manual de politici contabile - Stick USB
Propunerea mai prevede si ca valoarea cosului minim ar trebui stabilita de INS pana la data de 1 decembrie a fiecarui an, astfel incat sa fie luata in calcul la fundamentarea Legii bugetului.