email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Patru noi programe de finantare pentru firme: productie, agricultura, constructii si inovatie

Patru noi programe de finantare pentru firme: productie, agricultura, constructii si inovatie
investitiischeme de ajutorfinanteconstructii

UPDATE in 22 martie Programele au fost oficializate prin OUG 24/2022 privind aprobarea si finantarea unor programe de garantare in domenii prioritare pentru economia romaneasca (M.O. 266 din 18 martie 2022). 

*********

Guvernul a aprobat miercuri, 16 martie, Ordonanta de urgenta elaborata de Finante pentru aprobarea si finantarea unor programe de garantare in domenii prioritare pentru economia romaneasca, prin care se propune aprobarea a patru programe de garantare: PROGRAMUL IMM PROD - pentru industrializarea economiei, PROGRAMUL RURAL INVEST - pentru finantarea afacerilor din mediul rural, PROGRAMUL GARANT CONSTRUCT - pentru sectorul constructiilor si PROGRAMUL INNOVATION - pentru inventii si inovatii. 

Obiectivul programelor este facilitarea accesului la finantare pentru firmele care se confrunta cu un deficit de lichiditati necesar realizarii proiectelor de investitii si asigurarea continuitatii activitatii. MF va implementa aceste programe sub forma de scheme de ajutor de stat in baza carora se vor acorda garantii si granturi, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii SA-IFN, Fondul Roman de Contragarantare SA, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural SA-IFN.

Ajutorul de stat acopera maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investitii si/sau pentru sustinerea activitatii curente, precum si un grant compus din o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate, comisioane de administrare si de risc si partial costul aferent dobanzilor.

Programele vor fi implementate sub forma de scheme de ajutor de stat in baza carora se vor acorda garantii si granturi, care vor acoperi o parte din costurile de finantare a creditelor contractate de beneficiari. Obiectivul lor este deblocarea accesului la finantare pentru firmele care se confrunta cu un deficit de lichiditati necesar realizarii proiectelor de investitii si asigurarii continuitatii activitatii, in contextul pandemic actual.

Astfel, este proiectat un mecanism unitar de garantare in baza caruia in numele si in contul statului, Ministerul Finantelor, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii SA-IFN, Fondul Roman de Contragarantare SA, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural SA-IFN, acorda ajutor de stat sub forma de garantii. Ajutorul de stat acopera maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investitii si/sau pentru sustinerea activitatii curente, precum si un grant compus din o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate, comisioane de administrare si de risc si partial costul aferent dobanzilor.

Ministerul Finantelor incearca sa devina cel mai important sprijin al mediului de afaceri in vremuri de criza. Propunem aceste programe de finantare pentru indeplinirea rolului de garant al dezvoltarii sustenabile a economiei romanesti.” , a precizat recent Adrian Caciu, ministrul Finantelor.

Programul IMM PROD propune asigurarea lichiditatilor si finantarea investitiilor realizate de catre IMM-uri, inclusiv startup-uri, din zona urbana.

In vederea realizarii obiectivelor specifice, in cadrul Programului IMM PROD se pot finanta urmatoarele activitati:


a) Achizitia de echipamente si utilaje, inclusiv pentru reconversia de la intermediere la productie sau demararea de activitati noi de productie;
b) Constructia, achizitia, amenajarea de terenuri si hale destinate productiei;
c) Achizitia de echipamente, softuri, consultanta pentru transformarea digitala a IMM-urilor, inclusiv proiecte de retehnologizare pentru IMM-urile care activeaza si dezvolta proiecte in industria producatoare;
d) Achizitia de echipamente in vederea alinierii la obiectivele de mediu (taxonomy) care sa genereze eficienta energetica consumului propriu, panouri solare, statii de biogaz, statii de reciclare;
e) Finantarea capitalului de lucru pentru stocuri de materii prime, materiale si marfuri (in cazul companiilor producatoare care detin propriile lanturi de distributie) si pentru alte cheltuieli de exploatare, pentru firmele care intentioneaza sa deschida/dezvolte/ diversifice activitati de productie.

Pentru anul 2022, se propune aprobarea unui plafon total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului de 1,5 miliarde lei. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 268.544.792 lei, fiind estimat un numar de 2.550 de beneficiari.

Programul RURAL INVEST are ca obiectiv asigurarea lichiditatilor si finantarea investitiilor realizate de catre beneficiarii eligibili care isi localizeaza productia in mediul rural si urban mic.

In cadrul acestui program sunt eligibile urmatoarele destinatii ale finantarilor aferente creditelor de investitii si capital de lucru: achizitia de terenuri agricole; dotare/retehnologizare si automatizare; securitate energetica; certificate de depozit; piscicultura, acvacultura; industria alimentara; alinierea la obiectivele de mediu (taxonomy).

Bugetul schemei de ajutor de stat aferent Programului RURAL INVEST este de 530.583.333 lei, pentru un numar estimat de 4.286 de beneficiari, iar pentru anul 2022, se propune aprobarea unui plafon total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului de 2,5 miliarde lei.

Programul GARANT CONSTRUCT vizeaza asigurarea lichiditatilor si finantarii investitiilor pentru IMM-urile din sectorul constructiilor implicate in proiecte privind imbunatatirea eficientei energetice, investitii in domeniul energiei verzi si aliniere la obiectivele de mediu.

In cadrul Programului GARANT CONSTRUCT se propune stabilirea eligibilitatii pe urmatoarele destinatii ale finantarilor:

a) Achizitia de echipamente si utilaje de constructii, logistica industriala, inclusiv pentru demararea de activitati noi in sectorul constructii;
b) constructia, achizitia, amenajarea de hale pentru uz propriu, inclusiv pentru demararea de activitati noi in sectorul constructii;
c) Achizitia de echipamente, softuri, consultanta pentru transformarea digitala a IMM-urilor care deruleaza contracte in sectorul constructii;
d) Achizitia de echipamente in vederea alinierii la obiectivele de mediu (taxonomy) care sa genereze eficienta consumului propriu, panouri solare, statii de biogaz, statii de reciclare;
e) Finantarea capitalului de lucru pentru achizitia de materiale de constructii, combustibil, energie, salarii, pentru IMM-urile care deruleaza contracte in sectorul constructii.

Pentru anul 2022, se propune aprobarea unui plafon total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului de 2,5 miliarde lei, din care 1,25 miliarde lei pentru Subprogramul de sustinere a proiectelor de investitii pentru IMM-urile din sectorul constructii si 1,25 miliarde lei pentru Subprogramul de sustinere a proiectelor de investitii de scara mica pentru UAT-uri, care presupun finantarea unor activitati din sectorul constructiilor. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 495.572.822 lei pentru un numar estimat de 4.165 beneficiari.

Programul INNOVATION are ca obiectiv sprijinirea realizarii inventiilor, sustinerii activitatilor la export ale IMM-urilor cu activitate in domenii de comert si servicii, cu cifra de afaceri mai mica de 1 mil. €, care activeaza in industria exportatoare, nepoluanta.

In cadrul Programului INOVATION vor putea fi finantate activitati constand in:

a) Stimularea exporturilor romanesti;
b) Sustinerea tranzactiilor internationale si a investitiilor romanesti in strainatate;
c) Stimularea comertului on-line si a digitalizarii;
d) Retehnologizarea companiilor locale; e) Achizitii software si certificate de e-commerce si de administrare a unei firme (de tip ERP);
f) Obtinerea brevetelor de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare.

Pentru anul 2022, se propune un plafon total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului de 1 miliard lei.

Bugetul schemei de ajutor de stat este de 214.550.000 lei, pentru un numar de 1.835 de beneficiari.

Cele patru programe – IMM PROD, RURAL INVEST, GARANT CONSTRUCT si INNOVATION – vor sprijini indeplinirea obiectivelor de investitii care creeaza premisele dezvoltarii mediului de afaceri in toate localitatile din Romania.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
investitiischeme de ajutorfinanteconstructii


Data aparitiei: 11 Februarie 2022
Ultima actualizare: 17 Martie 2022

Votati articolul "Patru noi programe de finantare pentru firme: productie, agricultura, constructii si inovatie":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X