email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NOU Cererea de compensare a cresterii pretului la combustibil se depune intre 15-30 noiembrie 2022

NOU Cererea de compensare a cresterii pretului la combustibil se depune intre 15-30 noiembrie 2022
transportatoricombustibilschema de ajutor

Pentru alimentarile efectuate in trimestrul IV, respectiv in perioada 1 octombrie-15 noiembrie 2022, cererea de compensare a cresterii pretului la combustibil se depune in intervalul 15-30 noiembrie 2022, potrivit Hotararii Guvernului 1334/2022 care modifica HG 667/2022. Actul normativ a aparut in Monitorul Oficial nr. 1058 din 1 noiembrie 2022. 

Prin HG 667/2022 (Monitorul Oficial nr. 503 din 23 mai 2022) s-a stabilit acordarea unui ajutor de stat sub forma unui grant pentru operatorilor economici licentiati in Romania sau in alte state membre ale Uniunii Europene, care efectueaza transport rutier de marfuri in cont propriu, contra cost sau transport de persoane, in mod regulat, inclusiv transport public local. 

Citeste care sunt conditiile pentru firme si ce presupune procedura de acordare a banilor. ►

Deciziile de compensare se emit pana la 31.12.2022, iar plata efectiva a ajutorului de stat se poate face pana la 31 iulie 2023, inclusiv. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 300 de milioane de lei pentru un numar estimat de 3000 de operatori economici. 

Procedura de compensare propriu-zisa consta in depunerea de catre operatorii de transport a cererii de compensare a cresterii pretului la combustibil si solutionarea acesteia de catre Autoritatea Rutiera Romana , denumita in continuare A.R.R., in calitate de administrator al schemei de ajutor de stat. 

Cererile de compensare sunt insotite de documente care fac dovada eligibilitatii operatorilor economici si a vehiculelor pe care le detin, precum si cele necesare fundamentarii cantitatii de combustibil pentru care se solicita compensarea cresterii pretului la combustibil. Valabilitatea criteriilor de eligibilitate se verifica la data depunerii cererii de compensare a cresterii pretului la combustibil. 

HG 1334/2022 are rolul de a clarifica anumite aspecte operationale, dar si de a remedia disfunctionalitatile privind schimbul interinstitutional de informatii intre ARR si ANAF. 

Ca urmare a depunerii cererilor de compensare aferente trimestrului II au fost constatate o serie de dificultati in procesul de analiza a dosarelor, a schimbului interinstitutional de informatii, precum si de respectare a termenelor legale de solutionarea a acestora. 
Dificultatile au constat atat in interpretarea datelor, cat si in furnizarea propriu-zisa a acestora, motiv pentru care, pentru eliminarea eventualelor sincope in derularea cu operativitate a acestui demers, se impun anumite clarificari. 

In prezent, Schema de ajutor de stat este valabila pana la data de 31 decembrie 2022, operatorii avand posibilitatea de a depune cererile de compensare combustibil pentru trimestrul IV pana la data de 1 decembrie, pentru alimentarile efectuate pana la aceeasi data. Astfel, din practica, operatorii economici care deservesc statii de distribuire a carburantului emit facturi de doua ori pe luna, respectiv dupa data de 15 a lunii pentru alimentarile efectuate in perioada 1-15 si dupa data de 31 a lunii pentru alimentarile efectuate in perioada 15-31. De asemenea, plata se efectueaza in lei, in termen de 30 de zile lucratoare de la data inregistrarii la Registratura generala a Ministerului Finantelor a dispozitiei de plata a ajutorului de stat pentru compensarea cresterii pretului la combustibil. 

Bani de la stat pentru combustibil: schimbari in HG 667/2022

Avand in vedere faptul ca pentru alimentarile din perioada 15 - 30 noiembrie 2022 operatorii de transport nu pot depune cererile de compensare combustibil intrucat facturile de combustibil sunt emise dupa data de 1 decembrie (data ulterioara termenului de depunere a cererilor de compensare), perioada pentru care se acorda compensarea este aceeasi si nu are impact asupra sumelor solicitate de catre operatorii de transport, dar va acorda timp suplimentar administratorului schemei pentru analiza cererilor depuse. 

Emiterea dispozitiilor de plata a sumelor aprobate la compensare si transmiterea acestora catre ordonatorul principal de credite realizandu-se pana la 31 decembrie 2022. Mai mult, pentru clarificarea modalitatii de transmitere de catre ARR catre operatorii economici, a deciziei de aprobare sau de respingere a cererii de compensare a cresterii pretului la combustibil, se propune modificarea Hotararea Guvernului nr. 667/2022 in sensul indicarii sistemului informatizat de administrare a schemei. Stabilirea obligatiei in sarcina administratorului schemei de ajutor de stat de transmitere a deciziilor de aprobare/ respingere a cererilor de compensare si prin sistemul informatizat de administrare a schemei de ajutor de stat va conduce la comunicarea in timp real a modului de solutionare a cererii de compensare si va da posibilitatea operatorului de transport de a depune in cel mai scurt timp posibil o eventuala cerere rectificativa. 

Clarificarea aspectelor operationale legate de schimbul propriu-zis de dat dintre ARR si ANAFe, va fluidiza procesul de activitate legat de compensarea propriu-zisa, simplificand atat activitatea administratorului schemei, cat mai ales sprijinirea cu operativitate a operatorilor de transport. 

Pentru remedierea disfunctionalitatilor privind schimbul interinstitutional de informatii intre ARR si ANAF, referitor la verificarea informatiilor privind eligibilitatea operatorilor economici, se propune modificarea Hotararii Guvernului nr. 667/2022 in sensul eliminarii literei d) de la art. 12 alin (5) lit a), intrucat astfel de informatii nu se regasesc in sistemele informatice utilizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. De asemenea, valabilitatea criteriilor de eligibilitate se verifica la data depunerii cererii de compensare a cresterii pretului la combustibil. 

Modificarile art. 3 alin. (2), art. 14 alin. (9) si art. 20 alin. (7) au fost realizate in vederea corelarii denumirii dispozitiei de plata a ajutorului de stat pentru compensarea cresterii pretului la combustibil cu cea din Anexa nr. 6 la Hotararea Guvernului nr. 667/2022. Intrucat, la momentul promovarii prezentei hotarari, la Ministerul Finantelor se afla in lucru o aplicatie electronica prin care se va permite transmiterea dispozitiei de plata a ajutorului de stat pentru compensarea cresterii pretului la combustibil de la ARR catre Ministerul Finantelor, se propune modificarea partii introductive a alineantului (9) al art. 14 din Hotararea Guvernului nr. 667/2022, in sensul ca plata se efectueaza in lei, in termen de 30 de zile lucratoare de la data inregistrarii la Registratura generala a Ministerului Finantelor si in aplicatia dedicata, in momentul in care aceasta aplicatie va fi functionala. In acest context se propune modificarea art. 14 alin. (9) din Hotararea Guvernului nr. 667/2022, astfel plata se efectueaza in lei, in termen de 30 de zile lucratoare de la data inregistrarii de catre ARR in aceeasi zi a dispozitiei de plata a ajutorului de stat pentru compensarea cresterii pretului la combustibil, atat la Registratura generala a Ministerului Finantelor cat in aplicatia dedicata administrata de Ministerul Finantelor, in momentul in care aceasta aplicatie va fi functionala. 

Ministerul Finantelor va informa ARR cu privire la data cand aplicatia prevazuta la art. 14 alin. (9) din Hotararea Guvernului nr. 667/2022 devine functionala. In perioada in care aplicatia este nefunctionala ARR va transmite dispozitia de plata a ajutorului de stat pentru compensarea cresterii pretului la combustibil, la Registratura generala a Ministerului Finantelor. 

HG 1334/2022 modifica HG 667/2022: textul actului normativ

Denumire completa: HG 1334/2022 pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 667/2022 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea cresterii pretului la combustibil pentru alimentarea motoarelor, ca urmare a conflictului armat din Ucraina, precum si modificarea anexei nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea si functionarea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

ARTICOL UNIC

Hotararea Guvernului nr. 667/2022 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea cresterii pretului la combustibil pentru alimentarea motoarelor, ca urmare a conflictului armat din Ucraina, precum si modificarea anexei nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea si functionarea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 503 din 23 mai 2022, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 3 alineatul (2), literele a) si b) vor avea urmatorul cuprins:

a) credite de angajament in vederea emiterii angajamentelor legale aferente dispozitiilor de plata a ajutorului de stat pentru compensarea cresterii pretului la combustibil, pentru perioada 2022-31 iulie 2023;
b) credite bugetare in vederea platii ajutorului de stat acordat in baza dispozitiilor de plata a ajutorului de stat pentru compensarea cresterii pretului la combustibil, pentru perioada 2022-31 iulie 2023.

2. La articolul 5 alineatul (1), litera d) va avea urmatorul cuprins:

d) nu beneficiaza de alte compensatii pentru activitatea de transport desfasurata cu vehiculele eligibile, conform declaratiei pe propria raspundere, cu exceptia celor care efectueaza transport public local de persoane in cazul operatorilor economici stabiliti in Romania;

3. La articolul 7, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru alimentarile efectuate in trimestrul IV, respectiv in perioada 1 octombrie-15 noiembrie 2022, cererea de compensare a cresterii pretului la combustibil se depune in intervalul 15-30 noiembrie 2022.

4. La articolul 12 alineatul (1), litera f) va avea urmatorul cuprins:

f) daca in perioada pentru care operatorul economic solicita compensarea cresterii pretului la combustibil, fiecare vehicul pentru care se solicita compensarea cresterii pretului pentru combustibil este eligibil, prin confruntarea cu datele si informatiile pe care le detine in baza sa de date;

5. La articolul 12 alineatul (5), litera a) va avea urmatorul cuprins:

a) informatiilor referitoare la operatorii economici din Romania care nu mai indeplinesc conditiile prevazute la art. 5 alin. (1) lit. c), e) si g), care se transmit de catre Ministerul Finantelor, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, catre A.R.R. Protocolul va contine prevederi privind frecventa cu care se comunica informatiile catre A.R.R. pentru operatorii economici care solicita compensarea cresterii pretului pentru combustibil;

6. La articolul 14, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:

(2) In cazul aprobarii cererii se emite o decizie, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 3, care se intocmeste in doua exemplare, dintre care un exemplar ramane la administratorul schemei si un exemplar se comunica solicitantului. Comunicarea deciziei se face pe suport hartie si in sistemul informatizat de administrare a schemei, pentru diminuarea perioadei in care operatorul poate depune o cerere rectificativa.

7. La articolul 14, partea introductiva a alineatului (9) va avea urmatorul cuprins:

(9) Plata se efectueaza in lei, in termen de 30 de zile lucratoare de la data inregistrarii de catre A.R.R. in aceeasi zi a dispozitiei de plata a ajutorului de stat pentru compensarea cresterii pretului la combustibil, la Registratura generala a Ministerului Finantelor si in aplicatia dedicata administrata de Ministerul Finantelor.

8. Articolul 15 va avea urmatorul cuprins:

Articolul 15
(1) In cazul in care operatorul economic a primit o decizie de aprobare partiala sau de respingere, acesta poate depune la A.R.R., in sistemul informatizat de administrare a schemei, o cerere rectificativa, al carei model este prezentat in anexa nr. 5, insotita de documentele justificative aferente.

(2) Termenul de depunere a cererii rectificative prevazute la alin. (1) este de 10 zile de la data comunicarii in sistemul informatizat de administrare a schemei a deciziei emise cu respectarea prevederilor art. 14 alin. (5), cu exceptia trimestrului IV, pentru care cererile rectificative se pot depune pana cel tarziu la data de 30 noiembrie 2022.

9. La articolul 20, alineatul (7) va avea urmatorul cuprins:

(7) Situatia platilor efectuate potrivit dispozitiilor de plata a ajutorului de stat pentru compensarea cresterii pretului la combustibil va fi transmisa de catre Ministerul Finantelor in termen de 5 zile lucratoare de la data comunicarii extraselor de cont de catre directia de specialitate, fara a depasi termenul prevazut la alin. (6).
 

Sursa foto: Pixabay.com


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
transportatoricombustibilschema de ajutor


Data aparitiei: 17 Octombrie 2022
Ultima actualizare: 15 Noiembrie 2022

Votati articolul "NOU Cererea de compensare a cresterii pretului la combustibil se depune intre 15-30 noiembrie 2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X