email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depunerea bilantului anual NU va putea fi facuta fara obtinerea unui certificat de competenta

Depunerea bilantului anual NU va putea fi facuta fara obtinerea unui certificat de competenta
catalogul firmelorbilant anualsanctiune

Firmele ar putea fi conditionate la depunerea bilantului anual de obtinerea unui certificat de competenta de catre un reprezentant legal al firmei, conform unui proiect de lege inregistrat la Senat in 20 aprilie 2022. 

Reprezentantul legal al firmei trebuie sa indeplineasca, in mod cumulativ, si anumite conditii pentru a putea solicita acest certificat, 

Initiatorii considera ca "certificarea de catre camerele de comert a competentelor administratorilor va consolida circuitul unor afaceri oneste si predictibile si va aduce valoare adaugata atat pentru Stat cat si pentru antreprenori, in relatiile de afaceri pe care acestia le dezvolta. Concret, emiterea unui certificat de competenta va echivala cu detinerea unui pasaport de incredere, cu valabilitate pe plan global, in mediul fizic si in cel online."

"Scopul introducerii certificatului de competenta, ca act obligatoriu necesar pentru desfasurarea activitatii urmare infiintarii unui nou profesionist, este acela de a creste calitatea actului comercial, de a responsabiliza agentii economici si de a contribui la imbunatatirea si dinamizarea activitatii economice", se mai precizeaza in expunerea de motive.

Potrivit aceleiasi initiative legislative, firmele, PFA-urile, II-urile si IF-urile vor fi OBLIGATE sa plateasca anual o taxa pentru inscrierea in Catalogul firmelor

Certificatul de competenta pentru firme: care sunt conditiile?

1. In primul an de la infiintare si pana la depunerea primelor situatii financiare prevazute de lege, profesionistul are obligatia de certificare a administrarii propriei activitati prin obtinerea unui certificat de competenta acordat reprezentantului legal al acestuia, ca persoana fizica imputernicita sa il reprezinte in raporturile cu tertii si in justitie. 

2. Certificatul de competenta se elibereaza de catre camera judeteana din judetul in care isi are sediul profesionistul, ca urmare a indeplinirii conditiilor prevazute la alin. (3) si a dovedirii absolvirii unui curs de instruire in domenii specifice administrarii si managementului afacerilor de catre reprezentantul legal al profesionistului.

3. In vederea obtinerii certificatului de competenta, reprezentantul legal al profesionistului trebuie sa indeplineasca, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:

a) sa fie apt din punct de vedere psihologic, atestat prin certificat medical de specialitate; 

b) sa fie absolvent al invatamantului obligatoriu; 

c) sa nu fi fost condamnat pentru infractiunile de gestiune frauduloasa, abuz de incredere, abuz de incredere prin fraudarea creditorilor, bancruta simpla, bancruta frauduloasa, deturnarea licitatiilor publice, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, pentru infractiunile prevazute de Titlul VIII - Contraventii si infractiuni din Legea nr. 31/1990 a societatilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru alte infractiuni de natura comerciala sau fiscala, conditie atestata prin certificate de cazier judiciar, respectiv, fiscal;

d) sa nu se fi pronuntat impotriva sa o hotarare definitiva de atragere a raspunderii conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, cu cel putin cinci ani inainte de data solicitarii. 

4. In cazul reprezentantului legal care are o vechime atestata de cel putin trei ani in functia de administrator societate, precum si in cazul profesionistului nou infiintat al carui reprezentant legal atesta, potrivit studiilor absolvite, cunostinte corespunzatoare domeniilor specifice administrarii si managementului afacerilor, certificatul de competenta va fi eliberat ca urmare a indeplinirii conditiilor prevazute la alin. (3) si fara absolvirea cursului de instruire prevazut la alin. (2).

5. Camerele judetene coreleaza informatiile specifice profesionistilor inscrisi in Catalogul firmelor cu cele corespunzatoare certificatelor de competenta eliberate prin evidentierea acestora in registrul administratorilor.

6. Pentru eliberarea si evidenta certificatelor de competenta, camerele judetene percep tarife diferentiate in functie de forma de organizare a profesionistului, corespunzatoare incadrarii in categoria intreprinderilor mici si mijlocii, potrivit Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, tarife care sunt aprobate de guvern, putand fi actualizate anual, la propunerea Camerei Nationale.

Cine este SCUTIT de certificatul de competenta? 

Obligatia obtinerii certificatului NU se aplica profesionistilor organizati potrivit O.U.G. nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, celor incadrati in categoria de “intreprinderi publice”, precum si celor a caror activitate si administrare este reglementata de legi speciale. Prin intreprinderi publice se inteleg cele la care statul este actionar majoritar sau unic. 

IMPORTANT 

Lista cursurilor de instruire necesare a fi absolvite pentru eliberarea certificatului de competenta, continutul si tarifele corespunzatoare acestuia sunt stabilite prin hotarare a guvernului, la propunerea ministerului reprezentativ pentru mediul de afaceri, in termen de 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a prezentei legi. 

In termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, depunerea situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, prevazute de lege in sarcina profesionistilor inregistrati in registrul comertului, este conditionata de obtinerea certificatului de competenta de catre reprezentantul legal al profesionistului. 

In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, camerele bilaterale si orice alte organizatii constituite anterior, astfel cum sunt definite la art. I, art. 46, alin. (l)-(3), au obligatia sa se inscrie in Registrul camerelor bilaterale, sub sanctiunea dizolvarii.  


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Contabilitatea in partida simpla in 2023. Sfaturi si recomandari:


 Esti contabil aflat la inceput de drum, dornic sa:

-> gaseasca metode sigure, rapide si eficiente de tinere a contabilitatii in partida simpla?
-> isi eficientizeze eforturile de pastrare a evidentelor de contabilitate simpla?
-> isi rotunjeasca veniturile personale?
-> se achite corect si in timp util de cerintele forurilor legislative privind fiscalitatea si contabilitatea in partida simpla?
-> evite repercusiunile legii la incalcarea regulilor scrise privind contabilizarea in partida simpla?

Daca cel putin un raspuns a fost afirmativ, ai nevoie urgenta de Contabilitatea in partida simpla, lucrarea digitala pe stick!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
catalogul firmelorbilant anualsanctiune


Data aparitiei: 27 Aprilie 2022

Votati articolul "Depunerea bilantului anual NU va putea fi facuta fara obtinerea unui certificat de competenta":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Calculul si analiza principalilor indicatori economico-financiari

    • In vederea cresterii operativitatii acordarii creditelor, experienta bancara a condus la dezvoltarea unor metode de incadrare a firmelor solicitante in clase de risc, cu ajutorul unei note medii sau punctaj. In functie de clasa de risc in care este pozitionata, firma solicitanta va primi sau nu creditul cerut. Credit-scoringul poate fi exprimat ca o notatie prin care banca evalueaza performantele economice ale firmei solicitante in vederea acor...» citeste mai departe aici

  • Controale fiscale: problemele identificate de ANAF in semestrul I din 2023

    • Intr-un raport recent, ANAF prezinta principalele probleme pe care le-au constatat inspectorii in urma controalelor efectuate in semestrul I din 2023. Documentul este format din doua parti: "Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control" si "Principalele problematici fiscale adresate de contribuabili". Asadar, in urma controalelor facute in primele 6 luni ale anului 2023, iata, in randurile de mai jos, care sunt princi...» citeste mai departe aici

  • Sistemul fiscal sub semnul intrebarii: Guvernul pregateste terenul pentru schimbari rapide

    • Dupa ce a facut publice masurile fiscale si bugetare pentru asigurarea stabilitatii financiare pe termen lung a Romaniei, Ministerul Finantelor a adus la cunostinta tot in acea zi un alt proiect de Ordonanta de Urgenta ce vizeaza modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal​.  As...» citeste mai departe aici

  • Arhivare documente justificative: 5 conditii care trebuie respectate

    • In lumea moderna, in care tehnologia a devenit o parte esentiala a vietii noastre personale si profesionale, pastrarea documentelor justificative in format electronic a devenit o practica tot mai raspandita si importanta. Aceasta transformare in modul in care gestionam si pastram documentele are un impact semnificativ asupra eficientei, accesibilitatii si sigurantei informatiilor financiare.  Vom afla in cele ce urmeaza daca documentele justificative (regi...» citeste mai departe aici

  • Transporturi rutiere de bunuri: se instituie Sistemul national RO e-Sigiliu. Care sunt sanctiunile?

    • Conform proiectului pentru care Guvernul urmeaza sa isi asume raspunderea in Parlament, in vederea asigurarii respectarii trasabilitatii transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul Romaniei se instituie Sistemul national RO e-Sigiliu.  e-Sigiliu, un nou sistem ce vizeaza transporturile rutiere de marfuri Acesta este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice si a unei aplicatii informatice care permite autoritatilor competente de...» citeste mai departe aici

  • De ce sa alegi cutii de arhivare din carton in locul celor din plastic?

    • In lumea moderna, organizarea si stocarea eficienta a documentelor si obiectelor sunt esentiale atat in mediul de afaceri, cat si in viata de zi cu zi. Una dintre cele mai bune solutii pentru a gestiona cu succes aceasta sarcina este utilizarea cutiilor de arhivare. Acestea sunt disponibile intr-o varietate diversa de materiale, dar in ultimii ani, cutiile de arhivare din carton au castigat popularitate in fata celor din plastic. De ce ar trebui sa alegi variantele din carton in locul...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X