email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Majorarea salariului de baza lunar brut cu 200 lei. Ce prevede OUG 67/2022

Majorarea salariului de baza lunar brut cu 200 lei. Ce prevede OUG 67/2022
cod fiscalrevisalOUG 67/2022

Angajatorii care doresc pot majora salariul minim brut de baza cu 200 de lei incepand cu 1 iunie 2022, dupa cum prevede OUG 67/2022. 

Aceasta modificare a starnit controverse in randul firmelor in ceea ce priveste aplicarea prevederii. Iata mai jos cateva intrebari frecvente, dar si raspunsurile oferite de specialistul nostru. 

Poate fi aplicata OUG 67/2022 in urmatoarele conditii? 

1. Daca avem salariati care au salariul pe cartea de munca 2.750 lei, putem de la 1.06.2022 sa consideram cei 200 lei neimpozabili sau ar trebui sa ii micsoram salariul acum (in mai) cu valoarea de 200 lei, iar de la 01.06.2022 sa il crestem iar la valoarea de 2.750 lei?

2. Daca avem salariati care au salariul in valoare de 2.550 lei pot sa beneficieze de aceasta facilitate chiar daca au ore suplimentare sau diferite premieri (premierile sunt ocazionale si nu sunt trecute in contractul de munca). Daca da, valoarea orei suplimentare se calculeaza la salariul de 2.750 lei sau 2.550 lei?

3. Aceasta majorare de 200 lei se raporteaza in Revisal?

Majorarea salariului de baza lunar brut cu 200 lei: raspunsul specialistului 

1. Potrivit art. 1 lit. a) din OUG nr. 67/2022 privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea art. 59 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, (1) Incepand cu data de 1 iunie 2022, prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) si ale art. 220 4 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, nu se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii pentru o suma de 200 de lei reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor in urmatoarele situatii:

a) angajatorii majoreaza voluntar, oricand in perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022 inclusiv, nivelul salariului de baza lunar brut cu suma de 200 de lei, respectiv de la 2.550 de lei la 2.750 de lei, pentru salariatii care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, in executare la data de 1 iunie 2022, ce prevad un nivel al salariului de baza lunar brut la aceeasi data, fara a include sporuri si alte adaosuri, egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1.071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata;(...).

Opinia mea este aceea ca, pentru a beneficia de cei 200 lei netaxabili trebuie micsorat salariul la 2.550 lei, intrucat angajatorii majoreaza voluntar, (...), nivelul salariului de baza lunar brut cu suma de 200 de lei, respectiv de la 2.550 de lei la 2.750 de lei, pentru salariatii care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, (...), ce prevad un nivel al salariului de baza lunar brut la aceeasi data, (...), egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata (...).

2. Singura categorie de salariati care poate beneficia de cei 200 de lei netaxabili din punct de vedere al impozitului pe venituri si contributiilor sociale obligatorii, sunt angajatii care au salariul minim pe economie mentionat in CIM, adica fix 2.550 lei, fara a include si sporuri si alte adaosuri. In cazul mentionat pot sa beneficieze de aceasta facilitate chiar daca au ore suplimentare sau diferite premieri. Valoarea orei suplimentare se calculeaza la salariul de 2.750 lei, deoarece potrivit art. 123 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza, iar salariul de baza devine 2.750 lei.

3. Din prevederile ordonantei se intelege faptul ca este vorba de majorarea salariului de baza lunar brut, iar potrivit art. 4 alin. (3) din HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, orice modificare a elementelor privind salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca se transmite in registru in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii.

In ceea ce priveste documentul prin care se poate face aceasta majorare, avand in vedere ca se majoreaza salariul de baza, consider ca majorarea se va face prin act aditional. Codul muncii prevede la art. 17 alin. (5) ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

La art. 41 la alin. (1) si (2) se prevede faptul ca, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

Prin sintagma angajatorii majoreaza voluntar se intelege posibilitatea angajatorilor de a lua sau nu aceasta decizie de majoarare a salariului de baza cu 200 lei, nu posibilitatea de a majora salariul prin decizie unilaterala.

Prevederile OUG nr. 67/2022 se refera la o derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) si ale art. 220 4 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, nu la o derogare de la prevederile Codului muncii sau HG nr. 905/2017.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscalrevisalOUG 67/2022


Data aparitiei: 30 Mai 2022

Votati articolul "Majorarea salariului de baza lunar brut cu 200 lei. Ce prevede OUG 67/2022":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X