Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Acordarea diurnei externe depinde de durata si locul deplasarii. Valorile specifice pentru diferite tari sau regiuni sunt reglementate prin H.G. nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Intrebare: "Avem un angajat care pleaca in delegatie din localitatea X Romania la ora 09:04, ajunge in localitatea Y Romania (la aeroport), de unde pleaca cu avionul in UE, ora decolarii 17:40, la intoarcere aterizeaza in localitatea Y Romania la ora 13:55 si ajunge in localitatea X Romania la ora 22:38. Cum se calculeaza corect diurna? Va multumesc."
Raspuns:
Pentru a calcula corect diurna externa pentru angajatul dumneavoastra care pleaca in delegatie, trebuie sa aveti in vedere, in primul rand, intervalul orar de deplasare, conform art. 7 indice 1) alin. 2 din HG 518/1995.
Deci, perioada de calcul a diurnei externe, va fi de la ora 17:40 (sa presupunem pe 16.09.2024) pana la ora 13:55 (sa presupunem a doua zi, pe 17.09.2024).
Conform HG 518/1995, perioada de diurna in valuta pentru calatoria internationala este determinata de momentul decolarii si momentul aterizarii. Pentru fractiunile de timp sub 24 de ore, se acorda:
- 50% pentru sub 12 ore.
- 100% pentru peste 12 ore.
Calcularea duratei deplasarii (spre exemplu, in Italia)
- Plecare din Romania (Localitatea Y): 16.09.2024 la ora 17:40
- Intoarcere in Romania (Localitatea Y): 17.09.2024 la ora 13:55
Acest interval include perioada petrecuta in zbor si orice timp petrecut in aeroporturile din Italia, care conform regulamentului pentru diurna in valuta trebuie considerata de la momentul decolarii din Romania si pana la momentul aterizarii inapoi in Romania. Prin urmare, diurna pentru strainatate ar trebui calculata pentru intreaga perioada de la 17:40 pe 16.09.2024 pana la 13:55 pe 17.09.2024, ceea ce inseamna ca angajatul dumneavoastra este in delegatie in strainatate pentru mai putin de 24 de ore, dar peste 12 ore, deci este eligibil pentru 100% din diurna zilnica pentru intreaga perioada.
Lucrarea Diurna legala in Romania si in strainatate prezinta 37 de situatii controversate privind stabilirea diurnei in diverse cazuri de detasare sau delegare. Va oferim acum solutiile propuse de specialistii in domeniu pentru cele mai frecvent intalnite situatii. Click aici >>
Plafonul neimpozabil pentru diurna in strainatate este 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna pentru personalul roman trimis in strainatate, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza, se calculeaza distinct pentru fiecare luna in parte, prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile corespunzator fiecarei luni din perioada de delegare.
Exemplu de calcul:
- Diurna zilnica legala pentru Italia: 35 Euro.
- Plafon neimpozabil: 35 Euro 2,5 = 87,5 Euro
- Rata de schimb: 5 lei/Euro (aproximativ).
- Diurna zilnica in lei: 87,5 Euro 5 = 437,5 lei
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Examen Consultant Fiscal 2025
Comparand cele doua rezultate, rezulta ca suma de 437,50 lei mai mica decat suma de 714,29 lei, deci suma de 437,5 lei pe zi este diurna maxima neimpozabila.
Documentele justificative pentru acordarea diurnei sunt Ordinul de deplasare (delegatie) si Decontul de cheltuieli care arata efectuarea deplasarii in interes de serviciu si durata acesteia, atat pentru deplasarile interne cat si pentru deplasarile externe.
Ordinul de deplasare si decontul de cheltuieli sunt reglementate prin OMFP nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile.
Astfel ordinul de deplasare se intocmeste de catre persoana care care a mers in deplasare, iar termenul de intocmire se stabileste prin procedurile interne atat timp cat nu este unul reglementat de lege. Se semneaza de catre persoane indreptatite: titular, departament financiar contabil pentru verificare si corectitudine si de persoana care aproba decontul.
Pentru acordarea diurnei nu trebuie intocmite alte documente justificative. Valoarea acesteia se mentioneaza doar pe decontul de deplasare.
Legea 227/2015 privind Codul fiscal
Art. 76. - Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
k) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza distinct pentru fiecare luna in parte, prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile corespunzator fiecarei luni din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate.
Art. 139. - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor
(1) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include:
j) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza distinct pentru fiecare luna in parte, prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile corespunzator fiecarei luni din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate.
Hotararea nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar
Art. 7 indice 1
(1) Perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere:
a) momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
(2) Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.
Foto: pexels.com
Manualul de Politici Contabile a fost actualizat!
Manual de Politici Contabile va ofera acum urmatoarele avantaje:
• 42 de modele de politici contabile
- 100% editabile, usor de personalizat si printat rapid
- respecta fidel cerintele legislative
- elimina riscul erorilor si al omisiunilor in inregistrarile dvs. fiscal-contabile
• accesul imediat cu doar 1 simplu click, oricand si de oriunde
Articole similare
Cum sa calculezi corect diurna externa: exemplu de calcul si temei legalSfatul expertului Robert Gearba: Decontarea cheltuielilor cu deplasarile in interesul firmeiHG 582/2015 pentru modificarea HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporarTratamentul cheltuielilor cu diurna acordata incepand cu 1 februarie 2013Acordarea diurnei dupa durata delegariiUltimele articole
Modificari decontare delegatie. DiurnaCheltuielile de transport si indemnizatia de deplasare in strainatateDin secretele delegarii si detasarii...VENITURI NEINCLUSE IN SFERA DE IMPOZITAREDecontarea cheltuielilor cu diurnele si cazareaArticole similare
Cum se calculeaza diurna externa - Exemplu practicTot ce trebuie sa stiti despre INDEMNIZATIA DE DELEGARe: studiu de caz pentru contabiliCum sa calculezi corect diurna externa: exemplu de calcul si temei legalDiurna: cadrul legal, exemple de calcul si un studiu de cazPropunere Senat pentru sectorul transporturilor: instituirea unei indemnizatii de hrana cu o valoare maxima de 40 euro/ziUltimele articole
Ce cheltuieli se pot deconta pe firma pentru administratorReincadrarea fiscala a diurnelor: doua situatii pe care trebuie sa le cunoastetiDiurna externa: documente justificative si modalitate de calculTipuri de indemnizatii care se declara in D112 incepand cu 1 ianuarie 2023ANAF: Noi reguli de impozitare partiala a unor venituri salariale incepand cu 1 ianuarie 2023Articole similare
Cum se calculeaza diurna externa - Exemplu practicTot ce trebuie sa stiti despre indemnizatia de delegare: studiu de caz pentru contabiliCum sa calculezi corect diurna externa: exemplu de calcul si temei legalDetasarea salariatilor in Romania si in alte state membre ale UE: impozitul pe venit, contributiile sociale si INDEMNIZATIA DE DETASAREDiurna: cadrul legal, exemple de calcul si un studiu de cazUltimele articole
Propunere Senat pentru sectorul transporturilor: instituirea unei indemnizatii de hrana cu o valoare maxima de 40 euro/ziReincadrarea fiscala a diurnelor: doua situatii pe care trebuie sa le cunoastetiDiurna externa: documente justificative si modalitate de calculTipuri de indemnizatii care se declara in D112 incepand cu 1 ianuarie 2023Cum a modificat OG 16/2022 Codul fiscal: Titlul IV - Impozitul pe venit