email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Compensarea sumelor solicitate din FNUASS. Din 2023 se va aplica un nou mecanism

Compensarea sumelor solicitate din FNUASS. Din 2023 se va aplica un nou mecanism
fnuassconcediu medicalangajatori

Incepand cu anul 2023 s-ar putea aplica un nou mecanism fiscal al compensarii sumelor aferente concediilor medicale din FNUASS pe care statul trebuie sa le restituie angajatorilor, conform unui proiect de lege considerat adoptat tacit la Senat. 

Avantajul principal al acestui mecanism consta in reducerea timpului de asteptare pentru recuperarea sumelor aferente concediilor medicale, angajatorii avand posibilitatea din 2023 sa compenseze, prin intermediul declaratiei 112, taxele salariale datorate. 

In prezent, in conformitate cu O.U.G. nr. 158/2005, dosarele de recuperare aferente concediilor medicale din FNUASS, se depun prin intermediul platformei online pentru transmiterea cererilor de recuperare concedii medicale din FNUASS pentru persoane juridice/angajatori. Timpii de asteptare pentru recuperarea sumelor sunt insa foarte mari, angajatorii asteapta chiar si un an, in conditiile in care este prevazut un termen de 60 de zile. 

Compensarea sumelor solicitate din FNUASS: ce trebuie sa faca angajatorii din 2023

– angajatorii isi pot exercita optiunea compensarii prin inscrierea indemnizatiilor de concediu medical ca debite in declaratia 112 (sub rezerva verificarii ulterioare);

– atuncicand opteaza pentru compensare, angajatorul va depune la casa de asigurari de sanatate anexa 1.1 a declaratiei 112, impreuna cu documentele justificative ale concediilor medicale acordate, pana la termenul formularului fiscal (data de 25 a lunii urmatoare);

– compensarea indemnizatiilor de concediu medical se va putea face cu taxele salariale (impozit, CAS, CASS,contributie asiguratorie).

In expunerea de motive realizata de initiatorii proiectului se arata ca: 

Pentru a raspunde problemei intarzierilor majore in decontul sumelor solicitate din Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si pentru a evita blocajele in activitatea economica a angajatorilor, propunem un mecanism de compensare intre sumele datorate de catre angajator statului (contributia pentru munca, impozitul pe salarii, contributia de asigurari sociale de sanatate, contributia de asigurari sociale) si sumele aferente concediilor medicale, conform O.U.G. nr. 158/2005. 
 

Raspuns oferit de Vera Constantin, expert contabil, pentru prima editie a lunii noiembrie a Revistei Taxe si Impozite Actual


 

De ce sa deveniti chiar astazi abonat al publicatiei de specialitate "Taxe si Impozite Actual"?

Simplu, deoarece in calitate de abonat:

    • va veti recastiga linistea si siguranta in munca. Veti scapa de stresul generat de numeroasele modificari si neclaritati legislative. Veti sti din start cum sa abordati o anumita situatie sensibila;
    • veti avea acces la informatii rezervate de obicei specialistilor de top, referitoare la probleme controversate, informatii extrem de greu de obtinut din alte surse. 
    • ve veti bucura de prestigiul cuvenit omului-cheie in firma, al omului care tine banii firmei sub control si ii gestioneaza miraculos de eficient.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fnuassconcediu medicalangajatori


Data aparitiei: 07 Noiembrie 2022

Votati articolul "Compensarea sumelor solicitate din FNUASS. Din 2023 se va aplica un nou mecanism":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X