Persoanele fizice independente (PFI), precum contabilii, asistentii medicali, traducatorii autorizati, fizioterapeutii si altii, pot beneficia de vechime in munca, potrivit unui proiect legislativ initiat de USR, care urmeaza sa primeasca votul senatorilor.
Initiatorii doresc sa repare astfel o serie din problemele identificate in legislatia care vizeaza activitatile economice independente. Conditia este ca veniturile sa atinga, in medie lunara, nivelul salariului minim brut timp de un an.
"Este o anormalitate sa-ti exerciti profesia, sa platesti taxe la stat pentru veniturile incasate, dar perioada in care ai muncit sa nu fie considerata vechime in munca”, declara deputata USR Denisa Neagu.
In Romania sunt in jur de 40 de profesii liberale, printre care si cele de asistent medical, moasa, asistent social, evaluatori, logoped, fizioterapeut/kinoterapeut, traducator autorizat si contabil. Peste 52.000 de persoane s-au inregistrat in ultimii cinci ani la Administratia Financiara ca practicand aceste tipuri de profesii liberale. Toate aceste PFI-uri contribuie la sistemul de asigurari de sanatate si la sistemul de pensii la fel ca persoanele fizice autorizate si ca orice alta persoana angajata, dar fara sa beneficieze de vechimea in munca si in specialitate.
Profesiile liberale sunt reglementate prin OUG. nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii si libertatea de a furniza servicii in Romania, coroborata cu Legea nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania si cu legislatia fiscala.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Legea nr. 125/2022 a corectat problema persoanelor fizice autorizate, carora le-a fost recunoscuta vechimea in munca si, dupa caz, in specialitate.