email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Creante neincasate si datorii neachitate. Tratamentul contabil si fiscal

Creante neincasate si datorii neachitate. Tratamentul contabil si fiscal
Creante neincasateclienti in insolventafalimentdatorii neachitate

Intr-un context economic cu multiple incertitudini, persoanele juridice trebuie sa stie ce optiuni au la dispozitie pentru a depasi cu brio problemele fiscal-contabile. Studiul de fata aduce in discutie tratamentul contabil si fiscal aferent creantelor neincasate si a datoriilor neachitate, in conformitate cu legislatia in vigoare. 

In cele ce urmeaza analizam cazul unei SRL platitoare de impozit pe profit care are mai multe creante si datorii vechi de peste 3 ani (pentru creante nu au fost constituite ajustari). Vom afla, in randurile de mai jos, raspunsurile la urmatoarele intrebari:

1. Pentru creantele neincasate de la societati radiate se va inregistra: 654 = 4111. 654 va fi cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit? Cum poate fi ajustata TVA in acest sens?

2. Pentru creante neincasate de la parteneri care sunt in insolventa si la care este inscrisa la masa credala cu suma X, care sunt notele contabile? 

3. Pentru creante neincasate de la parteneri care au deschisa procedura de faliment, care sunt notele contabile? 

4. Datoriile neachitate, pentru care nu mai sunt confirmari de solduri de mai bine de 3 ani, furnizori de negasit, este corecta nota contabila 401 = 7588? 7588 va fi venit impozabil la calculul impozitului pe profit?

5. Unii parteneri cu solduri mici (pana intr-o mie lei) sunt si clienti si furnizori. Se poate realiza o compensare pe baza deciziei administratorului?

Raspunsul specialistului:

1. Clienti radiati:

In aceasta situatie creanta este scoasa din evidenta pe seama documentului care atesta radierea clientului (certificate Constatator eliberat de ONRC)

Monografie contabila:
654 = 4111

Conform art. 25 alin. 4 lit. h) din Codul fiscal, pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26, precum si cele inregistrate in alte cazuri decat urmatoarele:

1. punerea in aplicare a unui plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014;
2. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
3. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
4. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesori
5. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul;
6. au fost incheiate contracte de asigurare;

In concluzie daca radierea s-a facut datorita altor motive decat falimentul, atunci cheltuiala cu scoaterea din evidenta a creantei nu este deductibila la calculul impozitului pe profit daca nu s-a constituit provizion.

Daca radierea nu s-a facut pe baza intrarii in faliment, nu este posibila ajustarii bazei de impozitare pentru TVA.

2. Clienti in insolventa:

Din punct de vedere al impozitului pe profit

Potrivit art 25 alin 4 lit h din Codul fiscal, nu sunt deductibile la calculul rezultatului fiscal: ierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26, precum si cele inregistrate in alte cazuri decat urmatoarele:

1. punerea in aplicare a unui plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014;
2. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;

Daca inca nu a fost confirmat printr-o sentinta judecatoreasca planul de reorganizare pentru respectivul debitor, cheltuielile ocazionate de scoaterea din evidenta a creantei sunt nedeductibile fiscal.

Daca clientul aplica procedura simplificata de insolventa, cheltuiala cu scoaterea din evidenta a creantei este deductibila fiscala atunci cand, printr-o hotarare judecatoreasca, se inchide procedura de faliment.

Din punct de vedere TVA:
De la data pronuntarii sentintei de confirmare a planului de reorganizare sau de la data intrarii in faliment pe baza de hotarare judecatoreasca prin care sa se pronunte intrarea in faliment, este permisa ajustarea TVA din factura emisa clientului.

3. Clienti in faliment:

Din punctul de vedere al TVA

Conform art. 287 lit. d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata.

Ajustarea este permisa in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data sentintei sau, dupa caz, a incheierii, prin care s-a decis intrarea in faliment, conform legislatiei privind insolventa.

Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a decis, prin sentinta sau, dupa caz, prin incheiere, intrarea in faliment. Ajustarea este permisa chiar daca s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare, conform Codului de procedura fiscala.

Prin efectuarea ajustarii se redeschide rezerva verificarii ulterioare pentru perioada fiscala in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunea care face obiectul ajustarii. In cazul in care, ulterior ajustarii bazei de impozitare, sunt incasate sume aferente creantelor respective, se anuleaza corespunzator ajustarea efectuata, corespunzator sumelor incasate, prin decontul perioadei fiscale in care acestea sunt incasate.

Din punct de vedere impozit pe profit

Conform art. 25 alin. 4 lit. h) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile: pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26, precum si cele inregistrate in alte cazuri decat procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;

In concluzie pentru a fi deductibila cheltuiala cu scoaterea din evidenta a creantelor este necesar ca procedura de faliment a debitorilor sa fie inchisa pe baza hotararii judecatoresti.

Ajustare TVA la deschidere procedura de faliment:
4427 = 4111

Scoaterea din evidenta a creantei la inchiderea procedurii de faliment:
654 = 4111

4. ConformOMFP 1802/2014 pct. 328, la scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.

Termenul de prescriptie este de 3 ani conform art. 2.517 din Codul civil.

Cu ocazia inventarierii se va propune pe baza de proces verbal scoaterea din evidenta a acestora.

Monografie contabila:
401 = 7588.

Din punct de vedere fiscal, venitul inregistrat in cont 7588 este impozabil la determinarea impozitului pe profit.

5. Potrivit prevederilor din titlul VII din Codul civil, obligatiile se sting prin plata, compensatie, confuziune, remitere de datorie, imposibilitate fortuita de executare, precum si prin alte moduri expres prevazute de lege.

Datoriile reciproce se sting prin compensatie pana la concurenta celei mai mici dintre ele.

Compensatia opereaza de drept de indata ce exista doua datorii certe, lichide si exigibile.

In concluzie daca datoriile sunt certe, lichide si au ajuns la scadenta, in baza unui proces verbal poate fi efectuata compensarea.
 

Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2023

Care sunt noutatile privind monografiile in 2023?


Aflati noutatile in Ghidul Practic al Monografiilor Contabile! Contine 86 monografii nou-noute, de maxima actualitate in 2023, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa, conforme cu ultimele modificarile din Codul fiscal, foarte usor de urmarit si inteles:

    • Prezentarea cadrului legal
    • Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
    • Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
    • Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Creante neincasateclienti in insolventafalimentdatorii neachitate


Data aparitiei: 10 Iulie 2023

Votati articolul "Creante neincasate si datorii neachitate. Tratamentul contabil si fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

  • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile...» citeste mai departe aici

 • Cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi in 2024

  • Anul 2024 vine cu o modificare importanta privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la final...» citeste mai departe aici

 • Amenzi de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru bunuri fara documente de provenienta

  • Documentele de provenienta, precum factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative, sunt esentiale pentru a stabili legalitatea si autenticitatea bunurilor. Acestea ofera informatii despre provenienta, proprietarul si traseul bunurilor, ceea ce este crucial pentru a asigura conformitatea cu legile vamale, fiscale si comerciale. In plus, sunt esentiale pentru a preveni evaziunea fiscala. In acest context, in c...» citeste mai departe aici

 • Ce cote de TVA se vor modifica de la 1 ianuarie 2024

  • Anul 2024 aduce noi modificari privind cotele de TVA. Iata o sinteza a celor mai importante masuri care vizeaza TVA, asa cum arata proiectul cu care Guvernul va merge in Parlament pentru asumarea raspunderii. Modificari fiscale 2024: noile cote de TVA anuntate de Guvern Astfel, va creste TVA de la 5% la 9% pentru: - livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, incl...» citeste mai departe aici

 • Cum se completeaza Ordinul de plata multiplu electronic (OPME): instructiuni pas cu pas

  • Reamintim ca Ordinul de plata multiplu electronic (Formularul F1129) poate fi utilizat pentru a efectua plati online. Acesta se foloseste de catre institutiile publice care sunt inregistrate in Registrul entitatilor publice si de catre operatorii economici si alte entitati decat institutii publice pentru efectuarea de plati din conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului prin care isi desfasoara activitatea proprie. Administratia Judeteana a Finan...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X