In cadrul raportarilor semestriale, completarea corecta a Formularului 30 este esentiala pentru a reflecta in mod adecvat situatia financiara a unei companii. Doua dintre categoriile de creante care trebuie raportate si care pot genera confuzii, sunt creantele restante (randul 34) si creantele neincasate la termen (randul 59). Desi aceste doua categorii pot parea similare la prima vedere, ele se refera la aspecte diferite legate de gestionarea creantelor. Pentru a intelege corect aceste diferente si a evita erorile, este important sa analizam specificul fiecarei categorii.
Creante restante (randul 35) vs. creante neincasate (randul 59) in Raportarile Semestriale: Explicatii pentru Formularul 30
Diferenta dintre cele doua rubrici din raportarea semestriala, conform formularului 30 din S1045, este urmatoarea, potrivit specialistilor PortalCodulFiscal.ro:
1. Cap. IV. Redevente platite in cursul perioadei de raportare, subventii incasate si creante restante
Randul 34 formularul 30
Creante restante, care nu au fost incasate la termenele prevazute in contractele comerciale si/sau in actele normative in vigoare, din care:
-creante restante de la entitati din sectorul majoritar sau integral de stat
-creante restante de la entitati din sectorul privat
Aceasta rubrica se refera la totalul creantelor restante (din categoria Redevente si subventii) care nu au fost incasate la termenele prevazute in contractele comerciale sau actele normative. Se vor prezenta separat creantele restante de la entitatile din sectorul majoritar sau integral de stat si cele de la entitatile din sectorul privat.
2. Cap. VIII. Alte informatii
Randul 59 formularul 30
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Creante neincasate la termenul stabilit (din ct. 4091 din ct. 4092 din ct. 411 din ct. 413)
Aceasta rubrica este specifica conturilor contabile 4091, 4092, 411 si 413, si se refera la creantele neincasate la termenul stabilit (altele decat redeventele si subventiile raportate la randul 34) conform soldurilor acestor conturi. Acestea includ avansuri pentru bunuri si servicii, creante comerciale si altele similare, astfel cum sunt evidentiate in conturile contabile mentionate in formular.
De retinut!
La Randul 34 se declara creantele restante, care se refera la totalul creantelor care nu au fost incasate la termenele stabilite, cu o segmentare intre cele provenite de la entitati din sectorul majoritar sau integral de stat si cele din sectorul privat, cu accent pe creantele restante legate de redevente si subventii.
La Randul 59 se declara la alte creante comerciale neincasate la termenul stabilit, regasite in soldurile conturilor 4091, 4092, 411, 413. Aici se includ creante comerciale generale si avansuri pentru bunuri si servicii care nu au fost incasate la termen.