Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Firmele private ar putea fi compensate de stat in caz de noi zile libere legale

Data aparitiei: 20 Aprilie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Firmele private ar putea fi compensate de stat in caz de noi zile libere legale
zile liberecodul munciifirme private

Angajatorii din mediul privat ar putea fi compensati de stat pentru zilele libere legale oferite salariatilor, potrivit unei initiative legislative inregistrata la Senat in aceasta luna de 56 de parlamentari din mai multe partide. 

Initiatorii atrag atentia asupra faptului ca angajatii romani beneficiaza de 15 zile de sarbatoare legala nelucratoare si ca numarul acestora a crescut, pana in prezent, de 2.5 ori. 

"Odata cu cresterea numarului de zile libere la care angajatii au dreptul, a crescut proportional si presiunea asupra cheltuielilor cu forta de munca a firmelor raportat la numarul zilelor productive. In sectoarele unde procesul de productie sau prestarea de activitati nu pot fi intrerupte, angajatorilor li se dubleaza cheltuielile salariale pentru zilele respective. Eforturile financiare ale unui astfel de operator echivaleaza pentru un singur angajat al sau cu o luna si jumatate de munca in regim normal", sunt de parere parlamentarii in expunerea de motive. 

Initiatorii subliniaza faptul ca statul trebuie sa vina cu masuri compensatorii pentru orice noua reglementare de zile libere legale. 

"Considerand ca orice prevedere suplimentara privind zile libere suportate de angajator inseamna cheltuieli pe seama rezultatelor financiare ale unei intreprinderi, si ca proliferarea lor ar putea impinge firmele cu situatie financiara fragilizata de crizele suprapuse pe care le traverseaza economia inspre pierderi si faliment, initiativa legislativa propune ca orice astfel de noua reglementare sa fie insotita de masuri compensatorii: suportarea cheltuielilor salariale respective din bugetul consolidat (de ex. Fondul de creante salariale, Fondul de asigurari sociale de somaj) sau compensarea pierderilor angajatorilor prin reducerea unor contributii obligatorii pe forta de munca (de ex. contributia asiguratorie de munca) aferente zilelor nelucrate ori alte deduceri sau facilitati".

Daca prevederile vor fi publicate in Monitorul Oficial, legea s-ar putea aplica de la 1 ianuarie 2024.



Proiectul legislativ prevede modificarea Codului muncii dupa cum urmeaza: 

Lege privind masurile compensatorii ale fondului de salarii in cazul instituirii de sarbatori legale in care nu se lucreaza

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. 1

Modificarea prevederilor art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificirile si completirile ulterioare, in sensul majorarii numarului zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza este interzisa in lipsa aplicarii de masuri compensatorii pentru angajatorii din mediu privat.

Art. 2
(1) Prin angajator din mediu privat se intelege orice operator economic cu capital integral/majoritar privat caruia nu ii sunt aplicabile prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Prin masuri compensatorii se intelege dispozitii fiscale de natura facilitatilor, deducerilor, compensarilor sau similare al caror scop este contracararea cheltuielilor suplimentare suportate din fondul de salarii de angajatorii din mediul privat ca urmare a respectarii prevederilor art. 139-142 din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii.

Art. 3 — Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2024.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X