Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Majorare capital social. Ce note contabile si documente justificative trebuie sa intocmim?

Data actualizarii: 07 Iulie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Majorare capital social. Ce note contabile si documente justificative trebuie sa intocmim?
majorare capital socialmonografie majorare capitaldocumente majorare capital social

In cazul in care doriti sa majorati capitalul social, in articolul de astazi veti afla ce documente justificative si note contabile trebuie intocmite.

Potrivit prevederilor art. 210 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura.

Marirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a actiunilor poate fi hotarata numai cu votul tuturor actionarilor.

Studiu de caz

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Studiu de caz

Intrebare: "La societatea X, in sedinta AGEA, se aproba consolidarea valorii nominale a actiunilor, respectiv cresterea valorii nominale a actiunilor de la 2,5 lei/actiune la 5000 lei/actiune, fara a se modifica valoarea capitalului social (2.000.000 lei).

Care este monografia contabila pentru actiunile vechi rascumparate de societate in cazul actionarilor care nu si-au exprimat optiunea de reintegrare a actiunilor detinute, la valoarea unei actiuni noi? Care este monografia contabila in cazul in care unii dintre actionari decid sa-si completeze un numar intreg de actiuni? Noua structura aprobata de AGEA a actionariatului implica doar actualizarea Actului Constitutiv al societatii sau exista si alte implicatii din punct de vedere fiscal?"

Potrivit prevederilor art. 103 indice 1, unei societati i se permite sa dobandeasca propriile actiuni, fie direct, fie prin intermediul unei persoane actionand in nume propriu, dar pe seama societatii in cauza, cu respectarea urmatoarelor conditii:

a) autorizarea dobandirii propriilor actiuni este acordata de catre adunarea generala extraordinara a actionarilor, care va stabili conditiile acestei dobandiri, in special numarul maxim de actiuni ce urmeaza a fi dobandite, durata pentru care este acordata autorizatia si care nu poate depasi 18 luni de la data publicarii hotararii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, si, in cazul unei dobandiri cu titlu oneros, contravaloarea lor minima si maxima;
b) valoarea nominala a actiunilor proprii dobandite de societate, inclusiv a celor aflate deja in portofoliul sau, nu poate depasi 10% din capitalul social subscris;
c) tranzactia poate avea ca obiect doar actiuni integral liberate;
d) plata actiunilor astfel dobandite se va face numai din profitul distribuibil sau din rezervele disponibile ale societatii, inscrise in ultima situatie financiara anuala aprobata, cu exceptia rezervelor legale.

La art. 104 alin (1) lit. a), se arata ca restrictiile prevazute la art. 103 indice 1 nu se aplica actiunilor dobandite in conformitate cu art. 207 alin. (1) lit. c), ca urmare a unei decizii a adunarii generale de reducere a capitalului social.

De asemenea la art. 104 indice 1 se arata ca actiunile dobandite cu incalcarea prevederilor art. 103 indice 1 si 104 trebuie instrainate in termen de un an de la dobandire.

Daca valoarea nominala a propriilor actiuni dobandite de catre societate in conformitate cu prevederile art. 104 alin. (1) lit. b)-d), fie direct, fie prin intermediul unei persoane actionand in nume propriu, dar in contul societatii, inclusiv valoarea nominala a actiunilor proprii existente deja in portofoliul societatii, depaseste 10% din capitalul social subscris, actiunile depasind acest procent vor fi instrainate in termen de 3 ani de la dobandire.

In cazul in care actiunile nu sunt instrainate in termenele respective, aceste actiuni trebuie anulate, societatea fiind obligata sa isi reduca in mod corespunzator capitalul social subscris.

Prin urmare, trebuie sa aveti in vedere si legislatia privind rascumpararea propriilor actiuni.

Din punct de vedere contabil, potrivit prevederilor pct. 413 si 414 din Reglementarile contabile, actiunile proprii rascumparate, potrivit legii, sunt prezentate in bilant ca o corectie a capitalului propriu.

Castigurile sau pierderile legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii ale entitatii (actiuni, parti sociale) nu vor fi recunoscute in contul de profit si pierdere. Contravaloarea primita sau platita in urma unor astfel de operatiuni este recunoscuta direct in capitalurile proprii si se prezinta distinct in bilant, respectiv Situatia modificarilor capitalului propriu, astfel:
- castigurile sunt reflectate in contul 141 Castiguri legate de vanzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii
- pierderile sunt reflectate in contul 149 Pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii .

Monografie contabila pentru majorare capital social

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Monografie contabila pentru majorare capital social

Ca si inregistrari contabile, in conditiile in care nu se modifica capitalul social, se vor efectua:

- inregistrarea aporturilor in numerar pentru actionari care opteaza la majorare valorii actiunilor:
456 Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul = 1012 Capital subscris varsat

- depunerea in numerar:
5121 "Conturi la banci in lei " =456 Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul

Si restituire aport celor care nu doresc sa contribuie la majorarea valorii actiunilor:
1012 Capital subscris varsat = 456 Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul

Si restituire aport:
456 Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul = 5121 "Conturi la banci in lei

Ca si inregistrari contabile in situatia rascumpararii propriilor actiuni, se efectueaza inregistrarea:
109 Actiuni proprii = 5121 Conturi la banci in lei

Anularea actiunilor rascumparate, la valoarea nominala a acestora:
1012 Capital subscris varsat = %
109 Actiuni proprii
141 Castiguri legate de vanzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii

Transferarea la rezerve a castigurilor obtinute din anularea actiunilor proprii:
141 Castiguri legate de vanzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii = 1068 Alte rezerve

O monografie contabila in legatura cu rascumpararea propriilor actiuni si diminuarea ulterioara a capitalului social, este prezenta la pag. 186-188 din Ghidul privind aplicarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, disponibil pe site-ul www.mfinante.ro, la sectiunea Domenii de activitate/Reglementari contabile/Agenti economici/Ghiduri practice economice.

Documente necesare

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Documente necesare

Documentele necesare pentru inregistrarea mentiunii privind majorarea capitalului social al societatilor, asa cum sunt publicate pe site ul ONRC sunt urmatoarele:
-Cererea de inregistrare (original) - formular - detalii;
-Actul modificator al actului constitutiv, incheiat in forma prevazuta de lege (original) - detalii; Model Decizia asociatului unic/Hotararea adunarii generale;
-Dovada efectuarii varsamintelor;
-Actul constitutiv actualizat;

Daca este cazul:
-actele de identitate in cazul noilor asociati/actionari persoane fizice (in copie certificata de parte);
-actele de inregistrare in cazul noilor asociati/actionari persoane juridice - detalii;
-declaratia pe propria raspundere a persoanei fizice cetatean strain in nume propriu sau ca reprezentant al persoanei juridice straine care nu este inregistrat/inregistrata fiscal in Romania (in original);
-dovada autorizatiilor sau avizelor eliberate de autoritatile competente cu privire la limita capitalului social/modificarea capitalului prevazut, ca o conditie prealabila inregistrarii in registrul comertului, cand emiterea unor astfel de autorizatii sau avize este prevazuta de lege (original sau in copie certificate de parte);
-informatiile din cazierul fiscal al persoanelor fizice care au obligatia prezentarii certificatului de cazier fiscal (obtinute de catre ORCT, din oficiu, de la ANAF), in original;
-dovada privind imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original) ;
-Dovada privind plata tarifului legal de publicitate si, dupa caz, a tarifului postal, in original sau in copie certificata de parte:
-tariful de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a/Partea a VII-a

Tot la linkul de mai jos regasiti lista de documente necesare majorarii capitalului social prin aporturi in natura si prin compensarea unor creante certe, lichide si exigibile:
https://www.onrc.ro/index.php/ro/mentiuni/persoane-juridice/majorarea-capitalului-social

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X