Neaplicarea corespunzatoare a legii poate atrage dupa sine sanctiuni. Drumul spre rezultate financiare pozitive, desi pavat cu intentii bune, poate intampina si obstacole de diferite forme: sanctiuni, amenzi, intarzieri la plata, restante. Multe dintre aceste situatii impiedica bunul mers al unei afaceri si ceea ce putem face pentru a ne asigura ca avem firma protejata este sa ne informam din timp si sa ne asiguram ca informatia primita este una de calitate.
Avem in cazul urmator: "O firma care a trecut de la impozit pe profit la impozit pe venit din 01.02.2017 (cifra de afaceri sub 500.000 euro) doreste sa treaca la impozit pe profit prin majorarea capitalului social. In prezent capitalul social este in valoare de 200 lei. Care sunt situatiile in care se poate trece din nou la impozit pe profit prin majorarea capitalului social?"
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Conform prevederilor de la art. 48 alin. (5^2) din Codul fiscal:
"(5^2) Prin exceptie de la prevederile art. 47, microintreprinderile existente care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei pot opta sa aplice prevederile titlului II incepand cu 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita.Optiunea este definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective.
In cazul in care aceasta conditie nu este respectata, persoana juridica aplica prevederile prezentului titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 47. Iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor ca urmare a optiunii se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala. Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza sa aplice prevederile titlului II se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.”
Asadar, daca societatea isi majoreaza capitalul social de la 200 de lei la cel putin 45.000 de lei pana la sfarsitul lunii Martie 2017, prin efectuarea tuturor formalitatilor la Registrul Comertului, va calcula si va plati impozit pe profit incepand cu data de 01.01.2017.
Dupa majorarea capitalului social, la cel putin 45.000 de lei, societatea va avea obligatia de a depune o declaratie de mentiuni (010) la organul fiscal de care apartine, pentru a se inregistra ca platitoare de impozit pe profit.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar