In cele ce urmeaza, vom vedea ce rezolvare exista pentru o societate care a devenit platitoare de impozit pe venit de la 01.02.2017 astfel incat sa treaca inapoi la impozit pe profit si cum se poate face majorarea capitalului. De asemenea, vom vedea care sunt fomalitatile si ce documente trebuie sa se depuna la Administratia Financiara.
Conform art. 48 alin. 1 din Codul fiscal, impozitul pe veniturile microintreprinderilor este un impozit obligatoriu, insa, cu titlu de exceptie, microintreprinderile existente care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei pot opta sa aplice prevederile titlului II (adica sa fie platitoare de impozit pe profit) incepand cu data de 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita, dupa cum se prevede la alin. 5^2 al art. 48 din Codul fiscal.
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Optiunea este definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective. In cazul in care aceasta conditie nu este respectata, persoana juridica aplica prevederile prezentului titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 47. Iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor ca urmare a optiunii se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala. Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza sa aplice prevederile titlului II se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.
O alta solutie este ca societatea sa nu mai indeplineasca conditiile de la art. 47 din Codul fiscal si sa fie, de data aceasta, obligata sa iasa din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor (spre exemplu, sa obtina venituri peste 500.000 euro, ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale sa depaseasca 20%, sa desfasoare activitati in domeniul jocurilor de noroc s.a.).
Insa, daca se doreste iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor pe baza de optiune, societatea va trebui sa-si majoreze capitalul social subscris prin aport nou de capital (numerar sau in natura) pentru depasirea limitei de 45.000 lei, pe baza de cerere de inscriere de mentiuni inregistrata la registrul comertului, cu indeplinirea formalitatilor specifice inregistrarii majorarilor de capital la registru.
Dupa inscrierea mentiunii de majorare a capitalului social la registrul comertului (eventual, urmata si de obtinerea unui certificat constatator privind situatia societatii) societatea va depune la organul fiscal formularul 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" prevazut de OPANAF 3698/2015, modificat prin OPANAF 511/2017, la care va atasa cererea de inscriere de mentiuni si/sau certificatul constatator. Prin aceasta declaratie societatea va solicita iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor si luarea in evidenta ca platitoare de impozit pe profit. Declaratia 010 se va depune in termen de 15 zile de la majorarea capitalului social conform cererii de inscriere de mentiuni, iar societatea va redeveni platitoare de impozit pe profit chiar din trimestrul respectiv.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 Examen Consultant Fiscal 2024
Raspuns oferit pentru