Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Cum beneficiezi de amnistia fiscala: 4 pasi de urmat

Data aparitiei: 23 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum beneficiezi de amnistia fiscala: 4 pasi de urmat
amnistie fiscalafacilitati fiscalecerere de anulare a obligatiilor bugetareobligatii de plata accesorii

Amnistia fiscala, reglementata prin O.U.G. nr. 107/2024 si O.M.F. nr. 5.521/2024, ofera contribuabililor posibilitatea de a beneficia de anularea obligatiilor bugetare accesorii si/sau a unui procent din obligatiile bugetare principale. Pentru a accesa aceste facilitati, contribuabilii trebuie sa urmeze o serie de pasi:

Transmiterea notificarii de intentie

Debitorii care doresc sa beneficieze de aceste facilitati trebuie sa transmita o notificare catre organul fiscal, exprimandu-si intentia de a accesa amnistia fiscala, dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024.

Verificarea obligatiilor declarative

Dupa primirea notificarii, organul fiscal va verifica daca debitorul si-a indeplinit toate obligatiile declarative pana la momentul depunerii notificarii. Aceasta etapa presupune realizarea de stingere, compensari si alte operatiuni necesare pentru a stabili cu exactitate obligatiile bugetare care trebuie achitate pentru a beneficia de facilitati.

Emiterea certificatului de atestare fiscala

In termen de cinci zile lucratoare de la inregistrarea notificarii, organul fiscal va emite si comunica debitorului decizia privind obligatiile de plata accesorii, precum si certificatul de atestare fiscala. In cazul in care apar neconcordante, debitorul poate solicita corectarea acestora in termen de trei zile lucratoare de la comunicarea certificatului.

Depunerea cererii de anulare a obligatiilor bugetare


Dupa indeplinirea conditiilor prevazute de lege, debitorul poate depune o cerere de anulare a obligatiilor bugetare la organul fiscal central competent. Cererea poate fi retrasa oricand, ceea ce permite debitorului sa depuna o noua cerere de anulare, cu conditia respectarii termenului-limita de 25 noiembrie 2024.

Organul fiscal va solutiona cererea de anulare in termen de cel mult cinci zile lucratoare de la data depunerii acesteia. In cazul unei solutii nefavorabile, contribuabilul va fi audiat, iar organul fiscal ii va comunica cerintele neindeplinite. Daca ulterior contribuabilul indeplineste conditiile, acesta poate depune o noua cerere de anulare.

Acest articol a aparut in Revista Taxe si Impozite Actual, o publicatie gandita pentru contabilii care isi doresc sa se informeze in cel mai scurt timp, cu efort minim. Din acest motiv ea ofera doar acele noutati, comentarii, studii de caz si exemple practice care conteaza cu adevarat si care va ajuta sa ramaneti permanent un profesionist bine ancorat in realitatea fiscal-contabila. Detalii aici >>


Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X